Perzsa fűfőzelék sült sonkával és tükörtojással
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1065.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 170.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 753 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 696 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8102 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17810 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.4 g
Zsír
-
Összesen 32.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4260.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 1149 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 486 mg
-
Foszfor 706 mg
-
Nátrium 1811 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 680.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3011 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 2782 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1216 micro
-
Kolin: 684 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32406 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71241 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 181 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2110 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4638 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A spenótot megtisztítjuk, vastag levélereit eltávolítjuk.
- Váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük.
- A fokhagymákat meghámozzuk.
- A spenótot kevés sós vízben, a zúzott fokhagymákkal együtt, jól megfőzzük.
- Tejjel és liszttel behabarjuk. Keverés közben jól felfőzzük.
- Ha kész, tésztaszűrőn vagy szitán egy másik edénybe átpasszírozzuk.
- Kevés étolajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a házi sonkát, egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, majd beleütjük a tojásokat egyenként.
- A serpenyőt lefedjük és kb. 2 percig sütjük.
- Készíthetjük a tojást egészen keményre és lágyra is.
- A spenótfőzeléket sült sonkával és tükörtojással, házi kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 18819
- Feltöltés dátuma: 2009. március 18.
Ajánló
Ferenc nagymamája szerint: “A spenótot rántással ne készítsük, inkább zsíron dinszteljük meg, azután öntsük fel a vízzel és utána habarjuk. A spenótot nem kell előbb megforrázni, nyersen készítjük.”
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Hagyományos étel, új névvel. Az Estiskola receptversenyére beküldött recept. A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században. Különleges íze miatt vannak ugyan, akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék. Hajlamos a nitrát felhalmozására, főleg a hajtatott spenót esetében áll fenn ennek a veszélye, ezért a hajtatás során a környezeti feltételek megteremtésével, ill. azok szabályozásával erre különösen nagy figyelmet kell fordítani. Szabadföldi termesztés esetén, ahol lényegesen kedvezőbbek a fényviszonyok, a nitrátfelhalmozódással már kevésbé kell számolni.