r
Nosalty Logó

Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)

4,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 3 nagy db paradicsom (fontos, hogy nagyobb és érett darabokat használjunk)
  • 1 dl olívaolaj (a kenyérre csepegtetve/kenve)
  • 2 gerezd fokhagyma (a kenyérre dörzsölve)
  • 0.5 kg kenyér (rusztikus kenyér - én ciabattát használtam)
  • ízlés szerint (a legjobb tengeri sópehellyel, például Maldon sóvirággal)
  • fekete bors ízlés szerint (opcionális)
  • 1 fél lime-ból nyert limelé (nem kötelező, de kellemes ízt ad a paradicsom és a fokhagyma kontrasztjaként)
558
Kalória
14.6g
Fehérje
65.4g
Szénhidrátok
27.2g
Zsír
175.6g
Víz
-
Koleszterin
6.7g
Rost
10.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 195 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1079 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    175.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3474 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    108.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4316.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    692 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    785 mg
  • Nátrium
    2395 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    702.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    545 micro
  • β-karotin
    2434 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13894 micro
  • Lut-zea
    885 micro
Összesen 2230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1213 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

  1. A paradicsomot megmossuk, majd vízszintesen kettévágjuk. Helyezzünk egy reszelőt egy nagy tálba, vagy használjunk nagy lyukú dobozos reszelőt. Dörzsöljük át a paradicsom félbevágott felületét a reszelő nagy lyukain, lelapított tenyérrel mozgassuk a paradicsomot előre-hátra. Fontos, hogy az érett paradicsom húsát kell lereszelni, a bőrét nem! Dobjuk ki a paradicsombőrt, a paradicsompépet ízlés szerint ízesítsük sóval.
  2. A felszeletelt ciabattát (vagy más rusztikus, kézműves kenyeret) vágódeszkára fektetjük, meglocsoljuk vagy lekenjünk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben (grillfunkción) vagy egy forró serpenyőben ropogósra sütjük 2-3 perc alatt. Akkor lesz tökéletes, ha szélei sötétedni (szenesedni) kezdnek. Vegyük ki a kenyeret a sütőből/serpenyőből, dörzsöljük be a megtisztított fokhagymagerezdekkel.
  3. A kenyérre kanalazzuk a reszelt paradicsompépet. Meglocsoljuk a maradék extra szűz olívaolajjal, és ízesítjük tengeri sópehellyel, megszórhatjuk friss fűszernövényekkel. Azonnal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 5 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

A pan con tomate, vagyis a Spanyolországból ismert paradicsomos kenyér a legcsodásabb tapasok egyike a világon. Varázslata egyszerűségében rejlik, hiszen mindössze öt összetevőből áll (kenyér, paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és só), főzést sem igényel, mégis éppen ez az egyszerűség és visszafogottság teszi tökéletes nyári étellé. A pan con tomate egyébként eredetileg egy katalán specialitás, és a neve pa amb tomàquet (paradicsomos kenyér), ami az Ibériai-félsziget északkeleti részén található Katalónia ismertette meg Spanyolországgal és a világgal. Mivel ezeken a területeken jóval zamatosabb és érettebb paradicsomok teremnek, ezért ha tehetjük, mi is nagyobb, puhább, érettebb (akár túlérett) és húsos paradicsomokat válasszunk hozzá a piacon, ne sajnáljunk minőségi olívaolajat és egy friss, ropogós ciabattát vagy más rusztikus kenyeret vásárolni a fogáshoz; így lesz tökéletes élmény ez a gyors és egyszerű fogás.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Fűszeres sajtgolyók

Ezek a sajtgolyók ellenállhatatlanok, ráadásul könnyedén és változatosan elkészíthetőek. Hűtőben jó ideig elállnak, és nagy mennyiségben előre gyárthatók, sőt ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!