Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
135g paradicsom24 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
125g kenyér343 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g limelé1 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
540g paradicsom97 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
500g kenyér1370 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
14g limelé4 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
47.2g paradicsom8 kcal
-
7.4g olívaolaj66 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
43.7g kenyér120 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g limelé0 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1079 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 599 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 175.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 136 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3474 micro
-
Lut-zea 221 micro
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 58.5 g
Zsír
-
Összesen 108.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4316.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 692 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 785 mg
-
Nátrium 2395 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 261.7 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 702.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 508 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 545 micro
-
β-karotin 2434 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 13894 micro
-
Lut-zea 885 micro
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 213 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1213 micro
-
Lut-zea 77 micro
Hozzávalók
-
1 fél lime-ból nyert limelé (nem kötelező, de kellemes ízt ad a paradicsom és a fokhagyma kontrasztjaként)
Elkészítés
- A paradicsomot megmossuk, majd vízszintesen kettévágjuk. Helyezzünk egy reszelőt egy nagy tálba, vagy használjunk nagy lyukú dobozos reszelőt. Dörzsöljük át a paradicsom félbevágott felületét a reszelő nagy lyukain, lelapított tenyérrel mozgassuk a paradicsomot előre-hátra. Fontos, hogy az érett paradicsom húsát kell lereszelni, a bőrét nem! Dobjuk ki a paradicsombőrt, a paradicsompépet ízlés szerint ízesítsük sóval.
- A felszeletelt ciabattát (vagy más rusztikus, kézműves kenyeret) vágódeszkára fektetjük, meglocsoljuk vagy lekenjünk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben (grillfunkción) vagy egy forró serpenyőben ropogósra sütjük 2-3 perc alatt. Akkor lesz tökéletes, ha szélei sötétedni (szenesedni) kezdnek. Vegyük ki a kenyeret a sütőből/serpenyőből, dörzsöljük be a megtisztított fokhagymagerezdekkel.
- A kenyérre kanalazzuk a reszelt paradicsompépet. Meglocsoljuk a maradék extra szűz olívaolajjal, és ízesítjük tengeri sópehellyel, megszórhatjuk friss fűszernövényekkel. Azonnal tálaljuk.
- Receptkönyvben: 159
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 5068
- Feltöltés dátuma: 2022. július 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A pan con tomate, vagyis a Spanyolországból ismert paradicsomos kenyér a legcsodásabb tapasok egyike a világon. Varázslata egyszerűségében rejlik, hiszen mindössze öt összetevőből áll (kenyér, paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és só), főzést sem igényel, mégis éppen ez az egyszerűség és visszafogottság teszi tökéletes nyári étellé. A pan con tomate egyébként eredetileg egy katalán specialitás, és a neve pa amb tomàquet (paradicsomos kenyér), ami az Ibériai-félsziget északkeleti részén található Katalónia ismertette meg Spanyolországgal és a világgal. Mivel ezeken a területeken jóval zamatosabb és érettebb paradicsomok teremnek, ezért ha tehetjük, mi is nagyobb, puhább, érettebb (akár túlérett) és húsos paradicsomokat válasszunk hozzá a piacon, ne sajnáljunk minőségi olívaolajat és egy friss, ropogós ciabattát vagy más rusztikus kenyeret vásárolni a fogáshoz; így lesz tökéletes élmény ez a gyors és egyszerű fogás.