r
Nosalty Logó

Örmény toros leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Örmény toros leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 315 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 1894 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 54 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    518 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 315 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    670 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3108 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    318 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    1755 mg
  • Nátrium
    506 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    483.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    370 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    702 micro
  • Kolin:
    718 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1137 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1783 micro
Összesen 1894 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

A leveshez

  • 2.5 l marha alaplé (vagy más húsleves)
  • 8 szál lestyán (ha tudunk, szerezzünk be friss ágakat, ha nem jutunk hozzá, savanyított lestyánlevelekkel vagy szárított levelekkel is fűszerezhetünk)

A húsgombócokhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. Erős húslevest főzünk: legfőképp marhahús-alapléből készítik az örmény halotti toros levest is, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest. A friss lestyánágakat a főzési idő végén, nagyjából 10 perccel a befejezés előtt főzzük hozzá a leveshez.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel.
  3. Enyhén sós vízben főzzünk hozzá házi cérnametéltet.

A húsgombócokhoz

  1. Összekeverjük a kétféle darált húst a teáskanálnyi reszelt hagymával, hozzáöntjük a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a friss zöldfűszereket (menta, petrezselyem, kapor), majd alaposan összedolgozzuk.
  2. Nedves kézzel viszonylag apró, nagyjából 2 cm átmérőjű golyókat görgetünk belőle a tenyerünkben, és a tálcára sorakoztatjuk őket.
  3. Ha az összes fűszeres húspépet gombócra gyúrtuk, vizet forralunk, és kifőzzük a gombócokat. (Kövi Pál Erdélyi Lakoma című könyvében úgy jegyzi, hogy fontos, hogy külön főzzük ki, és ne a húslevesben).
  4. Tálaláskor a húslevesbe sok apró gombócot teszünk, főtt cérnametélttel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 5645
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 04.

Ajánló

A kétféle húsból készült húsgombócokat a menta, petrezselyem, kapor helyett/mellett majoránnával, rozmaringgal és zsályával is fűszerezhetjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Örmény toros leves
Hering András 182 recept

Az örmény toros leves, avagy eredeti nevén, a hákú erusztá halotti torokon felszolgált leves. Alapját erős, lestyánnal fűszerezett húsleves adja, amihez apró, zöldfűszeres húsgombócokat készítenek. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.

Hozzávalók

A leveshez

A húsgombócokhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...