r
Nosalty Logó

Örmény toros leves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Örmény toros leves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

  • 2.5 l marha alaplé (vagy más húsleves)
  • 8 szál lestyán (ha tudunk, szerezzünk be friss ágakat, ha nem jutunk hozzá, savanyított lestyánlevelekkel vagy szárított levelekkel is fűszerezhetünk)

A húsgombócokhoz

315
Kalória
25.1g
Fehérje
31.8g
Szénhidrátok
8.9g
Zsír
80.6g
Víz
111.7g
Koleszterin
1.6g
Rost
1.2g
Cukor
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 315 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 1894 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A húsgombócokhoz

Összesen 54 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    518 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 315 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    670 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3108 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    318 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    1755 mg
  • Nátrium
    506 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    483.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    370 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    702 micro
  • Kolin:
    718 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1137 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1783 micro
Összesen 1894 kcal
  • 17% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 54 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Erős húslevest főzünk: legfőképp marhahús-alapléből készítik az örmény halotti toros levest is, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest. A friss lestyánágakat a főzési idő végén, nagyjából 10 perccel a befejezés előtt főzzük hozzá a leveshez.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel.
  3. Enyhén sós vízben főzzünk hozzá házi cérnametéltet.

A húsgombócokhoz

  1. Összekeverjük a kétféle darált húst a teáskanálnyi reszelt hagymával, hozzáöntjük a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a friss zöldfűszereket (menta, petrezselyem, kapor), majd alaposan összedolgozzuk.
  2. Nedves kézzel viszonylag apró, nagyjából 2 cm átmérőjű golyókat görgetünk belőle a tenyerünkben, és a tálcára sorakoztatjuk őket.
  3. Ha az összes fűszeres húspépet gombócra gyúrtuk, vizet forralunk, és kifőzzük a gombócokat. (Kövi Pál Erdélyi Lakoma című könyvében úgy jegyzi, hogy fontos, hogy külön főzzük ki, és ne a húslevesben).
  4. Tálaláskor a húslevesbe sok apró gombócot teszünk, főtt cérnametélttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

Az örmény toros leves, avagy eredeti nevén, a hákú erusztá halotti torokon felszolgált leves. Alapját erős, lestyánnal fűszerezett húsleves adja, amihez apró, zöldfűszeres húsgombócokat készítenek. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!