Örmény toros leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
417g marha alaplé0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
42g cérnametélt155 kcal
A húsgombócokhoz
-
42g darált marhahús59 kcal
-
42g darált sertéshús76 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
2g menta1 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
1g vöröshagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
315
kcal
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
2500g marha alaplé0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
250g cérnametélt928 kcal
A húsgombócokhoz
-
250g darált marhahús355 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
12g menta8 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1894
kcal
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
73.5g marha alaplé0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
7.4g cérnametélt27 kcal
A húsgombócokhoz
-
7.4g darált marhahús10 kcal
-
7.4g darált sertéshús13 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
0.4g menta0 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0.1g vöröshagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
54
kcal
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 518 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 292 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 80.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
Összesen
315
kcal
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.6 g
Zsír
-
Összesen 53.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 670 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3108 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 318 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 1755 mg
-
Nátrium 506 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 483.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 288 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 370 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 702 micro
-
Kolin: 718 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1137 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1783 micro
Összesen
1894
kcal
- 17% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
54
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
8 szál lestyán (ha tudunk, szerezzünk be friss ágakat, ha nem jutunk hozzá, savanyított lestyánlevelekkel vagy szárított levelekkel is fűszerezhetünk)
-
25 dkg cérnametélt
A húsgombócokhoz
-
25 dkg darált marhahús
-
25 dkg darált sertéshús
-
2 db tojás
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- Erős húslevest főzünk: legfőképp marhahús-alapléből készítik az örmény halotti toros levest is, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest. A friss lestyánágakat a főzési idő végén, nagyjából 10 perccel a befejezés előtt főzzük hozzá a leveshez.
- Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel.
- Enyhén sós vízben főzzünk hozzá házi cérnametéltet.
A húsgombócokhoz
- Összekeverjük a kétféle darált húst a teáskanálnyi reszelt hagymával, hozzáöntjük a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a friss zöldfűszereket (menta, petrezselyem, kapor), majd alaposan összedolgozzuk.
- Nedves kézzel viszonylag apró, nagyjából 2 cm átmérőjű golyókat görgetünk belőle a tenyerünkben, és a tálcára sorakoztatjuk őket.
- Ha az összes fűszeres húspépet gombócra gyúrtuk, vizet forralunk, és kifőzzük a gombócokat. (Kövi Pál Erdélyi Lakoma című könyvében úgy jegyzi, hogy fontos, hogy külön főzzük ki, és ne a húslevesben).
- Tálaláskor a húslevesbe sok apró gombócot teszünk, főtt cérnametélttel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 5645
- Feltöltés dátuma: 2023. november 04.
Ajánló
A kétféle húsból készült húsgombócokat a menta, petrezselyem, kapor helyett/mellett majoránnával, rozmaringgal és zsályával is fűszerezhetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Az örmény toros leves, avagy eredeti nevén, a hákú erusztá halotti torokon felszolgált leves. Alapját erős, lestyánnal fűszerezett húsleves adja, amihez apró, zöldfűszeres húsgombócokat készítenek. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.