Olívás cipó
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
300g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
100g olajbogyó116 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
12g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
51.6g kenyérliszt bl80186 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
31g víz0 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
-
10.3g olajbogyó12 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
1.2g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1639.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 1354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 116.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 63.2 g
Zsír
-
Összesen 35.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6556.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 580 mg
-
Nátrium 5417 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 466.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 203 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 906 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 676.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 559 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Hozzávalók
-
50 dkg kenyérliszt bl80
-
2.5 dkg friss élesztő
-
1 ek cukor
-
2 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 kávéskanál só
Elkészítés
- A lisztet szitáljuk egy mély tálba, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot, öntsünk rá egy kevés (fél deci) langyos vizet. Takarjuk le egy üvegtállal (így felemelés nélkül látjuk, hol tart a folyamat), és hagyjuk erjedni az élesztőt kb. 15 percig.
- Az olívabogyót aprítsuk egészen finomra (de maradjon darabos), a fokhagymát nyomjuk át a présen. Keverjük bele az előbbieket az olívaolajba, majd adjuk hozzá a sót, és a maradék langyos víz hozzáadásával dagasszuk össze az élesztős liszttel.
- A jó alaposan megdagasztott tésztát letakarva kelesszük a kétszeresére, ez kb. 1 órát vesz igénybe, de függ természetesen a levegő/konyha hőmérsékletétől is.
- A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk két részre és formázzunk belőlük hosszúkás cipókat. Kenjük le vizes ecsettel, és egyenként sütőzacskóba zárva tegyük az előmelegített sütőbe egy tepsire. (A sütőzacskó azért jó ötlet, mert nem engedi kiszáradni a tésztát. A sütés előtt néhány helyen szurkáljuk meg a zacskót, hogy a felesleges gőz tudjon távozni.)
- A cipócskák 180 fokon kb. 40-45 perc alatt sülnek készre. Miután megsültek, vegyük ki a zacskóból, és rácsra téve hagyjuk hűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1321
- Feltöltés dátuma: 2020. február 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mindig csodálattal vegyes ámulattal tekintettem azokra, akik megpróbálkoztak valaha is a kenyérsütéssel vagy éppen heti rendszerességgel hódolnak ennek a tevékenységnek. Sokáig azt gondoltam, ez egy irtó időigényes és bonyolult folyamat, amihez legalábbis egy jó kemence kell, meg igazi liszt, kovász és hasonlók... Azután kaptam egy könyvet az egyik barátnőmtől, amelyben mindenféle kenyerek és receptek voltak találhatók, egészen hétköznapiak és nagyon különlegesek is, de mindegyik otthoni, gázsütőben elkészíthető formában. Így azután vettem a bátorságot és megpróbálkoztam egy mediterrán változattal, amiben a kapribogyó helyett olívát, a sajt helyett pedig fokhagymát használtam. Meglepően finom lett ez a kis cipó, így szeretném másokkal is megosztani ezt a receptet.