Nokedli zöldségekből, szamuráj változat
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
50g burgonya29 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
23g újhagyma4 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
76 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g burgonya116 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
304 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
25.2g burgonya15 kcal
-
20.2g sárgarépa7 kcal
-
11.3g fehérrépa7 kcal
-
11.3g vöröshagyma4 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
11.6g újhagyma2 kcal
-
1.3g leveskocka4 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
38 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 175 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 119.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3046 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 365 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2917.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 223 mg
-
Foszfor 699 mg
-
Nátrium 1734 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 478.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1298 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 173 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 12186 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1461 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 367.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 60.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 624 micro
-
β-karotin 1535 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
Hozzávalók
-
2 közepes db burgonya
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 szál petrezselyem
-
1 csipet só
-
1 db tojás
Elkészítés
- A zöldségeket és a hagymákatkockázzuk össze, és dobjuk be egy kis fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Tegyük hozzá a húsleveskockát és a csipet sót.
- Főzzük 30 percen keresztül, majd szűrjük le, de a vizét ne öntsük ki.
- A leszűrt és megfőtt zöldségeket botmixerrel turmixoljuk össze alaposan, majd tegyük félre hűlni.
- Fogjunk egy nagy fazekat, és öntsük bele a zöldségek főzőlevét, majd pótóljuk annyi vízzel, hogy 3/4-ig legyen. Forraljuk fel, ésalaposan sózzuk meg.
- A kissé kihűlt zöldségpüréhez adjunk egy csipet sót, a tojást és a lisztet. Készítsünk belőle nokedliállagú tésztát. Ezt elkövethetjük robotgéppel, de fakanállal is. A hozzáadandó liszt mennyisége a zöldségek nagyságától függ. Lehet 5-6-7 ek is.
- Nokedliszaggatóval szaggassuk a forró, lobogó vízbe. Főzzük addig, míg nem jön fel a tetejére, szűrjük le, és hideg vízzel mossuk át.
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 7577
- Feltöltés dátuma: 2011. január 30.
Ajánló
Mivel alig van benne liszt, viszont bőven van benne zöldség: egészséges. Bármihez megy, pl. hagyományos pörkölthöz, de ehhez is: http://nemnagykunszt.postr.hu/karacsonyi-orolet-avagy-en-vagyok-az-apad, vagy ehhez zsemlegombóc helyett: http://nemnagykunszt.postr.hu/alvadasz
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kedd, a hétköznapi szamuráj: A hegyen felfelé menet egyre kevesebb az oxigén, de Kedd jól tudta ezt, hiszen nem először teszi meg az utat. „Már megint péntek van” - jutott eszébe, és a jó szamurájhagyományoknak megfelelően pénteken futni kell. Már jó ideje, hogy elkerült otthonról, és szamuráj harcos módjára éli az életét. Mostanra kicsit belefáradt, beleszürkült a folyton ismétlődő feladatok elvégzésébe. Minden áldott hét ugyanúgy telik. Ha hétfő, akkor szeppuku gyakorlatok (harakiri), kedden a nevével húzzák, és szekálják a szamurájtársai, szerdán a „Hogyan kössünk úgy copfot, hogy harc közben ne vágjuk le” órán ül. Csütörtökön szurikennel vadásznak legyekre, pénteken hegyen futnak. Egyszóval: megunta. Változtatni akar. Már édesapja Lee bácsi is megmondta, mikor elromlott a régi TV-jük: „Ha a hétköznapok beszürkülnek, akkor a hétvége sem lesz színes.” Nem mehet ez így tovább Kedd Lee, No, Kedd Lee! Segítsünk Kedd-nek, hogy ismét színes és változatos legyen az élete… Szóval, ez most egy felfrissített nokedli, vagy ha jobban tetszik galuska recept, mert azt gondolom, hogy a fasírt után ez a másik olyan étel, ami méltatlanul kullog a recept hierarchia végén. Pucolj meg az összes zöldséget. Jó szamuráj módjára szabdald szét őket, mintha csak egy a szellemvilágból előlépett ősi ellenséggel küzdenél… azért nézz körül mielőtt csinálod, nehogy megsérüljön vki. Mittomén, épp bejön a gázóra leolvasó, aki teljesen megtestesíti a modernkori ősellenséget. A felszabdalt-felkockázott zöldségeket szórd egy fazékba, öntsd fel vízzel, hogyépp csak ellepje, és tegyél bele 1evőkanál ételízesítőt, vagy 1 húsleveskockát, és ízlés szerint, 1 marék petrezselymet, és snidlinget is. Főzd 30 percen keresztül, majd nézd meg, hogy megpuhult e, mint a nyereg alatt a szusihusi. Ha kész, akkor egy másik fazekra tegyél egy szűrőt, és szűrd le a zöldséget, és csepegtesd is le. A levet ne öntsd ki. Ha megvan és kihűlt, akkor kapj elő egy tálat, borítsd bele a zöldeket, és botmixerrel aprítsd fel őket, mintha csak 1000 szamuráj kardja csapna le egyszerre. Te is látod a hadsereget, ahogy kaszabol?… Jóvan, vegyél be valamit. Mondjuk egy szakét, és ha feleszméltél, akkor üss rá 1 db tojást és tegyél hozzá 5-6 ek lisztet. Készíts belőle nokedli tészta jellegű tésztát, hiszen nokedli jellegű készítményt készítünk. Nyúljon, ragadjon, mint az ősi szamuráj ellenségodargasztó ragasztószerű anyag. A fazékban felfogott főzőléhez önts annyi vizet, hogy ¾-ig legyen, és alaposan sózd meg. Forrald fel, majd az elkészült reform tésztát szaggasd bele nokedliszaggatóval. Ha nincs, akkor vegyél elő egy evőkanalat és azzal végezz szaggató mozdulatokat (kezdők kedvéért: kotorni kell, mint oviban a finomfőzeléket a tányér szélére). A tésztát kb.1-2 cm-es darabokban a forró vízbe kell juttatni. Ha kész, akkor feljön a víz tetejére, Mint ahogy az a vízben egy jó szamuráj ellenségtől szokás…