r
Nosalty Logó

Narancsos-áfonyás pavlova

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Audrey
Narancsos-áfonyás pavlova
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
110 °C
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

Összesen 348 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

Összesen 2779 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

Összesen 201 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 348 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    155.5 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1554.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    452 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.3 g
  • Cukor
    294 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    785.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    115 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1370 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    467 micro
  • β-crypt
    220 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    325 micro
Összesen 2779 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

Elkészítés

A habcsókos alaphoz

  1. A tojásfehérjéket csipet sóval kezdjük el felverni, és amikor már fehéredni kezd, keverjük hozzá a cukrot, vaníliát, ecetet, és verjük teljesen keményre. Ekkor vegyük alacsonyabb fokozatra a robotgépet, szórjuk rá a keményítőt és a narancshéjat, majd dolgozzuk el azokkal is. Egy sűrű, ragacsos, kemény habot kapunk.
  2. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük a habot, és próbáljuk meg kör alakúra formázni úgy, hogy a szélén egy kicsit magasabb legyen, vagyis legyen egy kis pereme, hogy majd a hab könnyebben megmaradjon rajta.
  3. Elég nagy, 25-30 cm-es tortához elegendő ez az adag, azonban egy nagy torta helyett készíthetünk több kisebbet is, csak akkor érdemes kicsit lerövidíteni a sütési időt kb. 40 percre (mérettől függően).
  4. Tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe, amit egyből tekerjünk is le 120 fokra. Így süssük egy órán keresztül, majd kapcsoljuk is ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni, hogy ne essen össze (ez legalább fél óra).
  5. Nem kell megijedni, a felső kéreg lehet, hogy meg fog repedezni, de ez természetes, ennek a tortának pont ez adja a báját, hogy olyan rusztikus, és a tejszínhab is takar majd. Tálaláskor a tejszínhabot verjük fel és halmozzuk a tortára, majd szórjuk meg gyümölccsel. Nem kell bele cukor, mert a habcsók édessége ellensúlyozni fogja.

A feltéthez

  1. A hideg tejszínt verjük fel, és halmozzuk a habcsókos alap tetejére.
  2. A narancsot hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, az áfonyát mossuk meg, és szórjuk a hab tetejére.
  3. Mindezeket érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, de a habcsókot megsüthetjük előre is, egy-két napig hűtőben eláll. Állítólag fagyasztható is, de én még nem próbáltam.
  • Sütés hőfoka: 110 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2639
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 15.

Ajánló

Kedvünkre variálhatjuk a gyümölcsöket, lehet epres, málnás, szedres, kiwis, ribizlis, áfonyás, barackos, meggyes, maracuja-s stb, akár egyszerre többféle gyümölcs is. Ezen kívül megszórhatjuk még a tetejét csokireszelékkel, leönthetjük gyümölcsöntettel. A habot is ízesíthetjük pl. kakaóval (keményítőt kell azzal helyettesíteni), fahéjjal, gyömbérrel, citrom, narancshéjjal. Kísérletezzünk bátran! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Pavlova tortát a híres orosz balerináról, Anna Pavlova-ról (1881–1931) nevezték el. Már évek óta szemeztem ennek elkészítésével, de bizalmatlan voltam vele szemben, mert az itthon ismert habcsókra asszociáltam, amiről nem tudtam elképzelni, hogy finom is lehet. Aztán egyik barátnőm jóvoltából volt alkalmam megkóstolni, és rájöttem, hogy ez valami teljesen más, mint amire számítottam. Azóta már többször készítettem, otthon és barátnőim körében is nagy sikerrel. Nagyon finom már a habcsók magában is, kívül ropogós kéreg, belül pedig krémes, és mindez a tejszínhabbal, valamint az édességet ellensúlyozó savanykás gyümölcsökkel valami elképesztő trió. Azt sem gondoltam volna, hogy ez egy ennyire hálás édesség, hiszen kevés alapanyag kell hozzá, nagyon egyszerű elkészíteni, és az sem mellékes, hogy kitűnő a megmaradt tojásfehérjék felhasználására! Ráadásul különböző gyümölcsökkel, sokféle variációban készíthetjük télen-nyáron, úgyhogy nehéz megunni. :) Most már én is lelkesen lefagyasztom a megmaradt tojásfehérjéket, és ezt készítem belőle, ha összejön kellő számú. Ezúttal narancsos-áfonyás készült, aminek az alapjába is került egy kis narancshéj. A képen egy kisebb torta látható (ebből az adagból készült több kisebb), amiből már ráadásul hiányzik is egy darab, azért olyan formátlan. Sajnos nem sikerült elég gyorsan fotóznom. :) Aki még nem tette tegyen a próbát vele!

Hozzávalók

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...