Narancsos-áfonyás pavlova
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A habcsókos alaphoz
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
31g porcukor121 kcal
-
10 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A feltéthez
-
63g habtejszín183 kcal
-
33g narancs11 kcal
-
13g áfonya7 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A habcsókos alaphoz
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
76 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
0 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g só0 kcal
A feltéthez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
100g áfonya57 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A habcsókos alaphoz
-
17.4g tojásfehérje9 kcal
-
18.1g porcukor70 kcal
-
1.4g étkezési keményítő6 kcal
-
0.4g fehérborecet0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A feltéthez
-
36.2g habtejszín106 kcal
-
18.8g narancs6 kcal
-
7.2g áfonya4 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 98.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.6 g
Zsír
-
Összesen 155.5 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 555 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1554.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 452 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 383 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322.3 g
-
Cukor 294 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 785.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 118 mg
-
D vitamin: 115 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 1370 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 467 micro
-
β-crypt 220 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 325 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A habcsókos alaphoz
-
6 db tojásfehérje
-
25 dkg porcukor
-
2 csapott ek étkezési keményítő
-
1 ek fehérborecet
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet só
A feltéthez
-
5 dl habtejszín
-
1 db narancs
-
10 dkg áfonya
Elkészítés
A habcsókos alaphoz
- A tojásfehérjéket csipet sóval kezdjük el felverni, és amikor már fehéredni kezd, keverjük hozzá a cukrot, vaníliát, ecetet, és verjük teljesen keményre. Ekkor vegyük alacsonyabb fokozatra a robotgépet, szórjuk rá a keményítőt és a narancshéjat, majd dolgozzuk el azokkal is. Egy sűrű, ragacsos, kemény habot kapunk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük a habot, és próbáljuk meg kör alakúra formázni úgy, hogy a szélén egy kicsit magasabb legyen, vagyis legyen egy kis pereme, hogy majd a hab könnyebben megmaradjon rajta.
- Elég nagy, 25-30 cm-es tortához elegendő ez az adag, azonban egy nagy torta helyett készíthetünk több kisebbet is, csak akkor érdemes kicsit lerövidíteni a sütési időt kb. 40 percre (mérettől függően).
- Tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe, amit egyből tekerjünk is le 120 fokra. Így süssük egy órán keresztül, majd kapcsoljuk is ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni, hogy ne essen össze (ez legalább fél óra).
- Nem kell megijedni, a felső kéreg lehet, hogy meg fog repedezni, de ez természetes, ennek a tortának pont ez adja a báját, hogy olyan rusztikus, és a tejszínhab is takar majd. Tálaláskor a tejszínhabot verjük fel és halmozzuk a tortára, majd szórjuk meg gyümölccsel. Nem kell bele cukor, mert a habcsók édessége ellensúlyozni fogja.
A feltéthez
- A hideg tejszínt verjük fel, és halmozzuk a habcsókos alap tetejére.
- A narancsot hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, az áfonyát mossuk meg, és szórjuk a hab tetejére.
- Mindezeket érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, de a habcsókot megsüthetjük előre is, egy-két napig hűtőben eláll. Állítólag fagyasztható is, de én még nem próbáltam.
- Sütés hőfoka: 110 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2645
- Feltöltés dátuma: 2014. február 15.
Ajánló
Kedvünkre variálhatjuk a gyümölcsöket, lehet epres, málnás, szedres, kiwis, ribizlis, áfonyás, barackos, meggyes, maracuja-s stb, akár egyszerre többféle gyümölcs is. Ezen kívül megszórhatjuk még a tetejét csokireszelékkel, leönthetjük gyümölcsöntettel. A habot is ízesíthetjük pl. kakaóval (keményítőt kell azzal helyettesíteni), fahéjjal, gyömbérrel, citrom, narancshéjjal. Kísérletezzünk bátran! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Pavlova tortát a híres orosz balerináról, Anna Pavlova-ról (1881–1931) nevezték el. Már évek óta szemeztem ennek elkészítésével, de bizalmatlan voltam vele szemben, mert az itthon ismert habcsókra asszociáltam, amiről nem tudtam elképzelni, hogy finom is lehet. Aztán egyik barátnőm jóvoltából volt alkalmam megkóstolni, és rájöttem, hogy ez valami teljesen más, mint amire számítottam. Azóta már többször készítettem, otthon és barátnőim körében is nagy sikerrel. Nagyon finom már a habcsók magában is, kívül ropogós kéreg, belül pedig krémes, és mindez a tejszínhabbal, valamint az édességet ellensúlyozó savanykás gyümölcsökkel valami elképesztő trió. Azt sem gondoltam volna, hogy ez egy ennyire hálás édesség, hiszen kevés alapanyag kell hozzá, nagyon egyszerű elkészíteni, és az sem mellékes, hogy kitűnő a megmaradt tojásfehérjék felhasználására! Ráadásul különböző gyümölcsökkel, sokféle variációban készíthetjük télen-nyáron, úgyhogy nehéz megunni. :) Most már én is lelkesen lefagyasztom a megmaradt tojásfehérjéket, és ezt készítem belőle, ha összejön kellő számú. Ezúttal narancsos-áfonyás készült, aminek az alapjába is került egy kis narancshéj. A képen egy kisebb torta látható (ebből az adagból készült több kisebb), amiből már ráadásul hiányzik is egy darab, azért olyan formátlan. Sajnos nem sikerült elég gyorsan fotóznom. :) Aki még nem tette tegyen a próbát vele!