r
Nosalty Logó

Narancslekvár Gizi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gizi
Narancslekvár Gizi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1670 kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3342 kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    312 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    428.3 g
  • Cukor
    389 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    825.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    412 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    81 micro
  • β-karotin
    520 micro
  • β-crypt
    856 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    947 micro
Összesen 1670 kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    624 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    856.5 g
  • Cukor
    777 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1650.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    825 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    448 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    1039 micro
  • β-crypt
    1712 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1893 micro
Összesen 3342 kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    54 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A narancsot és a citromot meleg vízben, jó alaposan mossuk meg (én egy dörzsis szivaccsal alaposan megsikáltam).
  2. Ezután 4-5 db-ot vékonyan hámozzunk meg a krumplihámozóval úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta. Ezután éles késsel vágjuk fel zsülienre, majd tegyük bele egy edénybe.
  3. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, őrölt fahéjat, a csillagánizst és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, főzzük 20 perc alatt sziruposra.
  4. Közben a narancsokat vágjuk félbe, majd egyesével szedjük ki a narancshúst. Én éles késsel bevágtam a közepén, ahol a fehér része található, majd egy kiskanál segítségével vájtam ki. Így a keserű, fehér része nem került a narancshús és narancslé közé.
  5. Az elkészült szirupból szedjük ki a csillagánizst és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a kivájt narancshúst. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve főzzük kb. 30 percig.
  6. A kukoricakeményítőt keverjük simára egy kevéske vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a lekvárhoz. Kézi habverővel keverjük alaposan össze, majd pár perc alatt főzzük sűrűre.
  7. Végül az elkészült lekvárt, még forrón merjük bele az előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  8. Az elkészült narancslekvár nagyon finom. Felhasználhatjuk süteményekbe, de pl. ízlés szerint egy szelet pirítós kenyérre kanalazva is fogyaszthatjuk reggelire.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 117
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 26791
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évek óta készülök narancslekvárt főzni, de eddig valahogy túl macerásnak gondoltam. Most kicsit leegyszerűsítettem az egész lekvárfőzési folyamatot, és kb. egy óra alatt el is készültem vele.

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...