Napon szárított paradicsom
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 774.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 717 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 118.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 126 micro
-
β-karotin 561 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
23
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9291.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 8602 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1417.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 630 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1515 micro
-
β-karotin 6735 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 38595 micro
-
Lut-zea 1845 micro
Összesen
270
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 610.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 565 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 93.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 100 micro
-
β-karotin 443 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2536 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
18
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk.
- Kocsányukat eltávolítjuk, félbevágjuk, csumájukat ék alakban kimetsszük.
- A magokat kiskanállal kikaparjuk. (Célszerű egy tál felett végezni ezt a műveletet, ui. a végén magos részt átszűrve, finom paradicsomlevet nyerünk, amit behűtve, majd sózva-borsozva, üdítő nyári italt kapunk.)
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a paradicsomokat- vágott felükkel felfelé.
- Durva szemű tengeri sóval hintjük.
- Vékony muszlinruhával letakarjuk.
- Kitesszük a napra, lehetőleg olyan helyre, ahol egész nap érik a napsugarak. (Nálunk a háztetőnk lapos, előtető részén sütkéreztek.)
- Éjszakára bevisszük.
- A kánikula mértékétől függően kb. 2-3 nap alatt szépen megszáradnak a paradicsomok.
- Receptkönyvben: 480
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 68176
- Feltöltés dátuma: 2009. augusztus 04.
Ajánló
Tipp: Fedeles üvegbe téve, olajjal felöntve sokáig eláll. Hűtőben tároljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Érdemes ilyenkor nyáron egy-két kis üveg szárított paradicsomot készíteni otthon. Egyrészt a boltban horror áron adják, másrészt a házi készítésű csemegéknek mindig finomabb íze van. Nagyobb mennyiség szerintem nem kell belőle egy háztartásba, hisz a szárított paradicsom leginkább fűszerként funkcionál, koncentrált íze miatt. Igaz ez a házilag aszalt paradicsomra is: olyan ízbombát kapunk a szárítás végére, hogy hűha.