Nagymamám diótortája
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
baghyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
46g tojás58 kcal
-
18g cukor71 kcal
-
13g dió82 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
3g rum6 kcal
-
4g víz0 kcal
A krémhez
A díszítéshez
-
5 kcal
-
2g dió11 kcal
Összesen
459
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
550g tojás692 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
150g dió981 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g rum69 kcal
-
50g víz0 kcal
A krémhez
A díszítéshez
-
10g csokoládédara55 kcal
-
20g dió131 kcal
Összesen
5489
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
32.8g tojás41 kcal
-
13.1g cukor51 kcal
-
8.9g dió58 kcal
-
2.4g zsemlemorzsa9 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
1.8g rum4 kcal
-
3g víz0 kcal
A krémhez
-
9.8g tojás12 kcal
-
11.9g cukor46 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
11.9g vaj86 kcal
A díszítéshez
-
0.6g csokoládédara3 kcal
-
1.2g dió8 kcal
Összesen
327
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 231 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 392.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 266 micro
Összesen
459
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 117.9 g
Zsír
-
Összesen 340.1 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 99 g
-
Koleszterin 2771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4708.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 228 mg
-
Kálcium 671 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 447 mg
-
Foszfor 2091 mg
-
Nátrium 1224 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512.6 g
-
Cukor 434 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 595 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2377 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 516 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 1963 mg
-
Retinol - A vitamin: 2349 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3193 micro
Összesen
5489
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 190 micro
Összesen
327
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
10 db tojás
-
22 dkg cukor
-
15 dkg dió
-
4 ek zsemlemorzsa
-
3 csapott ek finomliszt
-
0.3 dl rum
-
0.5 dl víz
A krémhez
A díszítéshez
-
10 g csokoládédara
-
2 dkg dió
Elkészítés
A tésztához
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.
- A sárgáját habosra keverjük a cukorral, és váltakozva, fokozatosan hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a diót és a lisztet. Legvégül kerül bele a felvert fehérje (ehhez már semmiképp se robotgépet használjunk, hogy a hab ne essen szét).
- Kanalazzuk sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180-200 fokon, előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Ez körülbelül negyven percet jelent – a teteje szépen meg fog barnulni.
- Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet.
- Ha már hideg a tészta, bátran elvághatjuk három, nagyjából egyenlő, vízszintes lapra.
- A rumot hígítsuk fel egy kis vízzel. Az arány természetesen attól függ, mennyire szeretnénk markánssá tenni a rumos ízt. A legalsó tésztalapot nedvesítsük meg a rumos víz keverékével. Ettől lesz kellemesen szaftos a tészta, de óvatosan bánjunk vele, ne áztassuk el! Ezután a krém nagyjából egyharmadát igyekezzünk minél egyenletesebben eloszlatni a tésztarétegen.
- Hasonlóképpen járjunk el a következő két réteggel is: tészta, vizes rum, krém, tészta, vizes rum, krém.
- Ha ügyesek voltunk, bőven jut a krémből a torta oldalára és tetejére is.
- Díszítésképp használhatunk csokiforgácsot, félbevágott dióbelet vagy darált diót is. A nagymamám általában nemes egyszerűséggel villával egyenes vonalakat húz a krémbe.
A krémhez
- Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, mint a piskótát szokás.
- Hozzáadjuk a kakaót, majd kis lángon, lassú tűzőn, folyamatosan kevergetve felfőzzük.
- Kihűtjük, és a vajat hozzáadva kikeverjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8450
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
baghyra
9 recept
A környéken, nem esküvő az esküvő, nem ünnep az ünnep, e nélkül a diótorta nélkül. Nagymamám mindig töretlen lelkesedéssel sütötte, mi pedig hasonlóan lelkesen kebeleztük be. Nagy kincs ez a recept, megosztást érdemel. A tészta régi, családi recept, a krém tökéletesítése viszont édesanyám érdeme.