r
Nosalty Logó

Nagymamám diótortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Nagymamám diótortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 459 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5489 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 327 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    174 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 459 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    117.9 g

Zsír

  • Összesen
    340.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    2771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4708.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    228 mg
  • Kálcium
    671 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    2091 mg
  • Nátrium
    1224 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.6 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    595 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2377 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    516 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    1963 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2349 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3193 micro
Összesen 5489 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.
  2. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, és váltakozva, fokozatosan hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a diót és a lisztet. Legvégül kerül bele a felvert fehérje (ehhez már semmiképp se robotgépet használjunk, hogy a hab ne essen szét).
  3. Kanalazzuk sütőpapírral bélelt tortaformába, és 180-200 fokon, előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Ez körülbelül negyven percet jelent – a teteje szépen meg fog barnulni.
  4. Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet.
  5. Ha már hideg a tészta, bátran elvághatjuk három, nagyjából egyenlő, vízszintes lapra.
  6. A rumot hígítsuk fel egy kis vízzel. Az arány természetesen attól függ, mennyire szeretnénk markánssá tenni a rumos ízt. A legalsó tésztalapot nedvesítsük meg a rumos víz keverékével. Ettől lesz kellemesen szaftos a tészta, de óvatosan bánjunk vele, ne áztassuk el! Ezután a krém nagyjából egyharmadát igyekezzünk minél egyenletesebben eloszlatni a tésztarétegen.
  7. Hasonlóképpen járjunk el a következő két réteggel is: tészta, vizes rum, krém, tészta, vizes rum, krém.
  8. Ha ügyesek voltunk, bőven jut a krémből a torta oldalára és tetejére is.
  9. Díszítésképp használhatunk csokiforgácsot, félbevágott dióbelet vagy darált diót is. A nagymamám általában nemes egyszerűséggel villával egyenes vonalakat húz a krémbe.

A krémhez

  1. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, mint a piskótát szokás.
  2. Hozzáadjuk a kakaót, majd kis lángon, lassú tűzőn, folyamatosan kevergetve felfőzzük.
  3. Kihűtjük, és a vajat hozzáadva kikeverjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 8450
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám diótortája
baghyra 9 recept

A környéken, nem esküvő az esküvő, nem ünnep az ünnep, e nélkül a diótorta nélkül. Nagymamám mindig töretlen lelkesedéssel sütötte, mi pedig hasonlóan lelkesen kebeleztük be. Nagy kincs ez a recept, megosztást érdemel. A tészta régi, családi recept, a krém tökéletesítése viszont édesanyám érdeme.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...