Mogyorótorta mentás eperlekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Haas szakács - Lekváros torták
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortalaphoz
-
25g rozsliszt87 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
8g xilit20 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
A krémhez
-
42g mascarpone168 kcal
-
3g xilit8 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
33g eper10 kcal
A tetejére
-
25g eperlekvár70 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
A mentás eperlekvárhoz
Összesen
920
kcal
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortalaphoz
-
150g rozsliszt524 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g xilit120 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A krémhez
-
250g mascarpone1010 kcal
-
20g xilit48 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
200g eper60 kcal
A tetejére
-
150g eperlekvár417 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
A mentás eperlekvárhoz
Összesen
5524
kcal
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortalaphoz
-
5g rozsliszt18 kcal
-
3.4g vaj24 kcal
-
1.7g xilit4 kcal
-
1.7g törökmogyoró11 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
A krémhez
-
8.4g mascarpone34 kcal
-
0.7g xilit2 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
-
6.7g eper2 kcal
A tetejére
-
5g eperlekvár14 kcal
-
1.7g törökmogyoró11 kcal
A mentás eperlekvárhoz
-
50.5g eper15 kcal
-
0.2g menta0 kcal
-
8.4g cukor33 kcal
-
0.8g zselésítő befőzőszer2 kcal
Összesen
187
kcal
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 475.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.5 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 274.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 193 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
920
kcal
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.3 g
Zsír
-
Összesen 303.7 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 599 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2852.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 641 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 487 mg
-
Foszfor 1257 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 668.8 g
-
Cukor 426 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 1648 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1209 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 958 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 574 micro
-
Kolin: 345 mg
-
Retinol - A vitamin: 1156 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 949 micro
Összesen
5524
kcal
- 2% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 96 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
187
kcal
Hozzávalók
A tortalaphoz
-
15 dkg rozsliszt
-
10 dkg vaj
-
5 dkg xilit
-
5 dkg törökmogyoró
-
1 db tojássárgája
A krémhez
-
25 dkg mascarpone
-
1.5 dl habtejszín
-
20 dkg eper
A tetejére
-
15 dkg eperlekvár
A mentás eperlekvárhoz
Elkészítés
A tortalaphoz
- A darált mogyorót a liszttel egy tálban összekeverjük, a vajat hozzáadjuk, majd robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ekkor a cukrot beleöntjük, ezzel is összedolgozzuk, végül a tojássárgáját és 1-2 kanál vizet is belekeverünk.
- A tésztát egy lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, majd egy lapos tortaformába simítjuk. Hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük. A tészta tetejére egy hasonló méretűre vágott sütőpapírt fektetünk, majd babot szórunk a tetejére, és így sütjük 180 fokon 15 percig. Ezután a sütőpapírt a babbal együtt levesszük róla, és még 5 percig sütjük.
- A töltelékhez a mascarponét a cukorral habosra verjük. Egy külön tálban a tejszínt kemény habbá verjük, majd a mascarponéba forgatjuk. A megtisztított epret (néhány darabot félreteszünk díszítésnek) kisebb darabokra vágva a krémbe keverjük, majd a formából kivett tészta tetejére simítjuk.
- Hűtőszekrényben jól behűtjük, majd a mentás eperlekvárral megkenjük, és a mogyoróval megszórjuk.
A krémhez
- A fenti alapanyag mennyiségből 1,75 kg lekvár készül, a tortához ebből 15 dkg lekvár szükséges.
- A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg. Adjuk hozzá az apróra vágott mentalevelet.
- A gyümölcspépbe keverjük bele jól a lekvár zselésítőszert. Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-zselésítőszeres keveréket.
- A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük. Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 955
- Feltöltés dátuma: 2014. június 30.
Ajánló
A babot azért kell a tésztára szórni, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel, hanem szép sima legyen. Ügyeljünk rá, hogy a babot csak zsírpapírral lefedett tésztára szórjuk, különben a babszemek beleragadnak, és nem lehet róla leszedni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Haas szakács - Lekváros torták
10 recept
Ez a torta friss, könnyű, pofonegyszerű és egészséges. Ajánljuk kezdő szakácsoknak, azoknak, akik gyorsan akarnak valami finomat sütni, és azoknak, akik a biztos sikerre utaznak.