r
Nosalty Logó

Mézeskalács házikó méz nélkül

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Mézeskalács házikó méz nélkül
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A glazúrhoz

2184
Kalória
36.4g
Fehérje
396.1g
Szénhidrátok
50.2g
Zsír
83.6g
Víz
217g
Koleszterin
6.8g
Rost
204.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A glazúrhoz

Összesen 2184 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A glazúrhoz

Összesen 4368 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A glazúrhoz

Összesen 331 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    396.1 g
  • Cukor
    205 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    83.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    486 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    458 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    323 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 2184 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.9 g

Zsír

  • Összesen
    100.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1698.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    367 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    713 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    792.2 g
  • Cukor
    409 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    167.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    971 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    916 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    528 micro
Összesen 4368 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 331 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Legelőször megszerkesztjük papíron a házikónkat. Nagy odafigyelést igényel! Megrajzoljuk, pontosan mérjük a ház hosszabb oldalait. Ablakokat szúrhatunk/vághatunk rá, én csillagformát is szúrtam. Ebből a részből 2 db kell. Ezután a ház "tűzfala" és hátulja jön. Ebből is 2 db fog kelleni, az egyikre ajtót vágunk. Majd a tető, amiből szintén 2 db kell. A kéményről se feledkezzünk meg! Én dupla adag tésztából készítettem ezt a nagy házikót. Ez az adag kb. 8 cm hosszúságú, kisebb házikóra elég. Mindenki maga látja majd, hogy milyet szeretne, mekkorát, és hogy adja ki a méreteket!
  2. A cukrot karamellizáljuk. (Folyamatos kevergetés közben, közepes lángon csomómentesre.) A tejet felforrósítjuk. Mikor a cukor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a forró tejet. (Óvatosan, kicsit fel fog habozni!) Majd ha újra felolvadt a folyadék, hozzáadjuk a margarint. Hagyjuk kihűlni.
  3. A liszttel összekeverjük a szódabikarbónát, csipet sót, fűszerkeveréket, tojássárgáját. (Én reszeltem bele egy kis szerecsendiót is.) Ha a folyadékunk kihűlt, hozzákeverjük a liszthez. Jó alaposan összegyúrjuk. (Ha a tészta nem áll szépen össze, lehet nyugodtan lisztezni, vagy esetleg tejet hozzáadni.)
  4. Ezután kinyújtjuk a tésztánkat kb fél cm vastagra. Rátesszük a sablonokat, óvatosan körbevágjuk. Ne feledjük az ajtót-ablakokat sem! A végén nyújtunk egy lapot, ami a házunk alja lesz. Közepén kör alakban kiszúrjuk a mécses helyét (a felpúposodás elkerülése végett is érdemes).
  5. Kb. 5-8 percig sütjük 180 fokon. Ha kisült, hagyjuk kihűlni.
  6. Eközben felverünk egy tojásfehérjét a 20 dkg cukorral és a pár csepp citromlével. Zsírpapírból "tölcsér-ceruzát" készítünk, ebbe beletöltjük a glazúrt. Kidíszítjük a házunkat még darabjaiban. (A tetőt meghagytam az összeállítás utánra.) Felverünk még egy fehérjét cukorral, pár csepp citromlével. A ház "aljára", amin az később állni fog, rámérjük a házikót, bejelöljük. Kinyomjuk a glazúrral, valamint a ház érintkező széleit is. Ne sajnáljuk, ez fogja tartani a házat, mehet rá bőven! Ha összeállítottuk a házunkat, megrajzoljuk a tetőt (amire később szitáltam porcukrot). Jégcsapokat is formázhatunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az idén úgy döntöttem, hogy saját készítésű ajándékokkal is meglepem a családot! :) Az egyik ötlet a mézeskalács házikó volt. Nagyon sok receptet végignéztem, de az az igazság, mivel a házikót nem, mint ehető ajándéknak, hanem csak "dísznek" szántam, így sajnáltam kárba veszni a sok mézet a tésztájába... így ráakadtam egy mézmentes receptre, amit kicsit átvariáltam magamnak... Nagyon sok a munka vele, de megéri...:)  

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Érdemes sötétebb nádcukrot ...

Rosanics Petra

Diós kosárka lekvárral

A legfinomabbb (és egyáltalán nem macerázós) kosárkák lekváros-dióhabos tölteléket kapnak, mert ennél kevesebbel nem érik be. Mint ahogy mi sem fogunk megelégedni egy darabbal: az apró ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!