Méteres sertéskaraj ahogy Judyth készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
250g sertés rövidkaraj415 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
63 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
50g paradicsom9 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
33g trappista sajt117 kcal
-
33g sajt117 kcal
-
20g lapkasajt71 kcal
-
50g bacon197 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
30g lilahagyma11 kcal
-
33g kolbász151 kcal
Összesen
1221
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
1500g sertés rövidkaraj2490 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
300g paradicsom54 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
200g trappista sajt704 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
119g lapkasajt425 kcal
-
300g bacon1179 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
200g kolbász904 kcal
Összesen
7322
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
41.8g sertés rövidkaraj69 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
-
0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
8.4g paradicsom2 kcal
-
5.6g paprika1 kcal
-
5.6g trappista sajt20 kcal
-
5.6g sajt20 kcal
-
3.3g lapkasajt12 kcal
-
8.4g bacon33 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
5g lilahagyma2 kcal
-
5.6g kolbász25 kcal
Összesen
205
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.4 g
Zsír
-
Összesen 89.3 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 307 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3503.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 649 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 1026 mg
-
Nátrium 1622 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 378.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 56 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
1221
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 542.3 g
Zsír
-
Összesen 536 g
-
Telített zsírsav 221 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 219 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 1844 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21021.5 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 543 mg
-
Kálcium 3895 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 632 mg
-
Foszfor 6154 mg
-
Nátrium 9734 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.2 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 2271.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1954 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 204 mg
-
D vitamin: 471 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 99 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 1164 mg
-
Retinol - A vitamin: 1784 micro
-
α-karotin 337 micro
-
β-karotin 1859 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 950 micro
Összesen
7322
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 585.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 215 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
205
kcal
Hozzávalók
Sertéskaraj
-
3 kávéskanál magyaros fűszerkeverék
-
só ízlés szerint
Töltelék
-
3 közepes db paradicsom
-
20 dkg trappista sajt
-
30 dkg bacon
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db lilahagyma
Elkészítés
Sertéskaraj
- A sertéskarajt megmossuk, s egészen vékonyan (kb. fél cm széles) felszeleteljük (bevagdossuk), de úgy, hogy az alja egyben maradjon. Enyhén megsózzuk végig, szeleteket széthajtva. Egy kis tejfölben elkeverjük a fűszerkeveréket, 5-6 gerezd, átnyomott fokhagymát, kevés olajat, s jól összekeverjük őket, s ezzel a keverékkel végigkenjük a szeleteket, lefedjük, hűtőbe tesszük, kb. 2 óráig hagyjuk állni. (Még jobb, ha egy egész éjszakát áll lefedve a hűtőben, az ízek jobban összeérnek!) Már ekkor érdemes olyan jénai tálba, tepsibe tenni, amiben sütni fogjuk, van fedele, s hosszában kényelmesen belefér - majdnem épp passzol. Egy kevés olajat öntünk az aljára, úgy tesszük bele a húst, s kenjük meg úgy, ahogyan írtam.
- Ha a töltelékeket előkészítettük, jöhet az összeállítás.
- A karajt kivesszük a hűtőből, s a töltelékkel mindegyikből teszünk minden szelet közé, ha több lenne a töltelék, nyugodtan dugdossuk bele ide-oda, ne maradjon ki semmi, ettől a karajnak sem lesz semmi baja, sőt!
- Ha ezzel készen vagyunk, öntünk alá vizet (kb. 1-1,5 dl), lefedjük, s először - sercegésig - 200 fokon, majd lassú, 150 fokon, alsó-felső sütéssel 2 óráig sütjük, majd levesszük a fóliát (azért hústűvel megszúrjuk, hogy tényleg puha-e, de biztosan puha lesz), s légkeveréssel szép színűre sütjük.
- Kissé állni hagyjuk, s lehet ferdén szeletelni.
- Bármilyen, tetszés szerinti körettel lehet tálalni, ízlés dolga. Hidegen, salátával is nagyon finom, sőt, kihűtve, hidegtálakhoz is, felszeletelve - a lényeg, hogy ferdén - kiválóan alkalmas!
- Ezt az adagot én most 6 főre jelölöm be, de természetesen többször tudunk belőle enni, épp ezért készítettem ennyiből, hogy maradjon belőle másnapra, esetleg harmadnapra - személyek számától függően. A tíz ujját megnyalja ezután az, aki fogyaszt belőle.
Töltelék
- A paradicsomokat félbevágjuk, majd felszeleteljük, a paprikákat (lehet kaliforniai is, bármilyen) vékonyan felkarikázzuk, a trappista sajtot, a hóvirág sajtot kb. fél cm-es vastagságúra daraboljuk, a lapkasajtot (mindegy milyen) csíkokra tépdessük kézzel, a bacon szalonnát szeletenként félbehajtjuk, a 2 fej vöröshagymát és a lilát is megpucoljuk, félbevágjuk, s félkörösen vastagabb szeletekre daraboljuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk - ízlés szerinti mennyiséget (mi nyersen szeretjük, de sütve nem igazán, így annyit tettem bele csak, hogy az íze belesüljön, de lehet bőven, aki szereti).
- Itt szeretném javasolni: miután megtöltöttük a karajt, tehetünk a karaj két oldalára megmosott, apró szemű burgonyát, akár héjastól, akár megpucolva - ha van hely a hús mellett -, mert levet fog engedni, s nagyon finom, ebben a fűszeres pecsenyelében párolódott burgonya. Ez csak egy ötlet volt - ugyan, jó ötlet!:) Esetleg rálocsolhatjuk a köretre - burgonyapüré illik hozzá a legjobban -, de semmiképpen ne öntsük ki. Ha ekkor nem használjuk fel, tegyük hűtőbe, s másnap egy finom, tejfölös burgonyaleveshez felhasználhatjuk, isteni ízt ad neki.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x10
- Sütés ideje: 140 perc
- Elkészítettem: 9 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8350
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 18.
Ajánló
A sajtok fogják össze tulajdonképpen a tölteléket, nem folyik ki belőle sütés közben! Lehet a töltelék dugdosása közben reszelt füstölt sajtot a szeletek közé szórni. Ha változtatunk a sajtokon, olyat válasszunk, amelyik tényleg nem folyik ki. Valóban különleges húsétel, s fergetegesen finom! A fotón a monogram - mielőtt még valaki rosszra gondolna - engem "takar"!:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Walaky
186 recept
Ez egy igazi ünnepi étek... egy igazi "nagyágyú" az étkek között! Ugyan nem az olcsó kategóriába sorolható, de megérdemeljük, hogy időnként kényeztessük magunkat, szeretteinket... imádni fogja, aki kipróbálja!!!