Méteres sertéskaraj ahogy Judyth készíti
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Sertéskaraj
-
3 kávéskanál magyaros fűszerkeverék
-
só ízlés szerint
Töltelék
-
3 közepes db paradicsom
-
20 dkg trappista sajt
-
30 dkg bacon
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db lilahagyma
1221
Kalória
90.4g
Fehérje
11g
Szénhidrátok
89.3g
Zsír
378.6g
Víz
307.4g
Koleszterin
2g
Rost
5.7g
Cukor
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
250g sertés rövidkaraj415 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
63 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
50g paradicsom9 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
33g trappista sajt117 kcal
-
33g sajt117 kcal
-
20g lapkasajt71 kcal
-
50g bacon197 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
30g lilahagyma11 kcal
-
33g kolbász151 kcal
Összesen
1221
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
1500g sertés rövidkaraj2490 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
300g paradicsom54 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
200g trappista sajt704 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
119g lapkasajt425 kcal
-
300g bacon1179 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
200g kolbász904 kcal
Összesen
7322
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
Sertéskaraj
-
41.8g sertés rövidkaraj69 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
-
0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
8.4g paradicsom2 kcal
-
5.6g paprika1 kcal
-
5.6g trappista sajt20 kcal
-
5.6g sajt20 kcal
-
3.3g lapkasajt12 kcal
-
8.4g bacon33 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
5g lilahagyma2 kcal
-
5.6g kolbász25 kcal
Összesen
205
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.4 g
Zsír
-
Összesen 89.3 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 307 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3503.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 649 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 1026 mg
-
Nátrium 1622 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 378.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 56 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
1221
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 542.3 g
Zsír
-
Összesen 536 g
-
Telített zsírsav 221 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 219 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 1844 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21021.5 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 543 mg
-
Kálcium 3895 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 632 mg
-
Foszfor 6154 mg
-
Nátrium 9734 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.2 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 2271.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1954 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 204 mg
-
D vitamin: 471 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 99 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 1164 mg
-
Retinol - A vitamin: 1784 micro
-
α-karotin 337 micro
-
β-karotin 1859 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 950 micro
Összesen
7322
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 585.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 215 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
205
kcal
Elkészítés
Sertéskaraj
- A sertéskarajt megmossuk, s egészen vékonyan (kb. fél cm széles) felszeleteljük (bevagdossuk), de úgy, hogy az alja egyben maradjon. Enyhén megsózzuk végig, szeleteket széthajtva. Egy kis tejfölben elkeverjük a fűszerkeveréket, 5-6 gerezd, átnyomott fokhagymát, kevés olajat, s jól összekeverjük őket, s ezzel a keverékkel végigkenjük a szeleteket, lefedjük, hűtőbe tesszük, kb. 2 óráig hagyjuk állni. (Még jobb, ha egy egész éjszakát áll lefedve a hűtőben, az ízek jobban összeérnek!) Már ekkor érdemes olyan jénai tálba, tepsibe tenni, amiben sütni fogjuk, van fedele, s hosszában kényelmesen belefér - majdnem épp passzol. Egy kevés olajat öntünk az aljára, úgy tesszük bele a húst, s kenjük meg úgy, ahogyan írtam.
- Ha a töltelékeket előkészítettük, jöhet az összeállítás.
- A karajt kivesszük a hűtőből, s a töltelékkel mindegyikből teszünk minden szelet közé, ha több lenne a töltelék, nyugodtan dugdossuk bele ide-oda, ne maradjon ki semmi, ettől a karajnak sem lesz semmi baja, sőt!
- Ha ezzel készen vagyunk, öntünk alá vizet (kb. 1-1,5 dl), lefedjük, s először - sercegésig - 200 fokon, majd lassú, 150 fokon, alsó-felső sütéssel 2 óráig sütjük, majd levesszük a fóliát (azért hústűvel megszúrjuk, hogy tényleg puha-e, de biztosan puha lesz), s légkeveréssel szép színűre sütjük.
- Kissé állni hagyjuk, s lehet ferdén szeletelni.
- Bármilyen, tetszés szerinti körettel lehet tálalni, ízlés dolga. Hidegen, salátával is nagyon finom, sőt, kihűtve, hidegtálakhoz is, felszeletelve - a lényeg, hogy ferdén - kiválóan alkalmas!
- Ezt az adagot én most 6 főre jelölöm be, de természetesen többször tudunk belőle enni, épp ezért készítettem ennyiből, hogy maradjon belőle másnapra, esetleg harmadnapra - személyek számától függően. A tíz ujját megnyalja ezután az, aki fogyaszt belőle.
Töltelék
- A paradicsomokat félbevágjuk, majd felszeleteljük, a paprikákat (lehet kaliforniai is, bármilyen) vékonyan felkarikázzuk, a trappista sajtot, a hóvirág sajtot kb. fél cm-es vastagságúra daraboljuk, a lapkasajtot (mindegy milyen) csíkokra tépdessük kézzel, a bacon szalonnát szeletenként félbehajtjuk, a 2 fej vöröshagymát és a lilát is megpucoljuk, félbevágjuk, s félkörösen vastagabb szeletekre daraboljuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk - ízlés szerinti mennyiséget (mi nyersen szeretjük, de sütve nem igazán, így annyit tettem bele csak, hogy az íze belesüljön, de lehet bőven, aki szereti).
- Itt szeretném javasolni: miután megtöltöttük a karajt, tehetünk a karaj két oldalára megmosott, apró szemű burgonyát, akár héjastól, akár megpucolva - ha van hely a hús mellett -, mert levet fog engedni, s nagyon finom, ebben a fűszeres pecsenyelében párolódott burgonya. Ez csak egy ötlet volt - ugyan, jó ötlet!:) Esetleg rálocsolhatjuk a köretre - burgonyapüré illik hozzá a legjobban -, de semmiképpen ne öntsük ki. Ha ekkor nem használjuk fel, tegyük hűtőbe, s másnap egy finom, tejfölös burgonyaleveshez felhasználhatjuk, isteni ízt ad neki.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 140 perc
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x10
Ez egy igazi ünnepi étek... egy igazi "nagyágyú" az étkek között! Ugyan nem az olcsó kategóriába sorolható, de megérdemeljük, hogy időnként kényeztessük magunkat, szeretteinket... imádni fogja, aki kipróbálja!!!
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!