Mentás zöldborsókrémleves ízHUSZÁR-tól
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
88g zöldborsó71 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
375g zöldség alaplé26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
3g menta2 kcal
Összesen
212
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
350g zöldborsó284 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
12g menta8 kcal
Összesen
848
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
15.9g zöldborsó13 kcal
-
1.8g sárgarépa1 kcal
-
67.9g zöldség alaplé5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
9.1g főzőtejszín12 kcal
-
0.5g menta0 kcal
Összesen
38
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1532.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 1243 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 137.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 328 micro
-
β-karotin 1141 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2191 micro
Összesen
212
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6130.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 613 mg
-
Nátrium 4971 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 551 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 650 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 104 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 270 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 1311 micro
-
β-karotin 4566 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8764 micro
Összesen
848
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 59 micro
-
β-karotin 207 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 397 micro
Összesen
38
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 ek olívaolaj
-
35 dkg zöldborsó
-
1 kis db sárgarépa
-
1.5 l zöldség alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
-
2 dl főzőtejszín
Elkészítés
- Olívaolajon megpirítjuk a hagymát. Ha már elkezd fonnyadni, hozzáadjuk a répát és a zöldborsót, majd tovább pirítjuk.
- Ha a borsó elkezdett ráncosodni, felöntjük a zöldséglevessel, hozzáadjuk a petrezselymet, a szerecsendiót, sózzuk (ha szükséges, mert lehet, hogy a levesünkben van elég só), borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük a zöldségeket.
- Ha a borsó és a répa is megpuhult, botmixer segítségével pépesítjük a zöldségeket, majd szitán átszűrjük a levet, és újra visszatesszük a tűzre.
- A tejszínt egy kancsóba öntjük, majd fokozatosan hozzákanalazzuk a forró levest. Ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy a tejszín kicsapódjon.
- Amikor már eléggé felmelegedett a tejszín, akkor visszaöntjük a leveshez, és lassú tűzön tovább főzzük. Fontos, hogy szinte csak összemelegíteni kell, forralni nem!
- Legvégül levesszük a tűzről, a mentaleveleket összetépkedjük, majd hozzáadjuk a zöldborsóleveshez, és botmixerrel újra összeturmixoljuk.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 460
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 20026
- Feltöltés dátuma: 2013. május 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Első olvasásra kissé furcsának tűnhet ez a kombináció, hiszen a mentáról alapvetően a mojito jut az eszünkbe (legalábbis nekem), nem pedig egy levesfűszer. Pedig a menta sokkal jobban harmonizál a zöldborsóval, mint azt elsőre hinnénk. Na, persze azt senki se gondolja, hogy egy mentol ízű levesről van szó, csupán csak finom utóízként fogjuk érezni. Ha nem tudjuk, mi van benne, akkor valószínűleg nem is biztos, hogy meg tudnánk mondani. Így tavasszal érdemes kipróbálni, mert a piacokon már árulják a friss, hüvelyes borsót, és ennek az íze összehasonlíthatatlan az előre csomagolt, mélyfagyasztott változattal!