Marcipános kalács Szilvásgombóctól
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g nádcukor14 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g rum2 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g marcipán116 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
8g rum18 kcal
-
5g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g marcipán924 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
47.1g finomliszt172 kcal
-
2.4g élesztő2 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
23.6g tej13 kcal
-
2.4g nádcukor9 kcal
-
3.1g vaj23 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
0.4g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.7g marcipán73 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.4 g
Zsír
-
Összesen 102.8 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 737 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2190.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 151 mg
-
Foszfor 994 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 620.9 g
-
Cukor 149 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 135.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 502 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 481 micro
-
Kolin: 572 mg
-
Retinol - A vitamin: 491 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 764 micro
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Hozzávalók
-
60 dkg finomliszt
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
1 ek rum
-
1 csipet só
-
20 dkg marcipán
Elkészítés
- Az élesztőt egy deci tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává.
- Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán a tállal leborítva fél óráig kelesztjük.
- Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
- A tészta egyik felét három egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 10 cm széles (hogy a marcipánt bele tudjuk tekerni) téglalapra. A marcipánmasszát elosztva három részre, szintén rudakat sodrunk belőle, mindegyik téglalapra teszünk egy marcipán rudat, elegyengetjük, és feltekerjük, mint a bejglit.
- Mikor mindhárom téglalapot megtöltöttünk a marcipánnal, akkor a három rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
- Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 2135
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mindennap azon törpölök, mit is készítsek, amit a gyermekem jóízűen megeszik reggelire. Mivel eléggé válogatós, így nincs könnyű dolgom. Ez a kalács is egy reggelire való finomság, pár szelet almával, körtével vagy egy bögre meleg tejjel, kakaóval tökéletes. Ebből a tésztamennyiségből általában két kisebb kalácsot készítek. A tésztát kettéválasztva az egyiket valamilyen töltelékkel, a másikat pedig általában simán készítem, mert abból a másik kalácsból másnap vagy harmadnap ebédre egy tartalmas leves után egy finom rakott kalácsot, mákos gubát vagy túrós rakottat készítek, miután hagyom megszikkadni. Persze, ha nagy a család, akkor az egészet érdemes megtölteni. De mivel mi hárman vagyunk, így én ezt a módszert választom, mert így biztos, hogy frissen elfogy.