Mandulamag, a töltött ünnepi aprósütemény (Barackmag)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
10g dió65 kcal
-
4 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
krém
-
25g tej14 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
1g rumaroma0 kcal
-
0 kcal
Összesen
450
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
120g dió785 kcal
-
46 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
8g rum18 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
krém
-
300g tej168 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
15g rumaroma0 kcal
-
0 kcal
Összesen
5392
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
22.1g finomliszt80 kcal
-
11g porcukor43 kcal
-
8.8g dió58 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
14.7g margarin106 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
krém
-
22.1g tej12 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
7.4g porcukor28 kcal
-
1.1g rumaroma0 kcal
-
0 kcal
Összesen
396
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
450
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68 g
Zsír
-
Összesen 332.9 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 110 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2249.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 569 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 969 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 554.7 g
-
Cukor 266 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 101.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2323 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 198 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 2207 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1392 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
5392
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
396
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
tészta
-
300 g finomliszt
-
150 g porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek rum
-
1 ek citromhéj
krém
-
3 dl tej
-
3 ek finomliszt
-
100 g vaj
-
100 g porcukor
-
1 ek vanília kivonat
Elkészítés
tészta
- A tésztához az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, majd kézzel vagy gépi segítséggel összegyúrjuk.
- A tésztát ezután legalább 1-2 órűra hűtőbe tesszük. Akár már az előző nap is nekiállhatunk a tészta elkészítésének, ebben az esetben folpackba csomagolva egész éjszakát is a hűtőben tarthatjuk.
- A pihentetett tésztát feldaraboljuk, hengereket formálunk belőle és nagyjából egyforma darabokra vágjuk, melyekből aztán sima kis golyókat formázunk.
- A tésztagolyókat ezután mandulaformába simítjuk, a közepükbe pedig érdemes egy kis mélyedést nyomni az ujjunkkal, hogy amikor sütés közben felpúposodna a teteje, akkor így kiegyenlítse.
- A süteményt ezután 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, elkezdjük megtölteni őket.
krém
- A tejből és lisztből besamel-jellegű mártást készítünk és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt besamellhez adjuk.
- A krémet ezután két részre szedjük, az egyik felét vanília-, a másikat rumaromával ízesítjük. A töltelék ízesítését persze tetszés szerint variálhatjuk: keverhetünk bele például mogyorókrémet, de akár kevés ételszínezékkel is még izgalmasabbá varázsolhatjuk.
- A kész krémeket egy kiskanál segítségével betöltjük minden második mandulaféle, majd rátapasztjuk a másik felüket. Ilyenkor még kicsit keménynek tűnhet a tészta, de ne aggódjunk, másnapra átpuhul.
- A kész mandulamagokat megszórjuk porcukorral, majd tálaljuk, vagy jól záródó dobozba téve tároljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1510 recept
A Nosalty kedvenc nagyipárosa, Erzsók és Kati ezúttal egy igazi klasszikus, retró édességgel készültek nektek az ünnepekre: ez a mandulamag, avagy barackmag. Nevét a sütőformában elnyert alakjáról kapta, a két kis félmag-alakú tésztát pedig egy-egy kanál édes vajkrém tapasztja össze, ami remekül kiegyensúlyozza egyben a kakaós tészta natúrságát is. Kicsit pepecselős elkészíteni, de úgyis jön a karácsony, nem kell sietni sehova, a sütemény megformázásába és összeállításába pedig akár a gyerekeket (vagy nagyik esetében: unokákat) is bevonhatjuk, így remek közös programot varázsolva a sütés-főzésből.