r
Nosalty Logó

Mandulamag, a töltött ünnepi aprósütemény (Barackmag)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Nosalty
Mandulamag aprósütemény közelről
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

krém

450
Kalória
5.7g
Fehérje
46.2g
Szénhidrátok
27.7g
Zsír
8.4g
Víz
17.9g
Koleszterin
2.1g
Rost
22.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 450 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 5392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

krém

Összesen 396 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 450 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68 g

Zsír

  • Összesen
    332.9 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2249.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    969 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    554.7 g
  • Cukor
    266 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    101.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2323 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2207 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1392 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 5392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    7.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 396 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tésztához az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, majd kézzel vagy gépi segítséggel összegyúrjuk.
  2. A tésztát ezután legalább 1-2 órűra hűtőbe tesszük. Akár már az előző nap is nekiállhatunk a tészta elkészítésének, ebben az esetben folpackba csomagolva egész éjszakát is a hűtőben tarthatjuk.
  3. A pihentetett tésztát feldaraboljuk, hengereket formálunk belőle és nagyjából egyforma darabokra vágjuk, melyekből aztán sima kis golyókat formázunk.
  4. A tésztagolyókat ezután mandulaformába simítjuk, a közepükbe pedig érdemes egy kis mélyedést nyomni az ujjunkkal, hogy amikor sütés közben felpúposodna a teteje, akkor így kiegyenlítse.
  5. A süteményt ezután 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, elkezdjük megtölteni őket.

krém

  1. A tejből és lisztből besamel-jellegű mártást készítünk és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt besamellhez adjuk.
  2. A krémet ezután két részre szedjük, az egyik felét vanília-, a másikat rumaromával ízesítjük. A töltelék ízesítését persze tetszés szerint variálhatjuk: keverhetünk bele például mogyorókrémet, de akár kevés ételszínezékkel is még izgalmasabbá varázsolhatjuk.
  3. A kész krémeket egy kiskanál segítségével betöltjük minden második mandulaféle, majd rátapasztjuk a másik felüket. Ilyenkor még kicsit keménynek tűnhet a tészta, de ne aggódjunk, másnapra átpuhul.
  4. A kész mandulamagokat megszórjuk porcukorral, majd tálaljuk, vagy jól záródó dobozba téve tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A Nosalty kedvenc nagyipárosa, Erzsók és Kati ezúttal egy igazi klasszikus, retró édességgel készültek nektek az ünnepekre: ez a mandulamag, avagy barackmag. Nevét a sütőformában elnyert alakjáról kapta, a két kis félmag-alakú tésztát pedig egy-egy kanál édes vajkrém tapasztja össze, ami remekül kiegyensúlyozza egyben a kakaós tészta natúrságát is. Kicsit pepecselős elkészíteni, de úgyis jön a karácsony, nem kell sietni sehova, a sütemény megformázásába és összeállításába pedig akár a gyerekeket (vagy nagyik esetében: unokákat) is bevonhatjuk, így remek közös programot varázsolva a sütés-főzésből.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diós-szilvás papucs

Mi még egyáltalán nem unjuk az ünnepi diós recepteket, reméljük, ti sem vagytok ezzel másképp! Ez a szilvás-diós papucs szuper választás vendégváró sütiként, de akár reggelire, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

10 magas vastartalmú gyümölcs és zöldség, amit neked is be...

Amikor szóba kerül a vasfogyasztás, a legtöbben a vörös húsokra asszociálnak, ami nem csoda, hiszen az állati eredetű élelmiszerek természetesen magas vastartalommal rendelkeznek. Ugyanakkor akadnak olyan gyümölcsök és zöldségek is, amelyekben bőven megtalálható ez a tápanyag – csak tudnunk kell, hol keressük!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!