Mákos-meggyes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
lapok sütése
-
20g mák105 kcal
-
32g tojásfehérje17 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g alma9 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
krém elkészítése
-
25g habtejszín73 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
40g meggy18 kcal
Összesen
426
kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
lapok sütése
-
200g mák1050 kcal
-
320g tojásfehérje166 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g alma94 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
krém elkészítése
-
250g habtejszín730 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
400g meggy180 kcal
Összesen
4268
kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
lapok sütése
-
11g mák58 kcal
-
17.6g tojásfehérje9 kcal
-
11g porcukor43 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g alma5 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
krém elkészítése
-
13.7g habtejszín40 kcal
-
11g étcsokoládé60 kcal
-
22g meggy10 kcal
Összesen
235
kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 776.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 92.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 302 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
426
kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 95.3 g
Zsír
-
Összesen 225.4 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 294 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7762.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 3261 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1091 mg
-
Foszfor 2480 mg
-
Nátrium 732 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 495.2 g
-
Cukor 360 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 922.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 937 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 3023 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 429 micro
Összesen
4268
kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 426.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
235
kcal
Hozzávalók
lapok sütése
-
20 dkg mák
-
8 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 közepes db alma
-
5 dkg finomliszt
krém elkészítése
-
250 ml habtejszín
-
200 g étcsokoládé
-
400 g meggy
Elkészítés
lapok sütése
- A mákot ledaráljuk. Az almát megtisztítjuk, héját lehámozzuk, és lereszeljük.(Meglocsolhatjuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg, de jelentősége nincs nagyon, mert a lapok a máktól mindenképpen sötét színűek lesznek). A sütőt bekapcsoljuk, 180 °C-ra állítjuk.
- A tojásfehérjéket csipet sóval elkezdjük habosítani, és mikor félkemény állagot elértünk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és azzal együtt teljesen keményre verjük (akkor jó, ha megfordítjuk az edényt, és benne marad a hab).
- Ezután óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a lisztet és a mákot, majd beletesszük a reszelt almát, és egyenletesen homogén állagúra keverjük.
- Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelünk, és a tésztából 4 lapot sütünk (a lapokat egyenként 13-14 percig sütjük, mikor kezd barnulni a tetejük, vegyük is ki a sütőből).
krém elkészítése
- A tejszínt gyöngyözésig hevítjük, és ekkor lehúzzuk a tűzről.
- Beletördeljük apróra a két tábla csokit (én 60-65 %-os étcsokit használok), és hagyjuk pár percet olvadozni, elején nem jó kavargatni, mert a hirtelen olvadástól szemcséssé válhat a csokoládé. Kb 10 perc után már segíthetjük az olvadás folyamatát óvatos kavargatással.
- Mikor teljesen elolvad a csoki a tejszínben, betehetjük a hűtőbe további 10 percre, kicsit szilárdulni. A 10 perc letelte után habverővel kissé kavarjuk át, krémesítsük a könnyebb felhasználás érdekében.
- A torta összeállítása: Az egyik lapot megkenjük a krém 1/4-ével, és elhelyezünk rajta pár szem meggyet. Majd jöhet a második lap, újra krém+meggy, és így tovább. A torta tetejét is bevonjuk a maradék krémmel, és díszítjük pár szem meggyel.
- Pár órára behűtjük a kész tortánkat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3314
- Feltöltés dátuma: 2016. március 22.
Ajánló
Maradék tojásfehérjék értelmes felhasználására is ajánlom. Csokikrém helyett lehet ezt a tortát tölteni mascarponés krémmel is (hamarosan arról a változatról is teszek fel fotót, illetve receptet).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Allisc
56 recept
Egyik budaörsi cukrászdában kapható nagy kedvencem, a mákos-meggyes torta. Mivel receptjük titkos, így megpróbáltam reprodukálni magamtól (...miután már vagy 10 x kóstoltam náluk). Egy ideje már a sajátomat is ugyanolyan jónak találom, és a kedvenc cukrászdámban már más tortákat ízlelgetek...