r
Nosalty Logó

Lencsekrémleves füstölt oldalas chips-szel

0,0

0 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Apanya
Lencsekrémleves füstölt oldalas chips-szel
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

707
Kalória
35.8g
Fehérje
61.7g
Szénhidrátok
35.2g
Zsír
517.5g
Víz
115.5g
Koleszterin
7.3g
Rost
4.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 707 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2828 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    774.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    405 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    517.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    109 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 707 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.3 g

Zsír

  • Összesen
    140.8 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    462 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3098.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    470 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1622 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    246.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    2070.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    436 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1222 micro
  • Kolin:
    573 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 2828 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    78.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 106 kcal

Elkészítés

  1. Előző este vízbe áztatjuk a feldarabolt füstölt oldalast is és a lencsét is.
  2. Másnap leöntjük a vizet a füstölt oldalasról, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (én kuktába tettem, 30 percre). Ha megpuhult, kiszedjük, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk, félretesszük. (Ha van rajta zsíros rész, és nem szeretjük, azokat kivagdossuk.)
  3. Az oldalas főzővizében puhára főzzük a lencsét a babérlevéllel, hagymával. Óvatosan sózzuk, mert a füstölt hús sós lehetett. Ha megpuhult a lencse, a babérlevél nélkül elturmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk, hogy a lencse héja véletlenül se maradjon benne.
  4. A lencse passzírozmányt visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk az édesítőt, az ecetet, és forralni kezdjük. Közben a tejszínben elkeverjük a keményítőt, a masszához adjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy kellő sűrűségű, krémes legyen a levesünk. Amint felforrt, a leves kész.
  5. Közben elkészítjük az oldalas chipset. Egy serpenyőbe tesszük az oldalas darabkákat, és erős tűzön folyamatos kavarás mellett (vigyázni kell, mert szerteszét fröcsög a zsír) alaposan átsütjük, majd a saját zsírjában pirítjuk. Amikor a husik szép pirosak és ropogósak, a serpenyő aljáról elhúzzuk egy darabon a chips-eket, és a forró zsírba beletesszük az összezúzott fokhagymát, de csak annyi időre, hogy a forró zsiradék megkapja. Azonnal lekapcsoljuk a tüzet, nehogy megkeseredjen a fokhagyma, és a fokhagymát összekeverjük.
  6. A levest tányérba szedjük, megszórjuk az oldalas chips-sel, és tejföllel díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Főzés ideje: 50 perc

Az Új év napjára valami hagyományosat, és egyben valami újat szerettem volna készíteni. A lencse a hagyomány, feltét pedig az újdonság! Azért, hogy mutatós is legyen, tejföl pöttyökkel díszítettem. A pöttyöket úgy csináltam, hogy a tejfölt alaposan elkevertem egy pici csészében, majd szívószállal felszívtam, és a leves tetejére pöttyöztem (közben kicsit fújtam rajta). Szerintem nagyon mutatós lett ez a könnyű leves!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!