r
Nosalty Logó

Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4160 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    117.5 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1191.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    622 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    755.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    203 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    209 micro
  • β-karotin
    1244 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    4288 micro
  • Lut-zea
    2812 micro
Összesen 1387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.3 g

Zsír

  • Összesen
    352.6 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    162 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    670 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3574.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    355 mg
  • Foszfor
    1865 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    2265.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    360 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    609 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    504 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    628 micro
  • β-karotin
    3732 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    8435 micro
Összesen 4160 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    431 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tarjaszeleteket megmossuk (lehet választani, hogy a csontot benne hagyjuk vagy kicsontozzuk, egy biztos, a csonttal együtt elkészített hús mindig ízletesebb!). NEM klopfoljuk, mely ugyan hosszabbá teszi a sütési időt, azonban a valódi zamatok megőrzésének ez a kulcsa.
  2. Bepácoljuk a húst mustárral és őrölt borssal. Lehet ebben a pácban hagyni néhány órát a hűtőszekrényben, annál jobb lesz. Nem sózzuk! Csak majd, ha majdnem elkészült (Ellenkező esetben megkeményedik.)
  3. Annak érdekében, hogy a fűszerek kellően érvényesüljenek hajszálvékony szeléseket ejtünk a hús felszínén.
  4. A szeleteket szabad tűz fölött tárcsán megsütjük úgy, hogy a 40 dkg szalonna feléből (kb. 20 dkg) olvasztjuk ki a zsiradékot hozzá. Ezt is megtehetjük a tárcsán, csak előbb kell a szalonnát odatenni néhány perccel, mint a húst.
  5. Készre sütjük a hússzeleteket. Amire figyelni kell: a szalonna ne égjen meg, vegyük ki, ha már összetöpörödött. A hús úgyis ereszt annyi levet és zsírt, hogy azzal együtt elegendő legyen az elkészülésig. (Természetesen lehet a húst olajon is sütni, részemről azonban nincs kompromisszum ezen a téren, ráadásul az így megsült szalonna is mennyei:-) )
  6. Jöhet a lecsó: a jól megmosott alapanyagokat felaprítjuk az alábbiak szerint: paradicsom négy cikkbe vágva, paprika NEM karikára vágva, hanem kb. a paradicsommal egyenlő nagyságú darabokra, a hagyma (természetesen pucolás után) karikára vágva (nem szükséges vékony szeletekre!), a cukkinit hosszúkás 4-5 cm-es darabokra vágva (a cukkini finomabb, ha nem hámozzuk meg, viszont ez esetben méginkább fontos az alapos tisztítás!), hegyes erős vékony karikákra vágva, a fokhagyma megtisztított gerezdei mehetnek egyben majd. Ezek a durvább darabokra vágott zöldségek sokkal jobban megőrzik az ízeket/zamatokat, mint az apró karikára/darabokra vágottak (egyedül a hegyes erősnél fontos, hogy kellően homogén legyen minden alkotórésszel, a fokhagyma meg úgyis szétesik).
  7. A maradék szalonnából ujjnyi vastag (kb. 10 dkg) darabból kiolvasztjuk a zsíradékot, ezen pirítjuk, de inkább fonnyasztjuk meg a hagymánkat bográcsban.
  8. Amikor a hagyma jól "kiizzadta" magát (ez kb. 5-6 perc), jöhet rá a paradicsom és a fokhagyma.
  9. Ha levet eresztett, hozzáadjuk a paprikákat, majd ha ez is megereszkedett egy kicsit, rádobjuk a cukkinit. Innentől számítva kb. 15 perc alatt kész. Nem maradt más hátra, mint frissen megsütni a maradék szalonnát.
  10. Tálalás: hús, majd rá egy halom a lecsóból, ennek tetejére pedig a sült szalonna.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16356
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 19.

Ajánló

Baráti összejövetelekhez, közös sütés-főzés, vendéglátás, egy nagy kirándulás után, meghitt nyári estéhez, hógolyózásban elveszített energia pótlásához, azaz bármikor.:-) Én antialkoholista vagyok, de "szakértők" szerint barna sörrel a legfinomabb...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mindig utáltam a lecsós szeletet, ami azért furcsa, mert a "szeletet" (húst) és a lecsót is nagyon szeretem... Rájöttem, ott van a gond, hogy általában nem fordítanak kellő gondot sem az egyikre, sem a másikra, hanem mindig egy vizenyős hús szeleten fityeg egynémely paradicsom és paprikakarika. (Vagy nem volt szerencsém eddig.:-)) Hát, én elkészítettem a nekem tetszőt, ahol a szelet hús és a lecsó is önállóan megállhatja a helyét, pedig mindkettő egy nagyon egyszerű, átlagos étel. A legjobb úgy, ha szabadon készül a teljes fogás, de természetesen otthon a "platnin" is majdnem ugyanolyan minőségben elkészíthető. Köretként (ha valakinek nem elegendő a lecsó) házi kenyeret javaslok hozzá. Fontos még, hogy ez a lecsó, nem azonos azzal a lecsóval, amit füstölt kolbásszal, önálló fogásként készítek el, viszont a tapasztalat és saját ízlésem azt igazolja, hogy ehhez a koreográfiához ez a tökéletes választás.:-) Én így szeretem. Váljék mindenki egészségére!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...