Lecsó télire - tartósítószer mentes
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
417g paprika68 kcal
-
125g paradicsom23 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
-
42g mangalica zsír376 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
5000g paprika820 kcal
-
1500g paradicsom270 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
500g mangalica zsír4510 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
62.5g paprika10 kcal
-
18.8g paradicsom3 kcal
-
12.5g vöröshagyma5 kcal
-
6.3g mangalica zsír56 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 42.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 506.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 297 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 198 micro
-
β-karotin 1273 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 1322 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.5 g
Zsír
-
Összesen 510.9 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 226 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 475 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3160.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 769 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 666 mg
-
Foszfor 1444 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.6 g
-
Cukor 176 mg
-
Élelmi rost 103 mg
VÍZ
-
Összesen 6078.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1368 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 3569 mg
-
D vitamin: 510 micro
-
K vitamin: 426 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 808 micro
-
Kolin: 630 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2376 micro
-
β-karotin 15272 micro
-
β-crypt 287 micro
-
Likopin 38595 micro
-
Lut-zea 15862 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 39.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 191 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 482 micro
-
Lut-zea 198 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg paradicsom
-
1 kg vöröshagyma
-
50 dkg mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.
- Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük.
- Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!
- Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.
- Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)
- A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.
- Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).
- Receptkönyvben: 317
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 219903
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a nyári forró napokat. Bizony az a friss illat, miután felszisszen az üveg lapkája...sokat mondó. Évek óta így teszek el lecsót, igaz, eleinte olajjal készítettem. Viszont az elmúlt évben zsírral tettem el, mint drága jó nagyanyáink is tették sok mindennel, és bizony sokkal-sokkal finomabb volt! Szépen rádermed a tetejükre, és felhasználáskor akár le is tudjuk kanalazni azt az 1-2 kanálnyit, amit pluszban rátettünk. Az arányokat tekintve mindenki maga ízlése szerint változtathatja, de mi nem szeretjük nagyon paradicsomosan. A 'Blondy ' paprikát ajánlom mindenkinek kipróbálásra! Sokkal vékonyabb a héja, szerintünk finomabb is. Ha valakinek nem nagyon bírja a gyomra a paprikát, ezt a fajtát könnyebben is emészti. (Saját tapasztalatunk.) Semmiféle tartósítószert nem kell rátenni, tökéletesen eláll akár a következő nyárig, amikor már a következőt készítjük.