Krumplifőzelék
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
375g burgonya217 kcal
-
8g leveskocka25 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1500g burgonya866 kcal
-
30g leveskocka100 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
86.7g burgonya50 kcal
-
1.7g leveskocka6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11.6g tejföl23 kcal
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1539.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 1180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 259.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.1 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6156.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 337 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 279 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 4720 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1037.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 2% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 355.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg burgonya
-
5 db babérlevél
-
2 dl tejföl
Elkészítés
- Az apróra vágott krumplit feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- 3 db erőleves-kockát adunk hozzá és 4-5 db babérlevelet.
- Nyílt lángon főzzük, míg fel nem forr.
- Hozzáadjuk a tejfölt és a kisrugóssal homogenizáljuk, a krumpli harmadát a kisrugóssal összetörjük (kisrugós a képen), azzal sűrítjük a főzeléket.
- Ennyi. Finom.
- Receptkönyvben: 515
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 163418
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 09.
Ajánló
Ebéd vagy vacsora. Jó krumpliból önálló fogás, de sült hús, fasírozott mellé kiváló köret.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A városból vidékre költözés egyik nagy élménye a számomra a krumpli. Városi emberként azt gondoltam: a krumpli az krumpli! Itt, vidéken megtanultam - az ember itt közel kerül az Élethez - krumpli és krumpli között óriási különbségek vannak! Erről hamarosan írok az "alapanyagok" rovatba, mert bőven megérdemli a téma az értekezést! Most annyit, hogy a krumpli nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nyersanyagunk: gyorsan és ezer féle kiválót lehet készíteni belőle. Természetes, egyszerű, egészséges energia- (szénhidrát) forrás. El ne felejtsük: élelmi anyagaink közül a szénhidrátok adják a mindennapi energiát. A munkához, sporthoz szükséges erőt. A többi is fontos, persze: a fehérje adja a testépítést (gyerekkorban alapvető), pótolja a lebomló szerveinket (sohase hanyagoljuk!), a zsír a tartalék energia, mindenki maga tudja, mennyire van rá szüksége, de bizonyos mértékig mindenkinek - a megfelelő formában. Aztán a rostok: tőlük működik a bélrendszer - az egészséges emésztés, a bélperisztaltika. És a megfelelő mennyiségű folyadék - attól nem öregszünk olyan gyorsan! A krumpli sok mindent tud: szénhidrát, rost és sok víz. Hibát követünk el, ha lebecsüljük!