r
Nosalty Logó

Kovászos kevert kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ken-Shi_Kun
Kovászos kevert kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

A kovászhoz

Összesen 1081 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

A kovászhoz

Összesen 4319 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

A kovászhoz

Összesen 252 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1630.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    1076 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 1081 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6523.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    339 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    303 mg
  • Foszfor
    1352 mg
  • Nátrium
    4306 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    876.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    542 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    460 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    281 micro
Összesen 4319 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 252 kcal

Hozzávalók

A kenyérhez

A kovászhoz

Elkészítés

A kenyérhez

  1. Először is a kovászt kell elkészíteni, az összetevőket egy nagy tálba öntjük,villával összetörjük, összekeverjük, majd folpackkal letakarjuk és másnapig elől hagyjuk (ajánlott tálcát alátenni, ha esetleg elméreteztük a tálat arra fusson ki).
  2. A kovászos tálat mérlegre rakjuk, súlyát 255 g-ról kezdve kezdjük visszaszámolni, tehát összesen 745 g-nyi további adalékot teszünk hozzá.
  3. Ezek pedig a búzadara, rozsliszt, élesztő (nem futtatom fel), só (ízlés szerint pl. a joghurt még nagyon jó bele) majd annyi fehérliszt, amennyi kiadja a teljes tömeget. Hozzáadunk annyi vizet, amennyit feliszik (ez nagyjából 2,5-3 dl) és nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és egy jó 10 percig folyamatosan dagasztjuk, amég kellemes gumiszerű állagot nem ölt. Fél órára pihenni hagyjuk lefedett tálban, de előtte kis vízzel lefröcsköljük a tetejét.
  4. Miután nagyjából a kétszeresére dagadt, elkezdjük dagasztani. Innentől ízlés dolga (én kettészedem és kenyérformában sütöm ki), de mindenki olyanra formázhatja, amilyenre akarja. Fontos, hogy jól nyomjuk ki belőle az összes levegőt. (Én nyújtófával vékonyra nyújtom és feltekerem szorosan, majd a sütőpapírral bélelt formába rakom a tetejét bevagdalomés a sütőbe teszem egy tál vízzel együtt, nem kapcsolom be).Hagyjuk kelni legalább 1-2 órát (kicsit több, mint kétszeresére kell kelnie).
  5. Amikor kellőképpen megkelt, kis vízzel lefröcsköljük a tetejét, majd 230°C-ra felfűtjük a sütőt, amint elérte levesszük 160°C-ra, és úgy ízlés szerint 35-45 percet sütjük tovább (mi a jó fakó, vékony héjat szeretjük, aki szereti kicsit barnábban felveheti 180°C-ra is).
  6. Kivétel után hagyjuk hűlni 20 percet, utána fogyasztható szinte bármivel és bármikor.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2771
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos kevert kenyér
Ken-Shi_Kun 4 recept

Egy szakács mondta nekem, ő hogyan csinálta anno a kenyeret, gondoltam kipróbálom milyen lehet, ha neki is megfelelt, mivel fene egy ízlése van. Eddig úgy tűnik, nem bántam meg. A búzadara, ha meg tudja szívni magát rendesen, nagyon jót tesz a kenyér minden részének, nem kell tőle félni. Ajánlom bármihez és bármikor, kivéve persze ha siet az ember, mivel kovászos a kenyér nem lehet mellette sietni sehova.

Hozzávalók

A kenyérhez

A kovászhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...