Kovászos kevert kenyér
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Ken-Shi_Kun
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
63g kovász114 kcal
-
25g búzadara90 kcal
-
13g rozsliszt44 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
63g víz0 kcal
-
35 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g só0 kcal
A kovászhoz
-
63g finomliszt228 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
38g víz0 kcal
Összesen
1081
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
250g kovász455 kcal
-
100g búzadara360 kcal
-
50g rozsliszt175 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
11g só0 kcal
A kovászhoz
-
250g finomliszt910 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
4319
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
14.6g kovász27 kcal
-
5.8g búzadara21 kcal
-
2.9g rozsliszt10 kcal
-
0.3g élesztő0 kcal
-
35g finomliszt128 kcal
-
14.6g víz0 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.6g só0 kcal
A kovászhoz
-
14.6g finomliszt53 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
8.8g víz0 kcal
Összesen
252
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1630.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 1076 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 219.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 135.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
1081
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.7 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6523.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 339 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 1352 mg
-
Nátrium 4306 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 876.9 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 542 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 460 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 281 micro
Összesen
4319
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
252
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A kenyérhez
- Először is a kovászt kell elkészíteni, az összetevőket egy nagy tálba öntjük,villával összetörjük, összekeverjük, majd folpackkal letakarjuk és másnapig elől hagyjuk (ajánlott tálcát alátenni, ha esetleg elméreteztük a tálat arra fusson ki).
- A kovászos tálat mérlegre rakjuk, súlyát 255 g-ról kezdve kezdjük visszaszámolni, tehát összesen 745 g-nyi további adalékot teszünk hozzá.
- Ezek pedig a búzadara, rozsliszt, élesztő (nem futtatom fel), só (ízlés szerint pl. a joghurt még nagyon jó bele) majd annyi fehérliszt, amennyi kiadja a teljes tömeget. Hozzáadunk annyi vizet, amennyit feliszik (ez nagyjából 2,5-3 dl) és nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és egy jó 10 percig folyamatosan dagasztjuk, amég kellemes gumiszerű állagot nem ölt. Fél órára pihenni hagyjuk lefedett tálban, de előtte kis vízzel lefröcsköljük a tetejét.
- Miután nagyjából a kétszeresére dagadt, elkezdjük dagasztani. Innentől ízlés dolga (én kettészedem és kenyérformában sütöm ki), de mindenki olyanra formázhatja, amilyenre akarja. Fontos, hogy jól nyomjuk ki belőle az összes levegőt. (Én nyújtófával vékonyra nyújtom és feltekerem szorosan, majd a sütőpapírral bélelt formába rakom a tetejét bevagdalomés a sütőbe teszem egy tál vízzel együtt, nem kapcsolom be).Hagyjuk kelni legalább 1-2 órát (kicsit több, mint kétszeresére kell kelnie).
- Amikor kellőképpen megkelt, kis vízzel lefröcsköljük a tetejét, majd 230°C-ra felfűtjük a sütőt, amint elérte levesszük 160°C-ra, és úgy ízlés szerint 35-45 percet sütjük tovább (mi a jó fakó, vékony héjat szeretjük, aki szereti kicsit barnábban felveheti 180°C-ra is).
- Kivétel után hagyjuk hűlni 20 percet, utána fogyasztható szinte bármivel és bármikor.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2771
- Feltöltés dátuma: 2012. október 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ken-Shi_Kun
4 recept
Egy szakács mondta nekem, ő hogyan csinálta anno a kenyeret, gondoltam kipróbálom milyen lehet, ha neki is megfelelt, mivel fene egy ízlése van. Eddig úgy tűnik, nem bántam meg. A búzadara, ha meg tudja szívni magát rendesen, nagyon jót tesz a kenyér minden részének, nem kell tőle félni. Ajánlom bármihez és bármikor, kivéve persze ha siet az ember, mivel kovászos a kenyér nem lehet mellette sietni sehova.