Körömpörkölt Kornél konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
333g sertésköröm502 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
33g zöldpaprika5 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
2 kcal
Összesen
574
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
2000g sertésköröm3010 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
11 kcal
Összesen
3445
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
76.7g sertésköröm115 kcal
-
10.4g vöröshagyma4 kcal
-
7.7g zöldpaprika1 kcal
-
3.8g paradicsom1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
1.2g sertészsír10 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
Összesen
131
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 55.8 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 783.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 232.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 242 micro
Összesen
574
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 334.6 g
Zsír
-
Összesen 210 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4700.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 333 mg
-
Kálcium 1091 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 1210 mg
-
Nátrium 1897 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 1392.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 165 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 159 micro
-
β-karotin 1839 micro
-
β-crypt 259 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1450 micro
Összesen
3445
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 53.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 99 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
131
kcal
Hozzávalók
-
2 db zöldpaprika
-
1 db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
2 ek sertészsír
Elkészítés
- Szerezzük be hentesünknél a körmöket, és rögtön kérjük meg, hogy darabolja el mindegyiket öt részre.
- Készítsük elő a pörköltalapot: a vöröshagymát vágjuk gorombára, a zölpaprikát és a paradicsomot pedig tetszés szerint aprítsuk fel.
- Tegyüka lábasba a zsírt, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk meg, majd pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá az aprított paprikát, pirítsuk együtt tovább a hagymával, amíg a paprika kissé megpuhul, majd végül adjuk hozzá az aprított paradicsomot is. Hagyjuk lassú tűzön addig, ameddig a paradicsom is megpuhul, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kevésbé haladók húzzák félre az edényt a tűzről, nehogy a paprika megégjen. Ha a paprika felhabzott, és kiadta magából a szükséges olajat, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd lassan forraljuk. Pirítsuk többször zsírjára az alapot, majd újból öntsük fel kevés vízzel. Ismételjük meg ezt az eljárást3-4 alkalommal.
- A körmöket nagyon alaposan mossuk meg, az apróbb csontszilánkokat távolítsuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a bőrös felükkel lefelé a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zúzott fokhagymával, darált paprikával és mozsárban zúzott köménymaggal. Öntsük fel vízzel, kb. a körmök magasságának háromnegyedéig, mindigügyelvearra, hogy nem szabad a víznek teljesen ellepnie.
- Pároljuk lassan fedő alatt, többször rázzuk, forgassuk meg az edényt, hogy ne ragadjon le a köröm, így elkerülhetjük, hogy leégjen. Eleinte főzőkanállalne is keverjük, csak rázogassuk, ahogy a bográcsot szokás.
- Gyakori ellenőrzés mellett lassan pároljuk, a vizet időnként pótoljuk, de mindig csak keveset adjunk hozzá. Ellenőrizzük a sósságát, illetve a megfelelő intenzitású ízt. A köröm ízét leginkább a kömény hozza elő, ha nem érezzük megfelelőnek, nyugodtan adjunk a levéhez még zúzott köménymagot főzés közben is. A főzés végéhez közeledve ügyeljünk arra, hogy mindig csak minimális vizet adjunk az ételhez, ne higítsuk túl.
- Ha a körmök teljesen puhára párolódtak, elkészült az étel. Tálaljuk melegen friss kenyérrel, vagy főtt, illetve tört burgonyával.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 112087
- Feltöltés dátuma: 2012. március 23.
Ajánló
Személy szerint friss, kovászos házikenyérrel, és házi savanyúsággal ajánlom, de különböző, főtt burgonyából készült köretekkel is fogyasztható. A hagyma gorombára, tehát éppen csak néhányszor átvágva kerül a pörköltalapba, ettől lesz jó a szaftja. A túlzott mennyiségű hagymától az étel édessé, élvezhetetlenné válik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Gyerekkorom óta szeretem a körömpörköltet, az elsőt még nagyanyámnál ettem. Azóta is több helyen kóstolgattam, minden alkalommal rendkívül zsírosan készítették el, ettől pedig étvágyrontóvá vált számomra. A receptemben kevesebb zsiradékot használok a kelleténél a pörköltalap elkészítésekor, hiszen a körmökből még a főzés során is kerül további zsír az ételbe, ezáltal viszont az egyensúly megfelelő lesz.