Klasszikus karácsonyi isler
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szofika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
15g dió98 kcal
-
18g porcukor68 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
35g margarin251 kcal
A ragasztáshoz
-
70 kcal
A bevonáshoz
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
53 kcal
-
5g dió33 kcal
Összesen
908
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
60g dió392 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
140g margarin1004 kcal
A ragasztáshoz
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A bevonáshoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
20g dió131 kcal
Összesen
3626
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
A tésztához
-
27.2g finomliszt99 kcal
-
8.2g dió53 kcal
-
9.5g porcukor37 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
19.1g margarin137 kcal
A ragasztáshoz
-
13.6g sárgabaracklekvár38 kcal
A bevonáshoz
-
13.6g étcsokoládé74 kcal
-
3.3g napraforgó olaj29 kcal
-
2.7g dió18 kcal
Összesen
494
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 56.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 23 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 306 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 287 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
908
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 41.5 g
Zsír
-
Összesen 227.8 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1535.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 803 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 365.3 g
-
Cukor 169 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 92.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1226 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 142 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 1149 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 907 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 293 micro
Összesen
3626
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 31 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
494
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
6 dkg dió
-
7 dkg porcukor
-
1 csipet fahéj
-
1 db tojássárgája
-
14 dkg margarin
A ragasztáshoz
-
10 dkg sárgabaracklekvár
A bevonáshoz
-
10 dkg étcsokoládé
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 dkg dió
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva félórára hűtőbe tesszük. A diós süteményeknél a diót mindig pirítsuk meg száraz serpenyőben vagy tepsiben és csak utána daráljuk le, sokkal, de sokkal intenzívebb íze és karakteresebb illata lesz.
- Lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és picike szaggatóval (3,5 cm átmérőjű az enyém) szaggassunk kis korongokat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 12 perc alatt süssük készre őket. Ne várjuk meg, hogy barnulni kezdjen a széle, mert akkor kiszárad.
A ragasztáshoz
- A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze baracklekvárral.
A bevonáshoz
- Az étcsoki 3/4-ét olvasszuk fel mikróban, adjuk hozzá az apróra vágott maradék csokit, keverjünk hozzá étolajat és az islerek egyik felét mártsuk ki. Tegyük rácsra száradni őket, szórjuk meg a tetejüket darált/ aprított dióval.
- Ha a csoki megkötött, költöztessük őket fémdobozba, minél tovább állnak, annál finomabbak lesznek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 167
- Tegnapi nézettség: 49
- 7 napos nézettség: 213
- Össznézettség: 52676
- Feltöltés dátuma: 2014. november 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szofika
104 recept
A klasszikus isler házi baracklekvárral és étcsokiba mártva készül, de bátran kísérletezhetünk különleges lekvárokkal, dió helyett mandula/pisztácia is kerülhet a tésztába, de akár fehércsokiba is márthatjuk. Nekem mégis ez az igazi, Anyukám házi sárgabaracklekvárjával.