r
Nosalty Logó

Kimchi másképpen

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Kimchi másképpen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 47 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 548 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 5 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16474.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    16335 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    535.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 47 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197694.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    985 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    196015 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.7 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    6426.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    301 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    288 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    328 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    261 micro
  • β-karotin
    3234 micro
  • β-crypt
    459 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    593 micro
Összesen 548 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2690.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    2667 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 5 kcal

Hozzávalók

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Elkészítés

sóoldatos áztatás

  1. 10%-os sóoldatot készítünk, nagyjából 5 litert. A víz legyen kézmeleg vagy pöppet langyos, így gyorsan feloldódik benne a só. Használjunk jódozatlan sót, ha tudunk szerezni, a himalájai sók általában azok.
  2. A kínai kelt vágjuk hosszában félbe, majd megint felezzük, így négy nagy darabot kapva. Én most hatalmas, tömör darabot tudtam szerezni, ha kisebbet használunk vegyünk 2-3 darabot.
  3. A keldarabokat tegyük a sóoldatba, majd fedjük le egy nagy tányérral, amire helyezzünk nehezéket. Hagyjuk így puhulni 3-4 órát.
  4. Ezután a vegyük ki a kelt, és sózzuk meg a darabokat a levelek között is. Tegyük vissza a sós lébe, nyomjuk le a vízszint alá, és hagyjuk ott 12 órára.
  5. A fél nap leteltével a levelek jól megpuhulnak, a vastagabb, fehér részek is hajlékonyak lesznek ekkorra. Ideje elkészíteni a szószt.

szószozás

  1. A fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük, az almákat és a körtéket pedig nagyon pépesre aprítjuk (vagy lereszeljük azt is). A koreai chilipehellyel és a halszósszal együtt egy lábasba tesszük. Koreai chili helyett használhatunk simát is, de kevesebbet, a koreai ugyanis gyengébb, mivel nincsenek benne a magok.
  2. A pépes szószhoz adjuk az ujjnyi hosszú darabokra vágott újhagymát, és az egészet 10-15 percet főzzük.

összeállítás

  1. A jégcsapretket vastagabb gyufaszálformára (batonne-ra) vágjuk. A kelt kivesszük a sós vízből ,és amennyire lehet, kinyomkodjuk, majd 2 centis csíkokra vágjuk. Pár levelet tegyünk félre, ezekkel fedjük majd le a kimchinket.
  2. A szószt összekeverjük a retekkel és a kellel. Kapcsos vagy hagyományos befőttesüvegekbe pakoljuk úgy, hogy a tetején 3-4 centit szabadon hagyunk.
  3. Egy-egy káposztalevéllel lefedjük, így megóvva a kimchit a levegővel való közvetlen érintkezéssel járó oxidációtól és bebarnulástól.
  4. Egy hetet szobahőmérsékleten érleljük, naponta egy-kétszer megszellőztetve. Hét nap után hűtőbe költöztetjük, ahol aztán hónapokig is eláll.
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1932
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kimchi másképpen
Rosanics Petra 351 recept

A legkedveltebb ázsiai savanyúságnak annyi verziója van, ahány háztartásban készítik, de lehet, több is. A legtöbb recept folyamatosan fejlődik és változik, ahogy újabb és újabb tippeket hallunk mi, kimchirajongók. Ezt a verziót például a kedvenc koreai kisboltomban dolgozó hölgyből csaltam ki, és tuti, hogy megtartom a tőle hallott praktikákat. Cukor helyett így pépesre zúzott gyümölcs kerül a kimchibe, sima sózás helyett pedig sós vízben wellnessezik a kelkáposzta. A kész kimchit persze hipp-hopp lestipi-stopizták az ázsiai konyhát amúgy hírből sem ismerő rokonok, úgyhogy lassan neki is állhatok egy újabb adagnak :D

Hozzávalók

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...