Kimchi másképpen
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldatos áztatás
-
417g víz0 kcal
-
42g himalája só0 kcal
-
62g kínai kel9 kcal
szószozás
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
28g alma13 kcal
-
28g körte15 kcal
-
1g chilipehely3 kcal
-
2g halszósz1 kcal
összeállítás
-
31g jégcsapretek3 kcal
Összesen
47
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldatos áztatás
-
5000g víz0 kcal
-
500g himalája só0 kcal
-
740g kínai kel110 kcal
szószozás
-
15g fokhagyma20 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
340g alma159 kcal
-
340g körte174 kcal
-
12g chilipehely34 kcal
-
20g halszósz7 kcal
összeállítás
-
370g jégcsapretek34 kcal
Összesen
548
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
sóoldatos áztatás
-
68g víz0 kcal
-
6.8g himalája só0 kcal
-
10.1g kínai kel1 kcal
szószozás
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
4.6g alma2 kcal
-
4.6g körte2 kcal
-
0.2g chilipehely0 kcal
-
0.3g halszósz0 kcal
összeállítás
-
5g jégcsapretek0 kcal
Összesen
5
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16474.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 16335 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 535.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
47
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197694.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 985 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 196015 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.7 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 6426.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 301 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 288 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 328 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 623 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 261 micro
-
β-karotin 3234 micro
-
β-crypt 459 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 593 micro
Összesen
548
kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2690.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 2667 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 87.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
5
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
sóoldatos áztatás
- 10%-os sóoldatot készítünk, nagyjából 5 litert. A víz legyen kézmeleg vagy pöppet langyos, így gyorsan feloldódik benne a só. Használjunk jódozatlan sót, ha tudunk szerezni, a himalájai sók általában azok.
- A kínai kelt vágjuk hosszában félbe, majd megint felezzük, így négy nagy darabot kapva. Én most hatalmas, tömör darabot tudtam szerezni, ha kisebbet használunk vegyünk 2-3 darabot.
- A keldarabokat tegyük a sóoldatba, majd fedjük le egy nagy tányérral, amire helyezzünk nehezéket. Hagyjuk így puhulni 3-4 órát.
- Ezután a vegyük ki a kelt, és sózzuk meg a darabokat a levelek között is. Tegyük vissza a sós lébe, nyomjuk le a vízszint alá, és hagyjuk ott 12 órára.
- A fél nap leteltével a levelek jól megpuhulnak, a vastagabb, fehér részek is hajlékonyak lesznek ekkorra. Ideje elkészíteni a szószt.
szószozás
- A fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük, az almákat és a körtéket pedig nagyon pépesre aprítjuk (vagy lereszeljük azt is). A koreai chilipehellyel és a halszósszal együtt egy lábasba tesszük. Koreai chili helyett használhatunk simát is, de kevesebbet, a koreai ugyanis gyengébb, mivel nincsenek benne a magok.
- A pépes szószhoz adjuk az ujjnyi hosszú darabokra vágott újhagymát, és az egészet 10-15 percet főzzük.
összeállítás
- A jégcsapretket vastagabb gyufaszálformára (batonne-ra) vágjuk. A kelt kivesszük a sós vízből ,és amennyire lehet, kinyomkodjuk, majd 2 centis csíkokra vágjuk. Pár levelet tegyünk félre, ezekkel fedjük majd le a kimchinket.
- A szószt összekeverjük a retekkel és a kellel. Kapcsos vagy hagyományos befőttesüvegekbe pakoljuk úgy, hogy a tetején 3-4 centit szabadon hagyunk.
- Egy-egy káposztalevéllel lefedjük, így megóvva a kimchit a levegővel való közvetlen érintkezéssel járó oxidációtól és bebarnulástól.
- Egy hetet szobahőmérsékleten érleljük, naponta egy-kétszer megszellőztetve. Hét nap után hűtőbe költöztetjük, ahol aztán hónapokig is eláll.
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1932
- Feltöltés dátuma: 2021. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A legkedveltebb ázsiai savanyúságnak annyi verziója van, ahány háztartásban készítik, de lehet, több is. A legtöbb recept folyamatosan fejlődik és változik, ahogy újabb és újabb tippeket hallunk mi, kimchirajongók. Ezt a verziót például a kedvenc koreai kisboltomban dolgozó hölgyből csaltam ki, és tuti, hogy megtartom a tőle hallott praktikákat. Cukor helyett így pépesre zúzott gyümölcs kerül a kimchibe, sima sózás helyett pedig sós vízben wellnessezik a kelkáposzta. A kész kimchit persze hipp-hopp lestipi-stopizták az ázsiai konyhát amúgy hírből sem ismerő rokonok, úgyhogy lassan neki is állhatok egy újabb adagnak :D