Kevi perec
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
1 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
3g só0 kcal
-
25g disznózsír226 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
19g tej11 kcal
-
7g tojás9 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
10g friss élesztő11 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
20g só0 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g tej84 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
1 kcal
-
49g finomliszt178 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
2g só0 kcal
-
19.6g disznózsír177 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
14.7g tej8 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1174.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 997 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 217.3 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 550 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9394.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 307 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 765 mg
-
Nátrium 7977 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 420.1 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 140.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 283 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 439 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 21.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 921 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
3 dkg cukor
-
2 dkg só
-
20 dkg disznózsír
-
1 db tojás
-
1.5 dl tej
Elkészítés
- Az élesztőt megfuttatjuk 1 dl cukros tejben. Ha instant élesztőt használunk, akkor a lisztet összekeverjük az élesztővel, sóval és cukorral.
- A zsírt összemorzsoljuk a liszttel, majd felhalmozzuk, és a közepébe csinálunk egy lyukat, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, szükség szerint tej hozzáadásával.
- NEM KELL KELESZTENI, azonnal elkezdjük a perecek sodrását!
- A tésztát 1-2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobbacska nokedli nagyságú darabokra vágjuk. A tésztadarabkákat gyúródeszkán 12-15 cm hosszú, 2-3 mm vastag hurkákká sodorjuk. (Szükség esetén lisztezhetjük, de csak óvatosan, inkább használjunk szilikonos nyújtólapot.) A sodrás végeztével a hurka két végét ellentétes irányba megsodorjuk, és a két végénél fogva felemeljük a deszkáról.
- Összefogjuk a hurka két végét (kicsit aszimmetrikusan, hogy a végén legyen egy pár milliméteres fül), és többször megcsavarjuk. Az így kapott csavart tészta-szálacskát koszorú alakúra hajlítjuk, végeit összenyomjuk.
- A pereceket felvert tojásba mártjuk (nem baj, ha az aljára is jut a tojásból), és szilikonos sütőpapírra fektetjük.
- Ha készen van egy tepsi perec, pirosra sütjük. Ebből az adagból kb. 4 tepsi lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 17659
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 14.
Ajánló
Sörhöz, bor mellé kiváló. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A „Kevi” név Túrkeve rövidítéséből származik, ahogyan a helyiek emlegetik városukat. Én is ott tanultam, Nagymamámtól, bár inkább csak majszolgatni szerettem, mint csinálni. Pár hónapja unokatestvérem lepett meg egy adaggal, és a régi ízek előcsalták vállalkozó kedvemet. Figyelmeztetés: nagyon babrás csinálni, és nagyon hamar elfogy! Csak akkor vágjunk bele, ha van szabad 4-5 óránk, vagy vállalkozó kedvű segítségünk, akikkel elmúlatjuk a sodorgatás alatti időt. Ugyanebből a tésztából készítik a kunsági perecet, csak az alakja más, a "klasszikus perec" alak. A kevi perec az ilyen sodort, koszorú forma. Tippek: Egyszerű hozzávalókból áll, de jó minőséget szerezzünk be hozzá, különösen a lisztből. Ha nem vagyunk biztosak a liszt minőségében, adjunk hozzá egy kis szejtánt, így nem érhet meglepetés. Amikor megsodorjuk és összecsippentjük a tésztát, a két végét kissé aszimmetrikusan tegyük, hagyjunk rajta egy kis fület, amivel hozzáfogjuk a tészta másik végéhez, így a csíptetés helyén sem lesz túl vastag. Ropogós és sokáig eláll (már ha marad belőle).