Kásás lángos
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
5g tojás6 kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
17.6g finomliszt64 kcal
-
10.6g tej6 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
1.8g porcukor7 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
1.9g tojás2 kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 404.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.4 g
Zsír
-
Összesen 184.5 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 893 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4859.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 284 mg
-
Kálcium 1926 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 238 mg
-
Foszfor 1364 mg
-
Nátrium 998 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 836.2 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 272.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1354 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1367 micro
-
Kolin: 521 mg
-
Retinol - A vitamin: 1333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 259 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 823 micro
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
3 dkg friss élesztő
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
A töltelékhez
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, csipet sót, az élesztős tejet és elkedjük dagasztani. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A végén az olvasztott vajat is beledagasztjuk.
- Egy órán át langyos helyen kelesztjük.
- Közben tejberizst készítünk: az olvasztott vajon a rizst megfuttatjuk (míg kifehéredik, vigyázzunk, nehogy leégjen!), majd felöntjük a forró tejjel, ízés szerint cukrozzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Amikor kihűlt (langyos), jól eldolgozunk benne egy egész tojást.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen két akkora lapotnyújtunk, mint a gáztepsink mérete.
- Jól kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük az egyik tésztalapot, majd eloszlatjuk rajta a tejberizst és erre helyezzük a másik tésztalapot.
- Tetejét megkenjükfelvert egész tojással.
- Hideg tepsiben kezdjük el sütni, légkeverésen 165 fokon (sima sütő 180 fok) kb.40 percig, míg a teteje szépen megpirul.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 152
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 19342
- Feltöltés dátuma: 2010. július 02.
Ajánló
Kiadós leves mellé desszertnek kitűnő. Létezik olyan formája is, hogy a tésztát négyzetlapokra szaggatjuk nyújtás után, majd a közepükbe helyezünk a rizstöltelékből és 4 sarkát behajtjuk, mint a túrós batyunak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Édesapám gyerekkori kedvence, meglepetésnek szántam neki. Receptem nem volt, nagymamámat már nem tudom megkérdezni, így kénytelen voltam improvizálni. Illetve apa annyit mondott róla, hogy "sima kelt tészta tejberizzsel". Jaaaa, gondoltam magamban, az csak fog menni.:DDDD (miközben dagasztottam, nem voltam ilyen vicces kedvemben, mert nemcsak a tészta, hanem bizony a tenyerem is hólyagos lett...gondoltam is a régi öregekre, hogy nekik még "villamos habverőjük" sem volt, nemhogy kenyérsütőgépük.) Amennyire tudom, a "kásás lángos" igazi abaúji étel, legalábbis erre mifelénk, faluhelyen nagyon sokan készítik. Valójában semmi köze a lángoshoz, nem tudom, miért nevezik így, bár úgy is ismerem, hogy "riskásás kőttes."