r
Nosalty Logó

Kardamomos csiga

0,0

0 ÉRTÉKELÉS9 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Kardamomos csiga
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához (kb. 30 db-hoz)

A töltelékhez

A tetejére

1455
Kalória
27.1g
Fehérje
206.9g
Szénhidrátok
56.6g
Zsír
51.3g
Víz
179.4g
Koleszterin
6.6g
Rost
55.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához (kb. 30 db-hoz)

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1455 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához (kb. 30 db-hoz)

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 5820 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához (kb. 30 db-hoz)

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 316 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    56.6 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1060.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    293 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.9 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    447 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    439 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 1455 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    108.4 g

Zsír

  • Összesen
    226.2 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4241.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    802 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    212 mg
  • Foszfor
    1173 mg
  • Nátrium
    1736 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    827.5 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    626 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 5820 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 316 kcal

Elkészítés

A tésztához (kb. 30 db-hoz)

  1. A vajat felolvastjuk egy lábosban.
  2. Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük (kb 37 C).
  3. Közben az élesztőt egy másik tálba belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejes keverék egy részét. Addig keverjük, míg az élesztő feloldódik. Állni hagyjuk pár percig, míg az élesztő elkezd dolgozni.
  4. Hozzáadjuk a fennmaradt tejes keveréket, a sót, a cukrot, a kardamomot és végül a liszt 2/3 részét.
  5. Összegyúrjuk.Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától.
  6. Szórjuk meg egy kis liszttel a tetejét, majd tegyük félre, amíg duplárája nem kel.
  7. Ha megkelt a tészta, gyúrjuk össze megint, osszuk három részre és mindegyik bucit egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kikb. 30x50 cm-es nagyságú téglalappá.
  8. Keverjük össze a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd kenjük meg vele a téglalapokat.
  9. Tekerjük fel, és vágjuk fel kb 2-3 cm széles darabokra a tekercset. A közepébe, hosszában nyomjuk bele egy fakanál nyelét úgy, hogy a tészta szélei kissé felpöndörödjenek. Ettől lesz szép formája.
  10. Helyezzük át a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a felvert tojással. Ízlés szerint szórócukorral, vagy esetleg mandulaforgáccsalszórjuk meg a tetejét.
  11. Forró (220 C fokos) sütő közepső rácsán kb.8-10 percig süssük a csigákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 10 perc

A skandináv országokban előszerettel használják a kardamomot kalácsok ízesítésére. A fahéjon kívül ez a fűszer is kiválóan alkalmas a sötét és hideg téli napokat egy kicsit felmelegíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!