Kardamomos csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához (kb. 30 db-hoz)
-
38g vaj269 kcal
-
125g tej70 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
1g kardamom3 kcal
-
195g finomliszt710 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
14g tojás17 kcal
Összesen
1455
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához (kb. 30 db-hoz)
-
150g vaj1076 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
4g kardamom12 kcal
-
780g finomliszt2839 kcal
A töltelékhez
-
100g vaj717 kcal
-
90g cukor348 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
Összesen
5820
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához (kb. 30 db-hoz)
-
8.1g vaj58 kcal
-
27.1g tej15 kcal
-
2.7g friss élesztő3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
0.2g kardamom1 kcal
-
42.3g finomliszt154 kcal
A töltelékhez
-
5.4g vaj39 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A tetejére
-
3g tojás4 kcal
Összesen
316
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 56.6 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1060.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 293 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 206.9 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 439 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
1455
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 108.4 g
Zsír
-
Összesen 226.2 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4241.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 802 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 1173 mg
-
Nátrium 1736 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 827.5 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 205.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1787 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 626 micro
-
Kolin: 286 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 384 micro
Összesen
5820
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
316
kcal
Hozzávalók
A tésztához (kb. 30 db-hoz)
-
5 dl tej
-
50 g friss élesztő
-
0.5 tk só
-
100 g cukor
-
780 g finomliszt
A töltelékhez
-
90 g cukor
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához (kb. 30 db-hoz)
- A vajat felolvastjuk egy lábosban.
- Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük (kb 37 C).
- Közben az élesztőt egy másik tálba belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejes keverék egy részét. Addig keverjük, míg az élesztő feloldódik. Állni hagyjuk pár percig, míg az élesztő elkezd dolgozni.
- Hozzáadjuk a fennmaradt tejes keveréket, a sót, a cukrot, a kardamomot és végül a liszt 2/3 részét.
- Összegyúrjuk.Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától.
- Szórjuk meg egy kis liszttel a tetejét, majd tegyük félre, amíg duplárája nem kel.
- Ha megkelt a tészta, gyúrjuk össze megint, osszuk három részre és mindegyik bucit egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kikb. 30x50 cm-es nagyságú téglalappá.
- Keverjük össze a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd kenjük meg vele a téglalapokat.
- Tekerjük fel, és vágjuk fel kb 2-3 cm széles darabokra a tekercset. A közepébe, hosszában nyomjuk bele egy fakanál nyelét úgy, hogy a tészta szélei kissé felpöndörödjenek. Ettől lesz szép formája.
- Helyezzük át a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a felvert tojással. Ízlés szerint szórócukorral, vagy esetleg mandulaforgáccsalszórjuk meg a tetejét.
- Forró (220 C fokos) sütő közepső rácsán kb.8-10 percig süssük a csigákat.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7788
- Feltöltés dátuma: 2009. október 29.
Ajánló
A tészta töltelékét fel lehet turbózni még egy kis kardamommal, de ki lehet próbáni úgy is, hogy 100 g marcipánmasszát összekeverünk 2 tk kardamommal, és 50 g puha vajjal. A tésztát önmagában, töltelék nélkül is meg lehet sütni fonott kalácsnak elkészítve.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A skandináv országokban előszerettel használják a kardamomot kalácsok ízesítésére. A fahéjon kívül ez a fűszer is kiválóan alkalmas a sötét és hideg téli napokat egy kicsit felmelegíteni.