Karalábékrémleves medvehagymás pesztóval
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
Krémleves
-
180g karalábé36 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
425g zöldség alaplé30 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Medvehagymás pesztó
-
8g medvehagyma12 kcal
-
7g fenyőmag45 kcal
-
19g olívaolaj166 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
Krémleves
-
720g karalábé144 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
1700g zöldség alaplé119 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Medvehagymás pesztó
-
33g medvehagyma46 kcal
-
27g fenyőmag182 kcal
-
75g olívaolaj663 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
Krémleves
-
25.5g karalábé5 kcal
-
3.5g burgonya2 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
1 kcal
-
60.2g zöldség alaplé4 kcal
-
3.5g habtejszín10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Medvehagymás pesztó
-
1.2g medvehagyma2 kcal
-
1g fenyőmag6 kcal
-
2.7g olívaolaj23 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 34.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1677.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 1400 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 167.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 136.5 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6710.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 585 mg
-
Nátrium 5600 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 669.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 386 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 360 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 208 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Krémleves
-
3 közepes db karalábé
-
1 ek vaj
-
1.7 l zöldség alaplé
-
só ízlés szerint
Medvehagymás pesztó
-
0.5 csokor medvehagyma
-
3 ek fenyőmag
-
75 ml olívaolaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Krémleves
- Tisztítsuk meg és kockázzuk fel a salottahagymát. Hámozzuk meg (minél alaposabban) a karalábékat, majd a krumplit is, majd kockázzuk fel őket nagyjából azonos nagyságú darabokra.
- A vajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a karalábé- és krumplikockákat. Öntsük fel a zöldség alaplével, majd főzzük kb. 15 percig, vagy amíg jól megpuhulnak a zöldségek.
- Ha már jó puhák a zöldségek, botmixerrel pürésítsük a levest, majd öntsük hozzá a tejszínt. Aki szeretné sűrűbbre/még krémesebbre, az előtte keverjen el a tejszínben egy evőkanálnyi lisztet, majd hőkiegyenlítéssel keverje azt a levesbe.
- Forraljuk a levest még 1-2 percig, hogy picit besűrűsödjön, majd ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal.
Medvehagymás pesztó
- A medvehagymás pesztóhoz mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit, majd vágjuk csíkokra. A fenyőmagot közepes lángon pirítsuk meg egy kicsit, míg egy kis aranybarna színt kap.
- Botmixerrel - vagy sima mixerrel - turmixoljuk össze a medvehagymát a pirított fenyőmaggal és az olívaolajjal. Az olajat csak apránként adagoljuk a krémhez, és addig turmixoljuk, míg sűrű, krémes állagú nem lesz a pesztónk.
- A kész levest merjük ki tányérokba, majd csepegtessünk a medvehagymás pesztóból egy keveset minden tányérba. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 435
- Feltöltés dátuma: 2016. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Találtam egy könnyű, hamisítatlan tavaszi ízekkel operáló karalábékrémlevest a Landidee német receptmagazin "Frühlingsküche" című számában. Mivel sem a férjem, sem én nem vagyunk nagy karalábé-rajongók (a karalábé nálunk eddig legfeljebb a húslevesig jutott el), kíváncsi voltam, milyen lesz ez a leves. Nekünk végül tetszett a végeredmény, persze leginkább a medvehagymás pesztóval való kombinálása miatt volt érdekes, ezzel azonban érdemes vigyázni, a karalábénak igen érzékeny a "lelkivilága", könnyen el lehet nyomni, ha túl sok pesztót csepegtetünk rá. (Bár ez csak egy leegyszerűsített pesztó, mivel sajt nincs benne, de szerintem így is elég ütős lett.) (p.s.: a karalábét érdemes minél alaposabban meghámozni, hogy megszabaduljunk a fás részektől, az ui. sokat ront a leves élvezeti értékén.)