r
Nosalty Logó

"Jófokhagymás" kovászos uborka Bence nógrádi receptje alapján

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
"Jófokhagymás" kovászos uborka Bence nógrádi receptje alapján
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

44
Kalória
2.4g
Fehérje
8.2g
Szénhidrátok
0.7g
Zsír
258.9g
Víz
-
Koleszterin
1.4g
Rost
751.9mg
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 44 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 433 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 16 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2376 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    2187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    258.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 44 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23759.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    1065 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    459 mg
  • Nátrium
    21869 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    2589 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1404 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    330 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    603 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 433 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    853.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    785 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    93 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 16 kcal

Elkészítés

  1. A boltban jól kiválogatott kemény uborkákat (lehetőleg hosszú és keskeny darabokat válasszunk) dörzsöljük át egy mosogatószivacs dörzsijével, majd mossuk meg. Két végüknél vágjuk be őket hosszában úgy, hogy még épp ne darabolódjanak négyfelé, hanem maradjanak egyben. Így jobban átitatják az ízek, és majd könnyebben falatozhatunk belőle (széttépjük, benyomjuk, ismételve pukkadásig).
  2. Forraljunk fel kb. 2 liter vizet 5 ek. sóval (hardcore verzióban a 6 is elmegy).
  3. A megtisztított befőttesüveg alján kezdjünk el megágyazni a megtisztított kapor és a bors harmadával, a megpucolt fokhagymagerezdek egy részével. Utána mehet rá egy réteg uborka, majd még egy adag kapor, bors, fokhagyma, uborka, kapor, stb. Mindenhova jusson minden jóból.
  4. Öntsük rá a felforralt sós vizet még forrón (de nem épp forrva)!!! Fokozatosan kell ráönteni, nehogy szétpattanjon az üveg. Ettől ropogósabb marad az uborka, nem lesz puha és szivacsos. Épp lepje el.
  5. A tetejére az üvegnek tuszkoljunk egy szelet kenyeret (érdemes félbevágni), majd fedjük le egy kistányérral (ne a fedővel) az egészet. Manapság sokféle nem kovászos kenyeret kapni, erre ügyeljünk (valahogy, nem tudjuk, hogy). Mehet ki napra vagy meleg helyre, mi pakolgatni és cipelgetni szoktuk, hogy lássa a világot azért. Nagy melegben kettő, normál nyári hőhatásnál 3 nap alatt elkészül. Szép opálos lesz.
  6. A kész uborkát (kóstoljuk meg, ha ízlik, kész) szűrjük át. Úgy tudjuk, akkor lehet megkóstolni, ha már szép zavaros a vize. A levére még szükségünk lesz, de a kaprot, borsot és kenyeret kiszűrjük belőle. A fokhagymát viszont érdemes visszamerni a levébe. Hűtőben megevésig biztosan eláll. :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc

Nem voltam egy kovászosuborka-függő, amíg meg nem kóstoltam anyósomét. Ciki, nem ciki, édesapám receptjét le kellett váltanom, azóta heti egy nagy üveggel elfogy, nagy részét egyszerűen elnassoljuk magában. A recept Bátonyterenyéről származik, egyszerű és nagyon ízes. Szerintünk a kulcs a fokhagyma és a só mennyisége. Próbáltam minden buktatóra felhívni a figyelmet. ;)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!