adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 127.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
298
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.5 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 774.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 475 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 395.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 765.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1155 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1790
kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
149
kcal
Hozzávalók
-
7 dl víz
Elkészítés
- Mossuk meg a rizst egy mély edényben vízzel, és többször is engedjük le a vizet. Mosás közben a rizst nem kell összepréselni. Minél többet mossuk, annál gyengébb szaga lesz. Japán emberek nagy része addig mossa a rizst, ameddig tiszta vizet kap.
- Áztassuk a rizst vízben legalább 15 percig. Én általában 30 percet szoktam várni. Kihagyhatjuk ezt a lépést, de így a rizs keményebb lehet, mint ahogy a japánok szeretik.
- Ezután eresszük le a vizet a rizsről.
- Tegyük vissza a rizst az edénybe, és adjunk hozzá vizet. Győződjünk meg róla, hogy a rizs felülete egyenletesen sima. Amikor új/fiatal rizst főzünk (esetleg csak Japánban kapható), amely több vizet felszív, kevesebb vizet öntsünk bele.
- Fedjük le az edényt, és tegyük a lángot magas hőre.
- Amikor már elkezd fortyogni (kb. 5 perccel később), vegyük a lángot minimumra, és főzzük a rizst 15 percig. Jobb, ha egy kicsit túlfőzzük (az alja égett lesz), mintha nem rendesen főznénk meg (ehetetlen).
- Kapcsoljuk le a tüzet (még ne vegyük le a fedelét!), és hagyjuk gőzölögni legalább 5 percig. Én legalább 10 percet szoktam várni.
- Vegyük le a fedelet, és forgassuk meg a rizst egy spatulával vagy egy nagy kanállal, hogy a rizs levegőzzön. Tálaljuk melegen.
- Fel lehet melegíteni mikróban, és kb. 3 napig jó, ha hűtőben tartjuk.
- Elkészítettem: 1500 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 12787
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Eiko Toda
3 recept
Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan kell elkészíteni az egyszerű japán rizst. Néhányan arra kíváncsiak, hogy kell-e bele só (Nem!). Itt a receptem. Ugyanez az elv érvényes, amikor főzünk sushi rizst.