r
Nosalty Logó

Japán fehér rizs

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Eiko Toda
Japán fehér rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 298 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1790 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 298 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    774.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    475 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    395.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    765.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1155 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1790 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 149 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mossuk meg a rizst egy mély edényben vízzel, és többször is engedjük le a vizet. Mosás közben a rizst nem kell összepréselni. Minél többet mossuk, annál gyengébb szaga lesz. Japán emberek nagy része addig mossa a rizst, ameddig tiszta vizet kap.
  2. Áztassuk a rizst vízben legalább 15 percig. Én általában 30 percet szoktam várni. Kihagyhatjuk ezt a lépést, de így a rizs keményebb lehet, mint ahogy a japánok szeretik.
  3. Ezután eresszük le a vizet a rizsről.
  4. Tegyük vissza a rizst az edénybe, és adjunk hozzá vizet. Győződjünk meg róla, hogy a rizs felülete egyenletesen sima. Amikor új/fiatal rizst főzünk (esetleg csak Japánban kapható), amely több vizet felszív, kevesebb vizet öntsünk bele.
  5. Fedjük le az edényt, és tegyük a lángot magas hőre.
  6. Amikor már elkezd fortyogni (kb. 5 perccel később), vegyük a lángot minimumra, és főzzük a rizst 15 percig. Jobb, ha egy kicsit túlfőzzük (az alja égett lesz), mintha nem rendesen főznénk meg (ehetetlen).
  7. Kapcsoljuk le a tüzet (még ne vegyük le a fedelét!), és hagyjuk gőzölögni legalább 5 percig. Én legalább 10 percet szoktam várni.
  8. Vegyük le a fedelet, és forgassuk meg a rizst egy spatulával vagy egy nagy kanállal, hogy a rizs levegőzzön. Tálaljuk melegen.
  9. Fel lehet melegíteni mikróban, és kb. 3 napig jó, ha hűtőben tartjuk.
  • Elkészítettem: 1500 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 12787
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Eiko Toda 3 recept

Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan kell elkészíteni az egyszerű japán rizst. Néhányan arra kíváncsiak, hogy kell-e bele só (Nem!). Itt a receptem. Ugyanez az elv érvényes, amikor főzünk sushi rizst.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...