Húsvéti virág kalácskák Torma konyhájából
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
450g finomliszt1638 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
28g vaj201 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
36.8g finomliszt134 kcal
-
2.5g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g vaj29 kcal
-
20.4g tej11 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
27g tojás34 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 718 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 311 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 84.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 266 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 446 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 98.9 g
Zsír
-
Összesen 105.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1428 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2872 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 259 mg
-
Kálcium 565 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 1243 mg
-
Nátrium 630 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 399.5 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 338.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1076 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 436 micro
-
Kolin: 1063 mg
-
Retinol - A vitamin: 1065 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1785 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Hozzávalók
-
3 csapott ek cukor
-
1 csipet só
-
5 dkg vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 kk cukorral és 1 dl langyos tejjel.
- A lisztet elkeverjük a megmaradt cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat, vaníliás cukrotés a többi tejet.
- Sima, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk (kézzel vagy géppel), majd 1 órát pihentetjük.
- Mikor a duplájára kelt, lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a szív alakú tésztaszúróval kiszaggatjuk.
- A tűzálló kerámia tálkákat jól kivajazzuk, és a szívecskéket körberakjuk (nekem 4 kellett) úgy, hogya szív teteje (ez lesz a virágszirom)ráfeküdjöna tálka szélére. Ujjnyira a tálka széle felett legyen; a 1,5 cm-es vastagság megtartja a tésztát, csak sütés közben "konyul" le egy kicsit, de az pont kell is a formához. :)
- A közepébe ütjük a nyers tojásokat, ésízesítjük tetszés szerint(tehetünk bele sonkát, sajtot, zöldfűszert is).
- Felvert tojással lekenjük, majd asütő alsó felében (!), előmelegített, 180 fokon sütjük kb. 20 percig.Figyeljük, mert a cukor miatt a teteje hamar barnul, a tojásnak pedig át kell sülnie! (Ha túl hamar barnul, takarjuk le fóliával).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3759
- Feltöltés dátuma: 2013. március 26.
Ajánló
A sütés óta persze még több ötletem született: a nyers tojás helyett tehetünk tojáskrémet a kalács közepébe, vagy mindegyik közepébe ültethetünk egy főtt, festett tojást....vagy csak lefektethetjük sütőlapra a virágokat...Lehet tovább "ötletelni"! A sütő-tálka és kiszúró forma nagyságától függően 4-6 virágos tojást süthetünk ebből a tészta adagból. A maradék "tészta-csipkét" gyengéden összetoltam, tojással lekentem és megsütöttem. Igen mutatós kis mini-kalács lett 2 személynek reggelire! A kalács gyengén cukros; lehet csökkenteni a cukor adagot vagy sósan sütni; akkor 1 tk sót tegyünk a tésztába. Kellemes Húsvéti Ünnepeket az Olvasóknak!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Húsvét, tavasz, virágok, tojás, kalács.... Ez lett az újabb konyhai "kitalációm". A népszerű Foszlós vaníliás kalács receptemet használtam. A tésztával könnyű dolgozni, és a virágok úgy "kinyíltak" sütéskor, hogy teljesen betakarták a tojásokat!