Húsvéti kalács Márti konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
167g finomliszt607 kcal
-
5 kcal
-
100g tej56 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g cukor32 kcal
tetejére
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g tej0 kcal
Összesen
852
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
600g tej336 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
5g tej3 kcal
Összesen
5115
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
54.1g finomliszt197 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
32.4g tej18 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
tetejére
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.3g tej0 kcal
Összesen
276
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.4 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 826.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 240 mg
-
Nátrium 320 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
852
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.3 g
Zsír
-
Összesen 119.5 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 866 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4956.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 376 mg
-
Kálcium 948 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1439 mg
-
Nátrium 1922 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 844.9 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 187.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 913 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 586 micro
-
Kolin: 625 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 836 micro
Összesen
5115
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
276
kcal
Hozzávalók
tészta
-
3 dkg friss élesztő
-
6 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
1 kávéskanál só
-
5 ek cukor
tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
tészta
- A tejet meglangyosítjuk, ebből 2 dl-ben egy kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat megolvasztjuk.
- A felfutott élesztőt, a két tojássárgáját, a sót és cukrot a mélyedésbe tesszük, majd óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk, közben a vajat is a maradék langyos tejet is beleadagoljuk. Hólyagosra, nagyon alaposan megdagasztjuk. (Legalább 20 percen keresztül.) Akkor jó, ha teljesen elválik az edény falától. Szép, ruganyos tésztát kell kapjunk.
- A tál alját és a tészta tetejét enyhén lisztezzük, letakarjuk tiszta konyharuhával, és langyos helyen megkelesztjük. (Egy jó óra hosszat.)
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és újfent jól átgyúrjuk. Cipót formázunk belőle, közepébe éles késsel keresztet vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és megkenjük a tejes tojássárgájával.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és a sütőnkhöz igazodva készre sütjük. Én 200 fokon 1 órát sütöttem, de a recept szerint 180 fokon 35 percig kell sütni. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le fóliával.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40x3
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1043
- Feltöltés dátuma: 2015. április 13.
Ajánló
Én idén ebből a tésztamennyiségből 2 közepes méretű bucit készítettem, de egyben is meg lehet sütni, ekkor egy jó nagy, kerek, picit laposabb kalácsunk lesz, olyan, mint egy szép "parasztkenyér".
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Marti48
317 recept
Tradicionális húsvéti kalács, főtt sonka-tojás mellé. Ezért én sóból többet használok, mint az édes kalácshoz. Lehet egy kis mazsolával dúsítani, a férjem nem szereti, ezért az én kalácsomban nincs.