Hamis marcipánszelet
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
100g búzadara360 kcal
-
100g tej56 kcal
-
120g kekszmorzsa503 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
46 kcal
-
24g kókuszreszelék158 kcal
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
15.1g búzadara54 kcal
-
15.1g tej8 kcal
-
18.1g kekszmorzsa76 kcal
-
7.5g mandula44 kcal
-
0 kcal
-
7.5g vaj54 kcal
-
30.1g porcukor117 kcal
-
7 kcal
-
3.6g kókuszreszelék24 kcal
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.9 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 6.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.2 g
Zsír
-
Összesen 95.3 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1650.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 295 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 585 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 399.4 g
-
Cukor 231 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 24.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 8% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.2 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 3.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 g búzadara
-
1 dl tej
-
12 dkg kekszmorzsa
-
5 dkg vaj
-
20 dkg porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek kókuszreszelék
Elkészítés
A tésztához
- A vajat összemorzsoljuk a darált keksszel, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a porcukrot.
- A tejet felforraljuk, majd leforrázzuk vele a búzadarát, összekeverjük, hogy mindenhol egyenletesen érje a nedvesség (ha nincs keserű mandulánk, akkor a sütésálló aromát tegyük a tejbe).
- Mikor a búzadara meghűlt, jól összedolgozzuk a kekeszes alappal.
- A tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét összegyúrjuk a kakaóporral.
- Majd mindkét felet alufólián kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra (kb. 30x20 cm-es) kinyújtjuk.
- A két tésztalapot egymásra tesszük (a kakaóporosat belülre), egymáson kicsit még nyújtjuk, hogy a két lap teljesen összetapadjon, és az alufólia segítségével jó szorosan feltekerjük. A végeket behajtogatva kicsit formázzuk, gyúrjuk, hogy szép egyenletes hengert kapjunk.
- Végül a kész hengert follpack-ra tesszük, körbeszórjuk a kókuszreszelékkel, és a folpack-kal szorosan körbetekerjük, majd legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 301
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 29873
- Feltöltés dátuma: 2011. november 20.
Ajánló
A fenti mandulamennyiség nem szentírás, aki szereti, a keksz egy részét nyugodtan kiválthatja mandulával, úgy csak finomabb. A mandula aromával vigyázzunk, tényleg elég 2-3 csepp maximum, mivel az összeérés során igen erőteljesen kijön az íze. Ha többet rakunk, nagyon "mű" íze lesz. Lehet dióval is készíteni, akkor természetesen mandula aroma nélkül. Az alufólián nyújtás nagyon praktikus dolog. Egyrészről nem ragad a deszkára a tészta, ami amúgy elkerülhetetlen, és márvány vagy kőlap hiányában biztosan a fához fog ragadni a tészta, másrészről segítségével könnyedén mozgatható a kinyújtott lap, és a másikra helyezhető anélkül, hogy elszakadna, vagy deformálódna.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Egészen kicsi korom óta egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatott ez a finom és egyszerű édesség. Nagymamám készítette, minden alkalommal legalább 6-8 rudat. Aztán a recept a feledés homályába veszett, mígnem nagymamám családjánál rábukkantam. Még nem sikerült a gyerekkori ízt reprodukálnom, amit én első sorban a keserű mandula hiányának tudok be, mivel sajnos kénytelen vagyok aromával csinálni. De jó úton haladok. Állagra, küllemre és már ízre is majdnem olyan, mint gyerekkorom nagy kedvence.