Hagyományos hatlapos sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
A lapokhoz
-
60g finomliszt218 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
22g tej12 kcal
-
2g szalalkáli0 kcal
A krémhez
-
100g tej56 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
11 kcal
-
7g étcsokoládé38 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
642
kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
A lapokhoz
-
600g finomliszt2184 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
220g tej123 kcal
-
20g szalalkáli0 kcal
A krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
114 kcal
-
70g étcsokoládé382 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
6429
kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
A lapokhoz
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.7g vaj33 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
0.8g szalalkáli0 kcal
A krémhez
-
38.8g tej22 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
2.7g étcsokoládé15 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
250
kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 443.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
642
kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123 g
Zsír
-
Összesen 238.4 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 479 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4437.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 1653 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 508 mg
-
Foszfor 1309 mg
-
Nátrium 678 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 947.2 g
-
Cukor 385 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 120.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1506 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 1476 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 366 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
Összesen
6429
kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 4.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
250
kcal
Hozzávalók
A lapokhoz
-
600 g finomliszt
-
100 g porcukor
-
1 csipet só
-
120 g vaj
-
220 ml tej
-
20 g szalalkáli
A krémhez
-
1 l tej
-
200 g cukor
-
6 ek finomliszt
-
50 g cukrozatlan kakaópor
-
70 g étcsokoládé
-
100 g vaj
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A lapokhoz
- A tejben elkeverjük a szalalkálit, a lisztet a sóval és porcukorral egy tálba tesszük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd felöntjük a tejjel. Ruganyos masszát gyúrunk, amit fóliába csomagolva fél órára hűtőbe teszünk pihenni.
- A sütőnket előmelegítjük 200 fokra és liszttel beszórjuk egy nagy gáztepsi hátát. A tésztagombócot hat egyenlő részre osztjuk (használjunk mérleget), majd egyesével kinyújtjuk őket egészen vékonyra. Legyen mindegyik nagyjából ugyanakkora méretű.
- A lapokat a lisztes tepsi hátán 8-10 perc alatt készre sütjük, majd egymásra pakolva félretesszük.
A krémhez
- A kakaóport, lisztet, cukrot és vaníliát elkeverjük egy kis tálban nagyjából 100 milliliter tejjel. A maradékot feltesszük melegedni, majd, ha már forró, beleöntjük a kakaós keveréket. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk. Ha kész, levesszük a tűzről és beletörjük a csokoládét valamint belekockázzuk a vajat. Elolvadás után simára keverjük.
- Egy tésztalapot sütőpapírral kibélelt tálcára fektetünk, majd rákanalazzuk a krém ötödét. Így folytatjuk a rétegezést, míg fel nem épül a hatlapos.
- A kész süteményt hűtőbe tesszük, minimum egy éjszakára, de akár 1-2 teljes napot is adhatunk neki. Ha kész, levágjuk a széleit, felvágjuk hosszúkás szeletekre, majd lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral, így tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 373
- 7 napos nézettség: 4688
- Össznézettség: 22734
- Feltöltés dátuma: 2024. március 13.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Az egyik legtornyosabb retró sütemény omlós lapokkal és sűrű kakaós krémmel vár: igen, ez itt a hatlapos. Első ránézésre riasztónak tűnhet a sok réteg, azonban ezek gyorsan kisülnek, így nem kell órákat a konyhában töltenünk. Azért sem, mert a sütemény az idő nagy részét a hűtőben puhulással tölti, hogy a felvágáskor már isteni állagával kényeztessen.