Gyors hamis kalács
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
52.1g finomliszt190 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
7.3g vaj52 kcal
-
31.3g tej18 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
4.2g tojássárgája13 kcal
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.3 g
Zsír
-
Összesen 78.7 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1796.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 490 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 780 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 428.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 105.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 631 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 348 micro
-
Kolin: 400 mg
-
Retinol - A vitamin: 618 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 528 micro
- 11% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
7 dkg vaj
-
3 dl tej
-
3 ek cukor
-
2 db tojássárgája
Elkészítés
- A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
- A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
- A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
- Ha kész, három egyforma részre vágjuk. Egyenlő szélességű csíkokat nyújtunk belőle, majd az egyik oldalon óvatosan összenyomva megfonjuk.
- A másik végét szépen alulra hajtjuk, hogy ne nyíljon szét.
- Megkenjük tojással, és előmelegített sütőbe toljuk.
- Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
- Ha kész, rácson kihűtjük (na nem nagyon sokáig, csak kb. 10 percig). Aztán szétkapjuk, és befaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 362
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 40442
- Feltöltés dátuma: 2014. április 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Gyors, mert kezdéstől az evésig csak másfél óra (az kalácsnál már majdnem villám), hamis, mert a tészta nem más, mint nagyanyám világbajnok aranygaluskája, dió és sodó nélkül. Az állandó diétám része, hogy csak gyümölcsöt reggelizek - kivéve hétvégén, szombaton vagy vasárnap, amikor nincs rohanás, buszra várva rágcsált alma, csak cuki terítés, és valami kalóriadúsabb reggeli - péksütemény, vaj, méz (otthonról csempészett akác :P) vagy valami hasonló, amire hét közben nincs idő. Van a környéken pár használható pékség, de rendes, friss kalácsot még nem sikerült szereznem sehol, csak csomagoltat, az meg nem az igazi. Annyira viszont nem vagyok házi tündér, hogy szombatonként 6-kor keljek, hogy összehozzak egy igazi fonott kalácsot, úgyhogy ha nagyon vajas kalács ehetnékem van, ezt szoktam összedobni. Ne legyenek illúzióink, ez nem az a habkönnyű foszlós kalács, amit húsvétra készítenénk, mivel az aranygaluska tésztája jóval tömörebb, de frissen, vajjal és házi lekvárral még így is kenterbe veri az átlag bolti pékárut.