Gombás-spenótos polentatorta
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A polenta alaphoz
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
30g grana padano118 kcal
A gombás töltelékhez
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g kakukkfű24 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
30g grana padano118 kcal
-
165g tojás208 kcal
Összesen
2746
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A polenta alaphoz
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
30g grana padano118 kcal
A gombás töltelékhez
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g kakukkfű24 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
30g grana padano118 kcal
-
165g tojás208 kcal
Összesen
2746
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A polenta alaphoz
-
10.1g kukoricadara37 kcal
-
50.6g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
1g grana padano4 kcal
A gombás töltelékhez
-
13.5g csiperkegomba3 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g kakukkfű1 kcal
-
1.9g salottahagyma1 kcal
-
3.4g póréhagyma1 kcal
-
3.4g spenót1 kcal
-
6.7g habtejszín20 kcal
-
1g grana padano4 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
Összesen
94
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.1 g
Zsír
-
Összesen 153.7 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 893 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6814.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 1229 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 608 mg
-
Foszfor 1999 mg
-
Nátrium 2793 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 2309 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1666 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 389 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 633 mg
-
Retinol - A vitamin: 1183 micro
-
α-karotin 189 micro
-
β-karotin 5693 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14418 micro
Összesen
2746
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.1 g
Zsír
-
Összesen 153.7 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 893 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6814.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 1229 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 608 mg
-
Foszfor 1999 mg
-
Nátrium 2793 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 2309 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1666 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 389 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 633 mg
-
Retinol - A vitamin: 1183 micro
-
α-karotin 189 micro
-
β-karotin 5693 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14418 micro
Összesen
2746
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 192 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 486 micro
Összesen
94
kcal
Hozzávalók
A polenta alaphoz
-
1.5 l víz
-
1 ízlés szerint só
-
1 ek vaj
-
30 g grana padano
A gombás töltelékhez
-
2 ek vaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
8 szál kakukkfű
-
2 közepes db salottahagyma
-
200 ml habtejszín
-
30 g grana padano
-
3 db tojás
Elkészítés
A polenta alaphoz
- A kukoricadarát másfél liter vízbe keverjük, és egy csapott evőkanál sóval, lassú tűzön, 35-40 percre főni tesszük, menet közben, ha nem is folyamatosan, de gyakran kevergetjük, különben odakozmál.
- A tűzről levéve egy nagy kanál vajat, és reszelt grana padanot keverünk hozzá, és hűlni hagyjuk.
- Közben kivajazunk egy kerek, lehetőleg lecsatolható szélű formát. Ha kihűlt, ebbe kenjük a polentát, alulra és a szélére.
- Tehetünk sütőpapírt a tetejére sütőgyönggyel vagy szárazbabbal, de magában is megáll, csak maximum nem lesz olyan mély a közepe sütés után. Sütőbe toljuk úgy 30 percre, hogy kicsit megpiruljon, kéreg süljön rá.
A gombás töltelékhez
- Egy nagy serpenyőben, egy kanál vajon és egy kanál olívaolajon, sóval, borssal és friss kakukkfűvel lepirítjuk a szeletelt gombát. Ezt aztán kiöntjük egy tálra, ebből egy párat félreteszünk polentatorta tetejére.
- A serpenyőbe jöhet egy újabb kanál vaj és olívaolaj, erre dobjuk az aprított salottát, aztán kis fáziskéséssel a felezett, karikázott pórét, és végül a spenótot, mikor kicsit összeesett, ráöntjük a tejszínt, és reszelt grana padano sajot, ezzel besűrítjük egy-két perc alatt, belekeverjük a gomba nagyobb részét és lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt a felvert tojásokat is hozzákeverjük.
- Az elősütött polenta formába öntjük a gombás-spenótos-tejszínes tölteléket, szépen eloszlatjuk benne, majd a félretett pirított gombákat is elhelyezzük a tetején, és visszatoljuk a sütőbe további 20-25 percre, készre sütjük.
- Hagyjuk állni legalább egy órát, csak utána vágjuk fel, a legjobb, ha előző nap elkészítjük és hűtőbe tesszük, ezután gyönyörűen szeletelhető és adagokban melegíthető.
- Kínáljunk mellé friss salátát, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2176
- Feltöltés dátuma: 2022. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
583 recept
Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé kínálhatunk zöld- vagy kevert salátát.