Göcseji kelt málé aszalt szilvával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
giuliettalupa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g finomliszt182 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
7 kcal
-
83g tej47 kcal
-
25g aszalt szilva60 kcal
-
8g tökmag37 kcal
-
8g dió55 kcal
-
3g kacsazsír0 kcal
Összesen
552
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
500g tej280 kcal
-
150g aszalt szilva360 kcal
-
50g tökmag223 kcal
-
50g dió327 kcal
-
15g kacsazsír0 kcal
Összesen
3306
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
20.4g finomliszt74 kcal
-
13.6g cukor53 kcal
-
11.2g tojás14 kcal
-
2.7g friss élesztő3 kcal
-
34g tej19 kcal
-
10.2g aszalt szilva24 kcal
-
3.4g tökmag15 kcal
-
3.4g dió22 kcal
-
1g kacsazsír0 kcal
Összesen
224
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.8 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 168 micro
Összesen
552
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.7 g
Zsír
-
Összesen 70.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2963.1 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 847 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 1068 mg
-
Nátrium 489 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 586.7 g
-
Cukor 279 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 224.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 293 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 520 micro
-
Kolin: 505 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 86 micro
-
β-karotin 597 micro
-
β-crypt 153 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1011 micro
Összesen
3306
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg cukor
-
3 db tojás
-
4 dkg friss élesztő
-
5 dl tej
-
15 dkg aszalt szilva
-
5 dkg dió
-
1 ek kacsazsír
Elkészítés
- A sütemény készítése előtt egy jó órával áztassuk be az aszalt szilvát egy kis forró vízbe, hogy puhuljon. (Ahol nincs gyerek a háznál, egy kis vörösborba vagy rumba is áztathatjuk.)
- Egy kevés langyos, cukros tejben keverjük el az élesztőt egy kanál liszttel, és hagyjuk felfutni. Addig válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig keverjük el a maradék tejjel és a cukor felével. (A cukor másik felét tegyünk félre a tojáshabhoz!)
- A kimért liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet. Keverjük jól össze, egy híg masszát kell kapnunk. (A palacsintatésztánál sűrűbb, a galuskatésztánál hígabb legyen!) Hagyjuk pihenni kb. fél órát meleg helyen, konyharuhával letakarva.
- Egy tepsit jól kenjünk ki zsírral, és a málé tésztáját öntsük bele. A lecsepegtetett aszalt szilvával szórjuk meg a tetejét, és már mehet is az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. (Ha nincs aszalt szilvánk, akkor keményebb, darabos szilvalekvárral is finom.)
- Amíg sül a tészta, verjük fel a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval és a félretett cukorral. Az olajos magokat (tökmag, dió) pirítsuk egy kicsit át egy serpenyőben.
- Mikor már szinte készre sült a málénk, vegyük ki a sütőből, kenjük rá a tojáshabot, és szórjuk meg a durvára vágott dióval és a tökmaggal. 10 percre még toljuk vissza a sütőbe, hogy a hab megszikkadjon. Langyosra hűlve már szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1612
- Feltöltés dátuma: 2020. április 09.
Ajánló
Egy kiadós, tartalmas leves mellé második fogásként ideális.
Receptjellemzők
giuliettalupa
82 recept
Ez egy nagyon régi recept, a nagymamámtól tanultam, aki gyakran készítette egy-egy tartalmas leves mellé második fogásként. Egyszerű hozzávalókból áll, de egyben erre vidékre jellemző tökmag és szilva is ott szerepel benne. Egyszerűsége ellenére nagyon mutatós, és ami még fontosabb, nagyon finom sütemény.