r
Nosalty Logó

Göcseji kelt málé aszalt szilvával

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
giuliettalupa
Göcseji kelt málé aszalt szilvával
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

552
Kalória
14.6g
Fehérje
97.8g
Szénhidrátok
11.7g
Zsír
37.4g
Víz
90g
Koleszterin
5.8g
Rost
46.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 552 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    37.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 552 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    70.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2963.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    489 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    586.7 g
  • Cukor
    279 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    224.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    86 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    153 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1011 micro
Összesen 3306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

  1. A sütemény készítése előtt egy jó órával áztassuk be az aszalt szilvát egy kis forró vízbe, hogy puhuljon. (Ahol nincs gyerek a háznál, egy kis vörösborba vagy rumba is áztathatjuk.)
  2. Egy kevés langyos, cukros tejben keverjük el az élesztőt egy kanál liszttel, és hagyjuk felfutni. Addig válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig keverjük el a maradék tejjel és a cukor felével. (A cukor másik felét tegyünk félre a tojáshabhoz!)
  3. A kimért liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet. Keverjük jól össze, egy híg masszát kell kapnunk. (A palacsintatésztánál sűrűbb, a galuskatésztánál hígabb legyen!) Hagyjuk pihenni kb. fél órát meleg helyen, konyharuhával letakarva.
  4. Egy tepsit jól kenjünk ki zsírral, és a málé tésztáját öntsük bele. A lecsepegtetett aszalt szilvával szórjuk meg a tetejét, és már mehet is az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. (Ha nincs aszalt szilvánk, akkor keményebb, darabos szilvalekvárral is finom.)
  5. Amíg sül a tészta, verjük fel a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval és a félretett cukorral. Az olajos magokat (tökmag, dió) pirítsuk egy kicsit át egy serpenyőben.
  6. Mikor már szinte készre sült a málénk, vegyük ki a sütőből, kenjük rá a tojáshabot, és szórjuk meg a durvára vágott dióval és a tökmaggal. 10 percre még toljuk vissza a sütőbe, hogy a hab megszikkadjon. Langyosra hűlve már szeletelhető.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Ez egy nagyon régi recept, a nagymamámtól tanultam, aki gyakran készítette egy-egy tartalmas leves mellé második fogásként. Egyszerű hozzávalókból áll, de egyben erre vidékre jellemző tökmag és szilva is ott szerepel benne. Egyszerűsége ellenére nagyon mutatós, és ami még fontosabb, nagyon finom sütemény.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Kinder bueno szelet mennyeien

A Kinder Bueno szeletért sokan rajonganak, ami nem csoda, hiszen egyik rétege finomabb, mint a másik. A mogyoróval, mogyorókrémmel és főzött krémmel készített édesség ezen verziója is ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!