r
Nosalty Logó

Göcseji kelt málé aszalt szilvával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
giuliettalupa
Göcseji kelt málé aszalt szilvával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 552 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 552 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    70.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2963.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    489 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    586.7 g
  • Cukor
    279 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    86 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    153 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1011 micro
Összesen 3306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütemény készítése előtt egy jó órával áztassuk be az aszalt szilvát egy kis forró vízbe, hogy puhuljon. (Ahol nincs gyerek a háznál, egy kis vörösborba vagy rumba is áztathatjuk.)
  2. Egy kevés langyos, cukros tejben keverjük el az élesztőt egy kanál liszttel, és hagyjuk felfutni. Addig válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig keverjük el a maradék tejjel és a cukor felével. (A cukor másik felét tegyünk félre a tojáshabhoz!)
  3. A kimért liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet. Keverjük jól össze, egy híg masszát kell kapnunk. (A palacsintatésztánál sűrűbb, a galuskatésztánál hígabb legyen!) Hagyjuk pihenni kb. fél órát meleg helyen, konyharuhával letakarva.
  4. Egy tepsit jól kenjünk ki zsírral, és a málé tésztáját öntsük bele. A lecsepegtetett aszalt szilvával szórjuk meg a tetejét, és már mehet is az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. (Ha nincs aszalt szilvánk, akkor keményebb, darabos szilvalekvárral is finom.)
  5. Amíg sül a tészta, verjük fel a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval és a félretett cukorral. Az olajos magokat (tökmag, dió) pirítsuk egy kicsit át egy serpenyőben.
  6. Mikor már szinte készre sült a málénk, vegyük ki a sütőből, kenjük rá a tojáshabot, és szórjuk meg a durvára vágott dióval és a tökmaggal. 10 percre még toljuk vissza a sütőbe, hogy a hab megszikkadjon. Langyosra hűlve már szeletelhető.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1612
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 09.

Ajánló

Egy kiadós, tartalmas leves mellé második fogásként ideális.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Göcseji kelt málé aszalt szilvával
giuliettalupa 82 recept

Ez egy nagyon régi recept, a nagymamámtól tanultam, aki gyakran készítette egy-egy tartalmas leves mellé második fogásként. Egyszerű hozzávalókból áll, de egyben erre vidékre jellemző tökmag és szilva is ott szerepel benne. Egyszerűsége ellenére nagyon mutatós, és ami még fontosabb, nagyon finom sütemény.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...