Gesztenyetorta töltelékével sütve
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
Omlós tortalap
-
17g finomliszt61 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Töltelék
-
42g gesztenyemassza75 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
6 kcal
-
4g rum10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
Omlós tortalap
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Töltelék
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
50g rum116 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
Omlós tortalap
-
14.4g finomliszt52 kcal
-
7.2g vaj52 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Töltelék
-
36g gesztenyemassza64 kcal
-
10.8g vaj77 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
11.5g tojásfehérje6 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
-
1.4g vaníliás cukor6 kcal
-
3.6g rum8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 105.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 22.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.7 g
Zsír
-
Összesen 225.9 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1260.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 328 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 511.1 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 269.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1939 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 562 mg
-
Retinol - A vitamin: 1900 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 448 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 692 micro
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 90.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
Omlós tortalap
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
-
2 csipet sütőpor
Töltelék
-
50 dkg gesztenyemassza
-
15 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
-
4 db tojásfehérje
-
10 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
50 ml rum
-
fahéj ízlés szerint
Elkészítés
Omlós tortalap
- A puha vajat kikeverjük a porcukorral, és belekeverjük a tojássárgát.
- A lisztbe belekeverjük a sütőport (2 csipetnyit, azaz kb. fél teáskanálnyit), és gyorsan összegyúrjuk a vajas masszával.
- Letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt.
- 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, és ennek megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát, megszurkáljuk kicsit. 10 percig elősütjük.
- Nem szükséges peremet hagyni a tésztalapnak, mert a töltelék minőségét nem befolyásolja, ha az érintkezik a tortaformával (és ez a vajas tészta amúgy is lágy, nehezen áll meg sülés közben).
Töltelék
- A gesztenyemasszát villával összetörjük, és összekeverjük a puha vajjal és a két tojássárgával. Ízlés szerint fahéjat is lehet beletenni, ennek a mennyisége elmehet akár 2 teáskanálig is.
- Négy tojásfehérjét kemény habbá verünk úgy, hogy apránként adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrokat. (Cukor nélkül kezdjük a habverést, és az első kanál cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már elég habos a tojásfehérje.)
- A felvert habot szintén apránként, óvatosan belekeverjük a vajas gesztenyemasszába.
- A tölteléket az elősütött lapra simítjuk, és mérsékelt tűzön további kb. 50 percig sütjük.
- Ha megsült és langyosra hűlt, meglocsoljuk rummal. Porcukorral vékonyan meghintjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1180
- Feltöltés dátuma: 2016. február 08.
Ajánló
Nagyon finom torta, de nem a legmutatósabb küllemű, nem alkalmas pl. arra, hogy születésnapi tortaként kidíszítsük és gyertyát tegyünk rá. A nagy nedvességtartalmú töltelék sülés közben óhatatlanul megreped itt-ott, de a porcukros beszórás, ezt a szépséghibát elfogadhatóan eltakarja - nálam még nem reklamált a család ezért. NAGYON FONTOS legalább egy teljes nappal fogyasztás előtt elkészíteni, hogy az omlós tésztalap magába szívhassa a töltelék pompás aromáját. A tortalap elősütését érdemes úgy időzíteni, hogy lehetőleg azonnal rá lehessen kenni a krémet. Ehhez nálam az vált be, hogy a tésztalapot akkor teszem a sütőbe, amikor a töltelék 1. fázisával megvagyok. Mi nem szeretjük a túl cukros ízt, édesszájúak tehetnek a tésztalapba és a töltelékbe is 2-2 dkg-al több cukrot. Porcukros szórás helyett olvasztott csokoládéval is leönthetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Családi ünnepeinken szinte mindig elkészítem ezt a finom süteményt.