Francia és sima krémes 4. - édesítővel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
138g leveles tészta510 kcal
A krémhez
-
138g tojás173 kcal
-
171 kcal
-
29 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
250g víz0 kcal
A habhoz
-
100g habtejszín292 kcal
-
4g habfixáló15 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A tetejére
-
25g tortabevonó137 kcal
Összesen
1327
kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
550g leveles tészta2041 kcal
A krémhez
-
550g tojás692 kcal
-
180g vaníliás pudingpor686 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
1000g víz0 kcal
A habhoz
-
400g habtejszín1168 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A tetejére
-
100g tortabevonó546 kcal
Összesen
5309
kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
19.5g leveles tészta72 kcal
A krémhez
-
19.5g tojás24 kcal
-
6.4g vaníliás pudingpor24 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
35.4g víz0 kcal
A habhoz
-
14.2g habtejszín41 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A tetejére
-
3.5g tortabevonó19 kcal
Összesen
186
kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 81.9 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 563 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1127.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 358 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 409.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 473 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 372 mg
-
Retinol - A vitamin: 468 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 616 micro
Összesen
1327
kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.8 g
Zsír
-
Összesen 327.5 g
-
Telített zsírsav 172 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4508.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 637 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 1432 mg
-
Nátrium 2004 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 478.2 g
-
Cukor 106 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1637.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1892 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 489 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 243 micro
-
Kolin: 1490 mg
-
Retinol - A vitamin: 1870 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2466 micro
Összesen
5309
kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
186
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 csomag leveles tészta
A krémhez
A habhoz
-
4 dl habtejszín
-
2 csomag habfixáló
A tetejére
-
100 g tortabevonó
Elkészítés
A tésztához
- A kész tésztalapokat kivesszük, és keresünk egy akkora tepsit, aminek a hátulján ki tudjuk sütni. Azért ajánlom a hátulját, mert össze fog menni egy picit, és így akkor a szélső krémeseknek nem lesz szép az aljuk-tetejük. A hátulján pedig tudunk kicsit nagyobbat sütni, főleg ha a tepsi belseje még íves is, akkor belül nem jó lapot sütni. (Én kb. 20x25-ös tepsit használok, ebben kapok ilyen magas krémest (20 db).) Nem kell meglepődni azon, hogy felpuposodik a tészta a sütés során. Sütés után előmelegített sütőben kész is. Kivesszük, és egy vágódeszkával vagy tálcával lenyomatjuk egyből, így melegen még nem fog annyira megtörni.
- Ha kész van mind a két lap, elkészítjük a tölteléket. A pudingokat elkeverjük csomómentesre a vízzel (tejjel is lehet, de fölösleges), hozzáadjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart belsejét).
- A tojás sárgájával habosra keverjük az édesítőt (vagy cukrot, ha valaki azzal szereti), és hozzáadjuk a pudinghoz. Együtt készre főzzük. (Megjegyzés: ha valaki másra is fel tudja használni a sárgáját, akkor nem muszáj belerakni, anélkül is finom, de nekem nem mindig kell másra, így inkább belerakom. A receptjeim között van egy túrótorta, amelybe csak sárgája kell, abba is fel lehet használni.)
- A tojásfehérjét gőz fölött felverjük a robotgép alacsonyabb fokozatával. Adunk hozzá édesítőt (tetszés szerint, kb. 150 g cukornak megfelelőt, de ez ízlés kérdése). Ha készen van, belekeverjük a még meleg pudingba, és picit főzzük.
- A tepsi aljára rakjuk az egyik lapot, majd ráöntjük a még meleg pudingos krémet. Kanállal elegyengetjük.
- Ha valaki csak sima krémest szeretne, akkor ennél a fázisnál rakja rá a másik lapot, és már kész is van, csak ki kell hűlnie a sütinek, és porcukorral meg kell a végén hinteni.
- Ha viszont francia krémesre vágyunk, akkor további lépésekre van szükség. A poharas tejszínt az édesítővel és a habfix-szel kemény habbá verjük. A kész habot egyenletesen rákenjük a már kihűlt pudingos rész tetejére.
- A csokis tésztatetőt is elkészítjük. Én az alábbiak szerint szoktam. Egy vonalzó és egy pizzavágó segítségével feldaraboljuk a tésztát egy vágódeszkán kb. 5x5-ös kockákra, de nem mozdítjuk el. Az így feldarabolt tészta tetejére rákenjük a felolvasztott csokimázat, és miután egyenletesen rákentük, egyesével rárakosgatjuk a tejszínhab tetejére őket. Ez megkönnyíti majd a szeletelést. Természetesen a sima krémesnél is fel lehet vagdalni előre a tetejét, de ott nem muszáj. Itt inkább a csoki miatt jobb, ha elő van készítve ilyen módon.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x25x8
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 18880
- Feltöltés dátuma: 2011. március 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Mikor még a szüleimmel éltem, mindig jött a krémest áruló autó vasárnap reggelenkként. Imádtam, és nem telhetett el úgy vasárnap, hogy anyu ne vett volna. Mióta külön élek tőlük, alig eszem ilyet, csak cukrászdában. Rokonoknál ettem azóta házi krémeseket, de mindig folytak valamerre, én meg azt szeretem, ami úgy áll, ahogy kell :). Eléggé hízlal, de ez van. Van egy túrótorta receptem, onnan mindig megmarad egy csomó fehérje, és erre jól fel tudom használni. De nem sajnálom rá az egész tojásokat sem, ha épp nincs a mélyhűtőben eltéve fehérje :D.