Figaró ostyaszelet
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az ostyához és a csokimázhoz
-
9g ostyalap32 kcal
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
6g vaj45 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az ostyához és a csokimázhoz
-
68g ostyalap256 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
50g vaj359 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
Az ostyához és a csokimázhoz
-
4.4g ostyalap17 kcal
-
9.7g étcsokoládé53 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 53.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.9 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 301 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 69.9 g
Zsír
-
Összesen 431.5 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 145 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 160 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3183.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 567 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 709 mg
-
Foszfor 1552 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 759 g
-
Cukor 583 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 236.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2627 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 380 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 263 micro
-
Kolin: 446 mg
-
Retinol - A vitamin: 2410 micro
-
α-karotin 125 micro
-
β-karotin 2455 micro
-
β-crypt 196 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 847 micro
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az ostyához és a csokimázhoz
- Előkészítjük a hozzávalókat: beáztatjuk a mazsolát, a két tojást feltörjük, és villával lazán felverjük. A diót nem darálni kell, csak összevágni. (Én késes homogenizálóban, éppen csak pár másodpercre bekapcsolva, vágom össze.) Minden hozzávalót a kezünk ügyébe készítünk, mert gyorsan kell majd dolgozni.
- A margarint kis lángon elkezdjük felolvasztani. Eközben a cukrot egy nagyobb edényben világosra pirítjuk.
- Amikor a cukor már megpirult, hozzáöntjük az olvadt margarint (vigyázat, kicsit csapkod), és alaposan összekeverjük.
- Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat, és folyamatosan keverjük forrásig.
- Amikor a cukros massza felforrt, hozzáadjuk az összevagdalt diót, a mazsolát és a rumot.
- A langyos, de még képlékeny állagú tölteléket az ostyalap rücskös oldalára simítjuk, kb. 1 cm vastagságban. A másik lappal beborítjuk, és nehezéket teszünk rá.
- Hűvös helyen egy éjszakát hagyjuk állni.
- Amikor kihűlt, csokimázzal bevonjuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 162
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 142
- Össznézettség: 35786
- Feltöltés dátuma: 2011. december 27.
Ajánló
Vendégvárónak ajánlom, ünnepekre, kávé, tea mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Ezt a receptet anyósomtól tanultam még a 90-es években. Vajdaságban népszerű édesség, Magyarországon még nem találkoztam vele. Az akkor még létező Jugoszláviából beszerzett ostyalapból az igazi, az kicsit vastagabb, könnyebb szerkezetű, mint az itthon kapható. A "jugó" ostyából 2 lap elég ennyi töltelékhez, a Magyarországon kapható ostyából 4 lap kell. Ez egy alaprecept, amit ízlés szerint lehet variálni. Ennek a változatnak az ízvilága karamellás-grillázsos, de van aki csokoládéval és kakaóporral is dúsítja a tölteléket. Lehet még dúsítani apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is. A töltelék főzésének másik módja, hogy a margarint, a cukor felével és a tojásokkal külön edényben főzik sűrű krémmé, és utána keverik össze a pirított cukorral, de nekem a fent leírt módon is megfelelő állagú lesz a töltelék, és ez talán így egyszerűbb, mint külön krémet főzni. :) Elég tömény, de nagyon finom, kiadós édesség. Jó étvágyat hozzá!