Fermentált rókagomba
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Réthly Dávid
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
18
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
229
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
19
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 850.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 84.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
Összesen
18
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10202.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 9386 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1014.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 1060 micro
-
K vitamin: 738 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2275 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2504 micro
Összesen
229
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 920 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 846 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 91.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
Összesen
19
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg rókagomba
-
1 csokor petrezselyem
-
4 szál rozmaring
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 teáskanál só
-
2 teáskanál bors
-
2 teáskanál köménymag
-
2 teáskanál mustármag
-
1 teáskanál sáfrányos szeklice
-
5 dl ásványvíz
Elkészítés
- Fontos, hogy minden alapanyag, eszköz és természetesen a kezünk is végig teljesen tiszta legyen, ellenkező esetben olyan folyamatok indulhatnak meg a fermentálás alatt az üvegekben, amiknek a végén a kukában landolhat az egész addigi munkánk.
- Első lépésként megtisztítjuk a gombákat, petrezselymet, rozmaringot és fokhagymát.
- Szükségünk lesz 2 közepes (vagy 1 nagy és egy kisebb méretű) csatos üvegre, amikben elkezdhetjük az építkezést.
- A csatos üvegek aljára helyezzük a petrezselymet, majd 2-2 gerezd megroppantott fokhagymát. Az üvegbe állítunk 2-2 szál rozmaringot úgy, hogy az üveg háromnegyedéig érjenek.
- 1-1 teáskanál sóval folytatjuk a sort, majd jöhet az üvegekbe annyi gomba, hogy jól lenyomkodva kb. az üveg feléig fel legyen töltve.
- A maradék sóval és a többi fűszerrel folytatjuk a sort, végül a fennmaradó gombával feltöltjük az üvegeket úgy, hogy jól lenyomkodva, maximum az üveg 80%-ig legyenek tele.
- Felöntjük az ásványvízzel az üvegeket, még egyszer lenyomkodjuk, hogy a bennmaradó buborékok távozzanak, majd néhány fapálcika segítségével leszorítjuk a gombákat. Fontos, hogy a vízből semmi ne lógjon ki.
- Lezárjuk az üvegeket, lefedjük, egy tálcára tesszük, és fénytől védett, szobahőmérsékleten érleljük legalább 1 hétig. Naponta óvatosan kinyitjuk egy pillanatra, hogy a fölösleges gázok távozni tudjanak
- Ha úgy érezzük, hogy elkészült, hűtőbe tesszük, hogy leállítsuk az erjedési folyamatot.
- (Én fogyasztás előtt egy kis fokhagymás vajon megfuttattam.)
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4752
- Feltöltés dátuma: 2019. október 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Réthly Dávid
32 recept
Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis egy egészen különleges dolog lett a végeredmény. Nem pont olyan lett, mint amilyenre számítottam, de egy próbát megért. :) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!