Farsangi fánk ahogy hétpettyes készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
hétpettyes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
125g tej70 kcal
-
8 kcal
-
4g rum9 kcal
-
0g só0 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
Összesen
1651
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
16g rum37 kcal
-
0g só0 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
Összesen
6608
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
-
31g finomliszt113 kcal
-
3.1g margarin22 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
31g tej17 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
-
26.4g napraforgó olaj233 kcal
Összesen
409
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 122.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 30 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
1651
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.6 g
Zsír
-
Összesen 491.4 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 221 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 171 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2134.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 704 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 800 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 458.8 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 120.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 562 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 180 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 424 micro
-
Kolin: 396 mg
-
Retinol - A vitamin: 532 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 528 micro
Összesen
6608
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
409
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
5 dl tej
-
3 dkg friss élesztő
-
2 ek rum
-
2 csipet só
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A tej felét, az élesztővel, 1 ek porcukorral, 2 ek liszttel összekeverjük. Csipetnyi liszttel megszórjuk a tetejét (kovász).
- A felfuttatott kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval, hólyagosra kidolgozzuk. Én robotgéppel szoktam készíteni, és így csak pár percet vesz igénybe. A tészta a nokedli tésztájánál kicsit keményebb legyen. Ennek megfelelően adagoljuk a lisztet vagy a tejet pluszba.
- A tészta tetejét meghintjük liszttel, és duplájára kelesztjük langyos helyen letakarva.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit a kezemmel széthúzzuk vékonyabbra ( kb. 2 cm magas), és kiszaggatjuk. Konyharuhával letakarjuk, amíg az olaj felmelegszik.
- A fánkokat középen benyomva lisztes felével felfelé rakjuk a nem túl forró olajba, és fedővel lefedjük. Vigyázat, hamar átsül!
- Ha pirosra sült, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük a másik oldalát.
- Szűrőkanállal háztartási törlőpapírra szedjük.
- Tálalni lehet ízlés szerint: porcukorral, lekvárral, lekvár és rum keverékével. Ki hogy szereti! :-)
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 19792
- Feltöltés dátuma: 2013. február 10.
Ajánló
Elkészítése egyszerű és gyors. Csak semmi fakszni! A sikerélmény garantált.Tésztája pihekönnyű. Mindenkinek bátran ajánlom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
hétpettyes
8 recept
Farsangi időszak lévén, újra nekiveselkedtem e finomság elkészítésének, mert nem győzünk betelni vele. Meg persze jó alkalom a barátoknak is kedveskedni, főleg saját, házi készítésű baracklekvárral felkínálva. A recept eredetileg Horváth Ilona könyvéből és Édesanyám tapasztalatának összegyúrásával készült.