Fahéjas karlsbaderbullar
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
225 °C
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
8g vaj54 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
8g tej5 kcal
-
3g élesztő3 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
6g tojás7 kcal
-
1g cukorgyöngy4 kcal
Összesen
248
kcal
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
75g vaj538 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
84g tej47 kcal
-
25g élesztő26 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukorgyöngy39 kcal
Összesen
2467
kcal
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
10.4g vaj74 kcal
-
41.5g finomliszt151 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
11.6g tej7 kcal
-
3.5g élesztő4 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
7.6g tojás10 kcal
-
1.4g cukorgyöngy5 kcal
Összesen
342
kcal
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
248
kcal
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.2 g
Zsír
-
Összesen 111.3 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1403.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 314 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 629 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.6 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 143.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 840 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 323 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 561 micro
Összesen
2467
kcal
- 8% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
342
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
1 ek cukor
-
1 db tojás
-
84 ml tej
-
25 g élesztő
A töltelékhez
-
3 ek fahéj
A tetejére
-
1 db tojás
-
1 ek cukorgyöngy (svédül pärlsocker. Sajnos ezt a fajta cukrot én eddig csak Svédországban láttam, vettem, így Magyarországon sima kristálycukorra)
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és kb. 5-10 percig hagyjuk felfutni az élesztőt, amíg kb. duplájára nem nő.
- Keverjük össze, és morzsoljuk el a vajat a liszttel egy nagy tálban. Adjuk hozzá a maradék cukrot, tojást és a felfuttatott élesztőt. Kb. 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg egy szép sima, lágy tésztát nem kapunk. Tegyük félre, és kb. 10-15 percig hagyjuk pihenni, kelni a tésztát.
- Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy lisztezett felületre (kb. 20x30 cm-esre). Kenjünk meg először a vajjal, szórjuk meg a fahéjjal, majd reszeljünk rá marcipánt.
- A most következő lépésnél két különböző módon lehet formázni és feltekerni vagy csavarni a bullar-t.
- Félbehajthatjuk a tésztát, kb. 1 cm-es csíkokra vághatjuk, majd a két végét tartva ellentétes irányba elkezdjük csavarni a tésztát, majd spirál alakú csigákat formázunk a tésztából.
- A másik lehetőség (ami valamivel talán gyorsabb is), hogy a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát, kb. 10-15 szeletre vágjuk, és bullar sütőpapírban a tepsire helyezzük.
- Kb. 40-60 percig hagyjuk kelni a már készre formázott csigákat. (Be kell valljam, én tegnap nem hagytam kelni őket, egyből mentek az előmelegített sütőbe, de szerintem így is tökéletesek lettek.)
- Melegítsük elő a sütőt 225°C-ra. A csigákat kenjünk meg tojással, szórjuk meg gyöngycukorral (vagy ennek hiányában kristálycukorral), és a sütő középső rácsára téve kb. 8-10 perc alatt süssük készre őket.
- Sütés hőfoka: 225 °C
- Sütés ideje: 8 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2882
- Feltöltés dátuma: 2012. október 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagy döntést hoztam a hétvégén. Az összes svéd bullarféleséget kipróbálom, ehhez meg fogom minden létező fajtáját sütni. Elhatároztam, hogy ehhez a projekthez meg fogom venni azt a svéd könyvet, amivel már nagyon régóta szemezek, és ami hagyományos svéd sütemény- és tortarecepteket tartalmaz. A sütést Cupcakesfluffan Karlsbaderbullar receptjével kezdtem (a karlsbaderbullar vajjal és marcipánnal van töltve), lépésről lépésre követtem is a receptet. Egy ideig...mMég mielőtt feltekertem volna a tésztát, arra gondoltam, miért is ne szórhatnám meg fahéjjal is? Mindenki maga döntse el, mi sült ki ebből a végén... Marcipános kanelbullar (a svéd fahéjas csiga) vagy fahéjas karlsaderbullar. Ahogy tetszik.