r
Nosalty Logó

Fahéjas karlsbaderbullar

0,0

0 ÉRTÉKELÉS3 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Fahéjas karlsbaderbullar
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 1 ek cukorgyöngy (svédül pärlsocker. Sajnos ezt a fajta cukrot én eddig csak Svédországban láttam, vettem, így Magyarországon sima kristálycukorra)
248
Kalória
5.4g
Fehérje
30.8g
Szénhidrátok
11.1g
Zsír
14.4g
Víz
57.5g
Koleszterin
1.7g
Rost
6.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 248 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2467 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 248 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.2 g

Zsír

  • Összesen
    111.3 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1403.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    314 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.6 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    143.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    323 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 2467 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 342 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és kb. 5-10 percig hagyjuk felfutni az élesztőt, amíg kb. duplájára nem nő.
  2. Keverjük össze, és morzsoljuk el a vajat a liszttel egy nagy tálban. Adjuk hozzá a maradék cukrot, tojást és a felfuttatott élesztőt. Kb. 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg egy szép sima, lágy tésztát nem kapunk. Tegyük félre, és kb. 10-15 percig hagyjuk pihenni, kelni a tésztát.
  3. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy lisztezett felületre (kb. 20x30 cm-esre). Kenjünk meg először a vajjal, szórjuk meg a fahéjjal, majd reszeljünk rá marcipánt.
  4. A most következő lépésnél két különböző módon lehet formázni és feltekerni vagy csavarni a bullar-t.
  5. Félbehajthatjuk a tésztát, kb. 1 cm-es csíkokra vághatjuk, majd a két végét tartva ellentétes irányba elkezdjük csavarni a tésztát, majd spirál alakú csigákat formázunk a tésztából.
  6. A másik lehetőség (ami valamivel talán gyorsabb is), hogy a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát, kb. 10-15 szeletre vágjuk, és bullar sütőpapírban a tepsire helyezzük.
  7. Kb. 40-60 percig hagyjuk kelni a már készre formázott csigákat. (Be kell valljam, én tegnap nem hagytam kelni őket, egyből mentek az előmelegített sütőbe, de szerintem így is tökéletesek lettek.)
  8. Melegítsük elő a sütőt 225°C-ra. A csigákat kenjünk meg tojással, szórjuk meg gyöngycukorral (vagy ennek hiányában kristálycukorral), és a sütő középső rácsára téve kb. 8-10 perc alatt süssük készre őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Sütés hőfoka: 225 °C

Nagy döntést hoztam a hétvégén. Az összes svéd bullarféleséget kipróbálom, ehhez meg fogom minden létező fajtáját sütni. Elhatároztam, hogy ehhez a projekthez meg fogom venni azt a svéd könyvet, amivel már nagyon régóta szemezek, és ami hagyományos svéd sütemény- és tortarecepteket tartalmaz.  A sütést Cupcakesfluffan Karlsbaderbullar receptjével kezdtem (a karlsbaderbullar vajjal és marcipánnal van töltve), lépésről lépésre követtem is a receptet. Egy ideig...mMég mielőtt feltekertem volna a tésztát,  arra gondoltam, miért is ne szórhatnám meg fahéjjal is? Mindenki maga döntse el, mi sült ki ebből a végén... Marcipános kanelbullar (a svéd fahéjas csiga) vagy fahéjas karlsaderbullar. Ahogy tetszik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Óriás cruffin - csavart kalács

Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Egy tipp, amitől sokkal szebb lesz a kaszinótojás és a...

Bár mindenki másképp ünnepli a húsvétot, a kaszinótojás vagy töltött tojás igen sok családban szerves része a húsvéti menüsornak. Kicsit pepecselős, de minden rászánt percet megér, mi pedig mutatunk egy tuti Napi Tippet, amivel még pár szinttel feljebb emelheted!

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!