r
Nosalty Logó

Észt fahéjas kalács - kringel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katica
Észt fahéjas kalács - kringel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 3053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 350 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    60.9 g

Zsír

  • Összesen
    115.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2311.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    772 mg
  • Nátrium
    901 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    114.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    973 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    415 micro
  • Kolin:
    407 mg
  • Retinol - A vitamin:
    954 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    519 micro
Összesen 3053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 350 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1 dl langyos tejet, és addig kevergetjük, míg krémessé nem válik.Hagyjuk állni 10-15 percet.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a maradék cukrot, összekeverjük, majd a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel, tojássárgákkal és az olvasztott vajjal sima felületű tésztát gyúrunk belőle. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. A töltelékhez a puha vajat, a cukrot, a kardamomt és a fahéjat alaposan kikeverjük. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a teteje kenésére). A tésztát feltekerjük rúdba, mint a bejglit,majd az egyik szélén 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  4. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel, és letakarva hagyjuk még 15 percet kelni. Sütőpapíros tepsibe téve 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 55 alkalommal
  • Receptkönyvben: 178
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 14117
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kelt tészták mindig is a családom kedvencei voltak, és úgy néz ki, hogy maradnak is, főleg, ha még látványosak is. Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. A fahéj, a kardamom, a foszlós belső, a ropogós külső teszi ellenállhatatlanná. A tölteléket lecserélhetjük bármire, kakaóra, lekvárra, esetleg kókuszra, nutellára, mindennel kitűnő. Tetejére szórhatunk aprított diót, mogyorót, szeletelt mandulát, így még csábítóbb.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...