Észt fahéjas kalács - kringel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katica
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
56g finomliszt205 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
19g tej11 kcal
-
4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
8g vaj54 kcal
Töltelék
Összesen
383
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
450g finomliszt1638 kcal
-
2g só0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
150g tej84 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
60g vaj430 kcal
Töltelék
Összesen
3053
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
51.6g finomliszt188 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
17.2g tej10 kcal
-
3.4g friss élesztő4 kcal
-
4.6g tojássárgája15 kcal
-
6.9g vaj49 kcal
Töltelék
Összesen
350
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
383
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 60.9 g
Zsír
-
Összesen 115.9 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 692 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2311.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 772 mg
-
Nátrium 901 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.3 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 114.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 973 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 415 micro
-
Kolin: 407 mg
-
Retinol - A vitamin: 954 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 225 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 519 micro
Összesen
3053
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
350
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
45 dkg finomliszt
-
0.5 kk só
-
3 csapott ek cukor
-
1.5 dl tej
-
3 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
Töltelék
Elkészítés
Tészta
- Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1 dl langyos tejet, és addig kevergetjük, míg krémessé nem válik.Hagyjuk állni 10-15 percet.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a maradék cukrot, összekeverjük, majd a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel, tojássárgákkal és az olvasztott vajjal sima felületű tésztát gyúrunk belőle. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
- Lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. A töltelékhez a puha vajat, a cukrot, a kardamomt és a fahéjat alaposan kikeverjük. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a teteje kenésére). A tésztát feltekerjük rúdba, mint a bejglit,majd az egyik szélén 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
- A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel, és letakarva hagyjuk még 15 percet kelni. Sütőpapíros tepsibe téve 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 55 alkalommal
- Receptkönyvben: 178
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 14117
- Feltöltés dátuma: 2017. február 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Katica
169 recept
A kelt tészták mindig is a családom kedvencei voltak, és úgy néz ki, hogy maradnak is, főleg, ha még látványosak is. Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. A fahéj, a kardamom, a foszlós belső, a ropogós külső teszi ellenállhatatlanná. A tölteléket lecserélhetjük bármire, kakaóra, lekvárra, esetleg kókuszra, nutellára, mindennel kitűnő. Tetejére szórhatunk aprított diót, mogyorót, szeletelt mandulát, így még csábítóbb.