Erdélyi töltött káposzta
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
9 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
19g rizs67 kcal
-
375g káposzta75 kcal
-
125g füstölt oldalas329 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g darált sertéshús1820 kcal
-
71 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
3000g káposzta600 kcal
-
1000g füstölt oldalas2632 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1000g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
16g darált sertéshús29 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
2.4g rizs9 kcal
-
48g káposzta10 kcal
-
16g füstölt oldalas42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.9 g
Zsír
-
Összesen 42.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1094.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 536 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 569.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 228 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 391 g
Zsír
-
Összesen 339.9 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 130 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 1390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8758.6 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 436 mg
-
Kálcium 1276 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 693 mg
-
Foszfor 4290 mg
-
Nátrium 1976 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.6 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 4558.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 884 mg
-
D vitamin: 1045 micro
-
K vitamin: 1825 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 112 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1394 micro
-
Kolin: 1525 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 792 micro
-
β-karotin 1009 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 723 micro
- 7% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1 kg darált sertéshús
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
15 dkg rizs
-
1 kg füstölt oldalas
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Először a rizst közepes keménységűre megpároljuk az apróra vágott hagymával
- A darált húst összegyúrjuk a sóval, borssal, a kihűlt rizzsel. Megtöltjük a káposztaleveleket egyenként.
- Egy megfelelő edény aljára kevés olajat teszünk. Erre vékony szálasra vágott káposztát rakunk. Ezután rakjuk a töltelékeket a fazékba körben, egymás mellé. A közepébe tesszük a füstölt húst.
- A töltelékek tetejére megint szálasra vágott káposztát teszünk. Felöntjük vízzel, annyival, hogy jól ellepje.
- Elsőre nagy tűzre tesszük addig, amíg felforr, és ekkor takaréklángra csökkentjük. Kb. 4 órát főzzöük, de ha nem puha a káposzta, akkor még főzzük.
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 11047
- Feltöltés dátuma: 2019. április 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A káposztás hús Magyarország címere" szólással és étellel kezdte ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve a Szakácsmesterségnek könyvecskéje is. „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben” – dicséri az urak étkeként Apor Péter. „Ez a magyaroknál oly közönséges palánta, hogy alig élhet az szegény ember anélkül – írja róla Lippay. – Sőt, a savanyú káposztát még az eleinktül maradott névvel Magyarország címerének szoktuk nevezni.” Mikes Kelemen Törökországban is visszasírja: „A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske.”„Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy … mikor ehetünk káposztát.” Lippayhoz hasonlóan Mikes is címerbe illőnek találja: „Ha egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy erdélyi címer?” E címer-kép a legínycsiklandóbban mégis Bél Mátyás tollán fogalmazódik meg 1730 körül: „Szalonnás káposzta, Magyarország címere”. A káposztát többnyire főve, bő lével, vagy éppen levesként fogyasztották. Esetenként azonban nyersen is ették. „Aprítva, saláta módjára eszik – írja erről Lippay – vagy meleg vízzel megfonnyasztván, vagy sóval meggyúrván, hidegen, ecettel, olajjal.” A töltött káposzta, csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is. Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg. A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukorica, árpa vagy köles is... (Wikipédia)