Diós morzsás szilvás gombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
75g zsemlemorzsa296 kcal
-
38g dió245 kcal
-
210g szilva91 kcal
Összesen
1661
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
300g zsemlemorzsa1185 kcal
-
150g dió981 kcal
-
840g szilva363 kcal
Összesen
6646
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
33.9g burgonya20 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
10.2g vaj73 kcal
-
10.2g zsemlemorzsa40 kcal
-
5.1g dió33 kcal
-
28.5g szilva12 kcal
Összesen
225
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.3 g
Zsír
-
Összesen 94.7 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1529 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 491 mg
-
Nátrium 571 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 348.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 547 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 500 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
1661
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117.3 g
Zsír
-
Összesen 378.9 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 645 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6115.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 951 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 666 mg
-
Foszfor 1964 mg
-
Nátrium 2284 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 727 g
-
Cukor 148 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1393.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2188 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 225 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 121 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 707 micro
-
Kolin: 296 mg
-
Retinol - A vitamin: 2013 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2000 micro
-
β-crypt 276 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 711 micro
Összesen
6646
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
225
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
só ízlés szerint
-
30 dkg finomliszt
-
2 ek olívaolaj
-
30 dkg vaj
-
30 dkg zsemlemorzsa
-
12 közepes db szilva
Elkészítés
- Egy kiló meghámozatlan burgonyát, sós vízben felrakunk főni. Mikor már eléggé megpuhult, lehúzzuk a héját és még melegen krumplinyomóval összetörjük.
- Egy kis sót, az olívaolajat és a lisztet lépésenként hozzáadva, megfelelő állagú tésztává gyúrjuk össze.
- A sodrófát és a deszkát jól belisztezve kb. másfél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Egyforma méretű részeket porciózunk, majd mindegyik közepébe egy fél szilvát teszünk. A szilvákat egy kiskanál fahéjas kristálycukorral ízesítjük.
- Egyenletes méretű gombócokat gyúrunk belőle, amiket forrásban lévő sós vízben addig főzünk, míg fel nem jönnek a víz tetejére.
- Amíg a gombócok főnek, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Miután aranybarna lesz, hozzáadjuk a darált diót és kevés ideig keverjük. Vigyázzunk, hogy dió a hő hatására ne váljon keserűvé.
- A kész gombócokat a vízből kivéve, egyenesen a diós morzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 117
- Tegnapi nézettség: 23
- 7 napos nézettség: 257
- Össznézettség: 23186
- Feltöltés dátuma: 2021. október 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! A megunhatatlan gyerekdal az ősszel együtt kúszott vissza a fülekbe, nem maradt hát más választás, mint elkészíteni! A hagyományos morzsába csempésztünk egy kevéske diót, hogy a megszokott ízélmény mellé társuljon egy falatnyi újítás is ehhez a puha tésztához.