Diós kosárka Kiskakukk konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
tészta
-
20g finomliszt73 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
10g őszibarackdzsem28 kcal
-
20g dió131 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
10g tejcsokoládé54 kcal
-
1g vaj10 kcal
-
3g dió17 kcal
Összesen
435
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
tészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g só0 kcal
töltelék
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
100g őszibarackdzsem278 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
100g tejcsokoládé535 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
26g dió170 kcal
Összesen
4341
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
tészta
-
21.6g finomliszt79 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
13.5g vaj97 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.1g só0 kcal
töltelék
-
8.6g tojásfehérje4 kcal
-
10.8g őszibarackdzsem30 kcal
-
21.6g dió141 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
10.8g tejcsokoládé58 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
2.8g dió18 kcal
Összesen
469
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 30.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
435
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.3 g
Zsír
-
Összesen 302.6 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 115 g
-
Koleszterin 756 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3298.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 552 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 482 mg
-
Foszfor 1426 mg
-
Nátrium 675 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 354 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 178.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1164 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 521 mg
-
Retinol - A vitamin: 1140 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 500 micro
Összesen
4341
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 32.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
469
kcal
Hozzávalók
tészta
-
200 g finomliszt
-
40 g porcukor
-
125 g vaj
-
2 db tojássárgája
-
1 teáskanál citromhéj
-
1 késhegynyi só
töltelék
-
2 db tojásfehérje
-
5 ek őszibarackdzsem
-
200 g dió
-
1 csipet só
tetejére
-
100 g tejcsokoládé
-
2 tk vaj
-
1 marék dió
Elkészítés
tészta
- Elsőnek a tésztát készítjük el. Egyfajta linzertészta. A lisztben elkeverjük az átszitált porcukrot, pici sót, reszelt citromhéjat, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a hideg, darabkákra vágott vagy vastagra lereszelt vajat. A tésztát iparkodunk gyorsan összegyúrni, ne melegedjen át, mert akkor a vaj olvadni kezd, és a tészta ragadósabb lesz. Fóliával letakarva berakjuk a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, aztán őszibarackdzsemmel ízesítjük. A dzsemeket nem készítem túl édesre, ezért mindenki ízlése szerint tegyen bele, amennyit gondol. Ha sűrűbb a dzsem, hígítani kell egy kevés forró vízzel, hogy jobban elvegyüljön a tojáshabban. Aztán a habba beleszórjuk az előre darált diót, jól elkeverjük, és kész is a töltelék.
- Ebben a tésztában az a jó, hogy nem kell kikenni a formákat, és a kosárkák együtt sülnek a töltelékkel. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy 1,5 mm vastagra. Kb. olyan átmérőjű pogácsaszaggatóval vágunk ki belőle korongokat, mint a kosárkaforma átmérője. Minden kosárkát kibélelünk egy tésztakoronggal, óvatosan belenyomkodva. Ha sűrűbb a dzsem, most lehet tenni még egy kiskanálnyit minden kosárba, ha úgy tartja kedvünk. A tölteléket kiskanállal rakjuk a kosárkákba, aztán elsimítjuk.
- Ebből a mennyiségből 30 kosárka készülhet, nagyságától függően. 170°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Langyosra hűlve könnyen kifordíthatók a formákból, aztán hagyjuk őket teljesen kihűlni.
- A csokoládét egy pici vajjal vagy tejszínnel felolvasztjuk vízgőz fölött. Kiskanállal adagoljuk minden kosárka tetejére, aztán megszórjuk metélt dióval, és hagyjuk megdermedni.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 7024
- Feltöltés dátuma: 2016. december 20.
Ajánló
Az őszibarackízt akármilyen más, édesebb dzsemre lehet cserélni. A lényeg, hogy ne legyen túl savanyú.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Könnyű, nem megszokott töltelékkel készítettem ezeket a kosárkákat. Elállósak, zárt dobozban tartom őket karácsonyig. Megpuhulnak, és igazán finomak.