Dán vajas sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
38g tej21 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
4 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
Összesen
712
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
225g tej126 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
Összesen
4257
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
34.1g finomliszt124 kcal
-
19.2g tej11 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
Összesen
363
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.3 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 265 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
712
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85.5 g
Zsír
-
Összesen 244.2 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 820 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2794.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 664 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 1240 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.2 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 177.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1619 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 426 mg
-
Retinol - A vitamin: 1591 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 560 micro
Összesen
4257
kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
363
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta: szitáljuk a lisztet egy nagy keverő tálba, nyomjunk mélyedést a közepébe.
- Langyosítsunk fel 100 ml tejet, keverjük el benne a 2 ek cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és olvasszuk fel benne. Az élesztős tejet öntsük a liszt közepébe, keverjük el egy kis liszttel. Letakarva meleg helyen hagyjuk kb. 15 percig kelni.
- A maradék tejet fellangyosítjuk, a kockára vágott vajjal, a tojással és a sóval együtt az előtésztához adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő.
- A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és mandulával.
- Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk.
- A tészta 1/3-át kerekre kinyújtjuk (26 cm az átmérő), az előkészített tortaformába tesszük, egy villával többször megszurkáljuk. Megkenjük 25 g vajjal.
- A maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk (25x40 cm négyszög). Rákenjük a mandula masszát. Hosszabbik oldalától feltekerjük.
- A tekercset 10 egyforma darabra vágjuk. 8 tészta csigát körbe a formába, 2-öt a forma közepébe rakunk. Letakarva 15 percig kelesztjük.
- A tojást egy villával felverjük. A csigákat megkenjük a felvert tojással.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük (20 perc után takarjuk le sütőpapírral). A formába hagyjuk hűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 508
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 34823
- Feltöltés dátuma: 2013. március 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Glaser
1980 recept
Még finomabb lesz a töltelék, ha a mandulát, mielőtt a vajjal elkevernénk, egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Tálaljuk vanília cukros tejszínhabbal.