Csülkös körömpörkölt ahogy Katharosz készíti
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
325g sertéscsülök452 kcal
-
250g sertésköröm376 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3g paprikakrém0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
Összesen
1213
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1300g sertéscsülök1806 kcal
-
1000g sertésköröm1505 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
400g paprika66 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
10g paprikakrém0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
100g mangalica zsír902 kcal
Összesen
4849
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
31.3g sertéscsülök44 kcal
-
24.1g sertésköröm36 kcal
-
16.4g vöröshagyma6 kcal
-
1.4g fokhagyma2 kcal
-
9.6g paprika2 kcal
-
9.6g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.2g paprikakrém0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0 kcal
-
4.8g vörösbor4 kcal
-
2.4g mangalica zsír22 kcal
Összesen
118
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.8 g
Zsír
-
Összesen 75.9 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 337 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1612.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 235 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 728 mg
-
Nátrium 449 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 634.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 622 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 414 micro
Összesen
1213
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 367.1 g
Zsír
-
Összesen 303.6 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 137 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 1347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6450 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 359 mg
-
Kálcium 938 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 397 mg
-
Foszfor 2912 mg
-
Nátrium 1795 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2537.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 381 mg
-
D vitamin: 289 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 285 micro
-
Kolin: 795 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 473 micro
-
β-karotin 2489 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1656 micro
Összesen
4849
kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 248 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
118
kcal
Hozzávalók
-
4 nagy db vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
4 db paprika
-
4 db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
2 ek paprikakrém
-
4 db borókabogyó
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
2 dl vörösbor
-
10 dkg mangalica zsír
Elkészítés
- Az én módszerem szerint, külön kezdjük el főzni a kétféle pörköltet, majd egy bizonyos pont után egyesítjük, lássuk hogyan. A körömhöz én kuktát szoktam használni, és azzal kezdem a főzést. A kétféle pörkölthöz előkészítjük az összes alapanyagot.
- A kuktában zsiradékon, kevés sóval megfonnyasztunk két fej finomra vágott vöröshagymát. Ezután megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 2-2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot és paprikát, pár gerezd zúzott fokhagymát.
- Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, pirosarannyal és őrölt köménnyel, elkeverjük, felöntjük vízzel, majd belerakjuk a körömdarabokat és a csülökről lefejtett felkockázott bőröket is.
- Lezárjuk a kuktát, és lassú tűzön puhára főzzük, néha ellenőrizzük. Akkor jó a köröm, ha a csontok szinte kipotyognak belőle.
- Közben odatesszük a csülköt is, ezt nyáron bográcsban szoktam készíteni, mert abban az igazi.
- A maradék két fej, finomra vágott hagymát kevés sóval zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
- Ekkor rátesszük a 2-2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot, paprikát, a maradék zúzott fokhagymát, átforgatjuk, és egy kicsit rotyogni hagyjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, borókabogyóval, pirosarannyal, őrölt köménnyel és ételízesítővel, végül ne feledjük el a csontokat is hozzáadni, mert ez nagyon jó ízt ad az ételnek.
- Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, lefedve főzni kezdjük, ha úgy látjuk, hogy elfőtte a levét egy kissé, akkor beleöntjük a bort is.
- Ha már kezd puhulni és sűrűsödni, néha keverjük meg, mivel ragacsos, nehogy odakapjon az alja. Ha megpuhult a köröm, kiszedjük a kuktából, és egy kicsit hűlni hagyjuk, majd kézzel kiszedegetjük belőle a csontot. (Tudom, ez egy kicsit macerás, de megéri a vesződést.)
- A kicsontozott körömdarabokat a szaftjával együtt a csülökhöz adjuk, és készre főzzük. Közben ellenőrizzük az ízét, szükség szerint utána ízesítjük.
- Akkor jó, ha minden megpuhult benne és a szaftja is kellően sűrű. A zsírral óvatosan bánjuk, mivel elég sok kifő belőle. Petrezselymes krumplival és kovászos uborkával nagyon finom.
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 31528
- Feltöltés dátuma: 2013. december 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Katharosz
499 recept
Ez egy igazi tradicionális étel, ami könnyűnek nem igen mondható, de néha mégis érdemes elkészíteni, mivel nagyon ízletes és finom étel.