r
Nosalty Logó

24 órás gyógyító csontleves

5,0

2 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
24 órán át főtt marha-csontleves zöldségekkel
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

65
Kalória
1.9g
Fehérje
14.8g
Szénhidrátok
0.3g
Zsír
96.7g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Rost
4g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 391 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    96.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    329 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3329 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    510 micro
Összesen 65 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    475 mg
  • Nátrium
    338 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    580.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1973 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    858 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    19975 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3063 micro
Összesen 391 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    267 micro
  • β-karotin
    719 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 14 kcal

Elkészítés

  1. Az alaplé főzése előtt pirítsuk elő sütőben a csontokat 200°C-on 30-40 percig. Ez mélyebb ízt ad a levesnek. Amíg a sütőben pirulnak a csontok egy serpenyőben (zsiradék nélkül) pirítsuk barnára (szinte kormosra) a félbevágott vöröshagymát és fokhagymát (de akár a többi zöldséget: répát, zeller is előpiríthatjuk). Ez is mélyebb, intenzívebb ízt fog adni a levesnek.
  2. A főzés megkezdéséhez helyezzük a csontokat egy nagy lábasba vagy lassú főzőbe (slow cookerbe). Öntsünk rá annyi szűrt vizet, hogy ellepje (nagyjából 4-5 litert). Adjunk hozzá 1 evőkanál almaecetet (ez segíti a kollagén és ásványi anyagok kivonását a csontokból). Közepes lángon forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk lassan, gyöngyözve főni.
  3. Az első órában hab fog képződik az alaplé tetején, ha ez zavar minket, egy szűrővel vagy kanállal érdemes eltávolítani.
  4. A hosszú, lassú főzés marhacsont esetén 12-24 óra, csirkecsontok esetén: 8-12 óra, sertéscsontok esetén: 12-18 óra. Minél tovább főzzük a levesünket, annál mélyebb és gazdagabb alaplevet kapunk végeredményként.
  5. A zöldségeket és a fűszereket a főzés utolsó 3-4 órájában adjuk hozzá a leveshez, így nem fognak szétfőni a teljes lassú főzés alatt.
  6. A 24 órás főzés után szűrjük le a levest egy sűrű szitán vagy szűrőn keresztül. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasszuk le adagokban.
  7. Ha kocsonyásra hűl, az azt jelenti, hogy sok kollagént sikerült kivonni – ez a jó jel! Fagyasztva hónapokig eltartható. Használhatod önmagában, alaplének vagy egyéb ételekhez (pl. rizs, mártások, levesek).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 1440 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló húslevest, annál ízletesebb és koncentráltabb lesz. Ha előtte megpirítjuk a csontokat és a zöldségeket, még több ízt és gazdagságot adhatunk neki. Fűszerezzük sóval, és kortyolgassunk belőle magában, használjuk főzőfolyadékként gabonákhoz vagy hüvelyesekhez, vagy alapként tartalmas mártásokhoz és egészséges levesekhez. Rengeteg kollagént, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, ami jótékony a bőrnek, ízületeknek és az emésztésnek.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!